Hanna Johansson nominerad till Borås Tidnings debutantpris

Foto: Lisa Thanner

Datum

14 Januari 2021

Foto

Lisa Thanner

Hanna Johansson debuterade under sensommaren 2020 med romanen Antiken. Ett triangeldrama mellan mor, dotter och en namnlös huvudkaraktär, som rör sig mellan den grekiska övärlden och Stockholm. Boken hyllades av kritiker, bland annat i Expressen som skrev:

Antiken är en fantastisk debutroman. Hanna Johansson skriver en Medelhavsroman med doft av Duras, Per Hagman och Call me by your name, och hon gör det med ett språk som är lika poetiskt drömskt som det är klarvaket konkret.”

Den 11 mars delar Borås Tidning ut sitt debutantpris och Antiken finns bland de nominerade. ”För en ödesmättad och stilsäker undersökning av ett soldränkt triangeldrama”, lyder juryns motivering. Hanna Johansson blev glatt överraskad när Borås Tidnings kulturchef Lena Kvist ringde upp henne:

– Det är ju väldigt surrealistiskt att bara få telefonsamtal i allmänhet, det händer knappt. Men jag blev väldigt glad, överväldigad och väldigt överraskad, berättar Hanna Johansson för tidningen.

I år delas priset ut under en digital debutantdag med de fem nominerade författarna i centrum. Författarna samtalar med elever på Bäckängsgymnasiet i Borås och dagen avslutas med en prisceremoni.

I juryn ingår Aase Berg, författare och kritiker, Björn Kohlström, gymnasielärare och kritiker i Jönköpings-Posten och Linnéa Lindsköld, lärare och forskare vid Högskolan i Borås.

Relaterat

Om boken

En ensam kvinna i trettioårsåldern. Genom ett jobbuppdrag lär hon känna den äldre konstnären Helena och blir hennes assistent, vän och vittne. Olga är Helenas knepiga tonårsdotter. Berättarjaget känner instinktivt att hon vill vara Helenas allt, tillhöra henne - ända tills hon träffar Olga och besattheten byter riktning. De inleder en hemlig, förbjuden och ojämlik relation i den gamla förfallna staden Ermoupoli i grekiska Kykladerna, där de tre kvinnorna tillbringar en lång het sensommar och höst. Antiken är en roman om tillhörighet, sexualitet, tabu, familj och besatthet.

Ett triangeldrama mellan en mor, hennes tonårsdotter och moderns yngre väninna. Några varma månader i staden Ermoupoli i grekiska kykladerna. En queer Lolita-berättelse.

Läs mer

Hanna Johansson

Antiken

Relaterade artiklar

Foto: Lisa Thanner

22 mars 2021

Hanna Johansson får Katapultpriset