Norstedts släpper ny bok om H&M och Stefan Persson 

Datum

3 December 2019

I den nya boken The Big Boss som Norstedts släpper den 4 december synas Sveriges största modeföretag i sömmarna. Utifrån grundlig research och unika vittnesmål från anställda får vi i boken en tydlig bild av hur det gick till när Stefan Persson utvecklade H&M till ett av Sveriges största företag genom tiderna.

– Stefan Persson är en man med mycket stor makt som vi vet väldigt lite om, säger Erik Palm och Jonas Alsgren. Han har skapat ett världsföretag i en av de mest konkurrensutsatta branscherna och blivit rikast i Sverige. Vi har varit nyfikna på hur det har gått till och vem Stefan Persson egentligen är. 

Erik Palm har gjort program för P1 Kaliber, TV4 Kalla fakta, SVT Dokument inifrån och Uppdrag Granskning. 2013 gav han ut boken Caremaskandalen baserat på avslöjanden om riskkapitalbolag i äldrevården. För sina reportage har han belönats med bland annat tv-priset Kristallen och Guldspaden.

Jonas Alsgren har gjort program för bland annat P1:s Kaliber och varit reporter TV4:s Kalla fakta. För en granskning av svensk kriminalvård vann han Guldspaden och sedan 2017 är han chef för Kalla fakta.

Relaterat

Om boken

Stefan Persson är en av världens rikaste människor. Han har satt sin prägel på hela modeindustrin. Han kan påverka politiska beslut. Han styr ännu företaget bakom kulisserna. Och han vill fortsätta vara hemlig.

Många har frågat sig hur ett företag från lilla Västerås kunde bli ett fenomen i hela modevärlden. Så hur gick det till när H&M genom en gigantisk reklambudget och supermodeller, världsartister och stjärndesigners lyckades bli ett av världens starkaste varumärken och själva sinnebilden för fast fashion? Vilka var det som skapade succén?

Som med varje framgångssaga så finns också kritiska röster. Det handlar om anklagelser om sexistisk reklam och utnyttjande av unga underbetalda sömmerskor. Det handlar om en företagskultur som i vissa avseenden anklagats för att vara rent sekteristisk. Det handlar om en ägarfamilj som prioriterar höga vinstutdelningar till aktieägarna.

Mannen som gång på gång övertrumfar kritikerna heter Stefan Persson. Han som med viss tvekan axlade ledarrollen. Med unika vittnesmål från anställda och interna dokument får vi här en tydligare bild av hur det gick till när han skapade ett av Sveriges största företag genom tiderna och hur han ska ta H&M in i framtiden.

Läs mer

Erik Palm, Jonas Alsgren

The Big Boss

Relaterade artiklar

29 januari 2020

Boken om Stefan Persson och H&M nu i ljud