Hanna Johansson och Karl Daniel Törnkvist nominerade till Katapultpriset

Foto: Lisa Thanner, Emil Malmborg

Datum

15 Januari 2021

Foto

Lisa Thanner, Emil Malmborg

Katapultpriset delas varje år ut till bästa skönlitterära debut. I år har Hanna Johansson och Karl Daniel Törnkvist chans att få priset.

Hanna Johansson debuterade i augusti med romanen Antiken, som även nominerats till Borås Tidnings debutantpris. Ett queert triangeldrama i de grekiska kykladerna mellan en mor, hennes tonårsdotter och moderns yngre väninna. Karl Daniel Törnkvist debuterade i januari förra året med sin diktsamling Himlen, en sorgesång om arbete och omvårdnad, slitgöra som ärvts ner genom generationer.

”Årets nominerade böcker låter höra stilsäkra och uppfinningsrika författarröster inom novell-, roman- och poesigenren, som rör sig mellan nattsvart sorg och egensinnig humor, mellan dunkande klasskamp och åtskruvad passion”, skriver Skönlitterära sektionen i Sveriges Författarförbund i ett pressmeddelande.

Vinnaren annonseras under Katapultkvällen som äger rum i samband med Littfest den 18-20 mars.

Katapultpriset är ett litterärt pris som instiftades av Sveriges Författarförbund 1991. Priset delas ut till en skönlitterär författare, prosaist eller lyriker, som debuterat under föregående år. Priset består av 40 000 svenska kronor. Förra året fick Kayo Mpoyi priset för sin roman Mai betyder vatten.

Relaterat

Om boken

En ensam kvinna i trettioårsåldern. Genom ett jobbuppdrag lär hon känna den äldre konstnären Helena och blir hennes assistent, vän och vittne. Olga är Helenas knepiga tonårsdotter. Berättarjaget känner instinktivt att hon vill vara Helenas allt, tillhöra henne - ända tills hon träffar Olga och besattheten byter riktning. De inleder en hemlig, förbjuden och ojämlik relation i den gamla förfallna staden Ermoupoli i grekiska Kykladerna, där de tre kvinnorna tillbringar en lång het sensommar och höst. Antiken är en roman om tillhörighet, sexualitet, tabu, familj och besatthet.

Ett triangeldrama mellan en mor, hennes tonårsdotter och moderns yngre väninna. Några varma månader i staden Ermoupoli i grekiska kykladerna. En queer Lolita-berättelse.

Läs mer

Hanna Johansson

Antiken

Om boken

Karl Daniel Törnkvist debuterar med en kompromisslös diktsamling.

vilka var vi?
Som vårdar ingen
som förblir ingen
Allt som sjunker till vardag
till mänskligt golv
allt som sägs
det avskurna som sprattlar i det som sägs
ingen annan stans
var kom det ifrån?
aldrig någonstans
bara så avskuret mycket här
så djupt ohörda
talar vi vidare
in i det ohörda, ogråtna

Rösterna i Himlen sjunger en sorgesång om arbete och omvårdnad, slitgöra som ärvts ner genom generationer. Kroppens nednötande som ger inre kontaktlöshet, slutenhet. Men kören sjunger också om det som återstår. Livskraften som gång på gång sviks, men förblir. Sorgesången blir till en kampsång hörd genom väggar av år, decennier, kanske mer, men som om det gällde en brusten röst i lägenheten intill.

Läs mer

Himlen

Karl Daniel Törnkvist

Himlen

Relaterade artiklar

Foto: Kajsa Göransson

30 januari 2023

Våra nya böcker i februari