Knausgård: ”Den bästa norska roman som någonsin skrivits”

Datum

28 Oktober 2019

Tarjei Vesaas Fåglarna gavs ut 1957 och ses som en av de främsta norska romanerna genom alla tider, inte minst av Karl Ove Knausgård som menar att boken är ”den bästa norska roman som någonsin skrivits”. Tarjei Vesaas har både tilldelats Nordiska rådets litteraturpris och blivit nominerad till Nobelpriset.

Boken utspelar sig i en bygd där fantasifulla Mattis bor tillsammans med sin syster Hege i ett hus vid en liten sjö. Det är Hege som ser till att det finns mat på bordet genom att sticka tröjor och koftor. Mattis gör vad han kan, han har ett gott hjärta men är inte så snabb i tanken. När han ser morkullan flyga över taket tar han det som ett tecken. Kort därefter slår en blixt ner i ett träd som på bygden kallar Mattis-och-Hege. Är det en varning?

Vardagen förändras plötsligt efter att Mattis bestämt sig att bli färjekarl och får sin första passagerare. Timmermannen Jörgen har kommit till bygden för att söka jobb och han slår sig ner i huset tillsammans med syskonen. Mattis blir därmed inte längre ensam om kärleken till sin syster.

Fåglarna ges nu ut i nyöversättning av Staffan Söderblom och med ett förord av författaren Tomas Bannerhed.

Relaterat

Om boken

Mattis lever sedan många år tillsammans med sin älskade syster Hege i ett litet hus vid en sjö. Det är hon som ser till att de har mat på bordet genom att sticka koftor och tröjor. Mattis gör nog vad han kan, men han har svårt att få sin fantasi att gå ihop med det praktiska livet.

När han ser morkullan flyga över taket tar han det som ett tecken. Kort därefter slår en blixt ner i ett träd som på bygden kallas Mattis-och-Hege. Är det en varning?

En dag får Mattis för sig att bli färjekarl och ro folk över sjön. Hans första passagerare heter Jörgen och har kommit till trakten för att hitta jobb som skogshuggare. Han slår sig ner i huset tillsammans med de båda syskonen och plötsligt är Mattis inte längre ensam om kärleken till sin syster.

Romanen, som utkom 1957 och betraktas som den främsta i Tarjei Vesaas rika författarskap, ges här ut i nyöversättning av Staffan Söderblom och med ett förord av författaren Tomas Bannerhed.

"Den bästa norska roman som någonsin skrivits." - Karl Ove Knausgård

Läs mer

Tarjei Vesaas

Fåglarna

Relaterade artiklar

28 oktober 2019

Knausgård: ”Den bästa norska roman som någonsin skrivits”