Kalle Hedström Gustafsson nominerad till Borås Tidnings Debutantpris

Foto: Kajsa Göransson

Datum

10 Januari 2020

Foto

Kajsa Göransson

Kalle Hedström Gustafsson är nominerad till Borås Tidnings Debutantpris för sin diktsamling Mormorordning, hägringsöar.

– Jag var medveten om att det var den tiden på året då de nominerade till Debutantpriset utses, men jag har inte haft några förhoppningar och blev därför överraskad när jag fick samtalet, berättar han för Borås Tidning.

Kalle Hedström Gustafsson, född 1986, är poet och översättare. Han har gått Biskops Arnös författarskola och Litterär gestaltning vid Akademin Valand i Göteborg.

Han berättar för Borås Tidning vad hans bok handlar om:

– Det handlar om frånvaron som en närstående människas död skapar. I boken har jag vävt in en massa olika former av frånvaro, bland annat när man saknar någon i sitt liv, i landskapet eller kroppsligt. Enkelt uttryckt handlar boken om ett jag och en mormor, där den sistnämnda går in i demens och dör.

Debutantpriset är ett samarbete mellan Borås Tidning och Högskolan i Borås och delades ut för första gången 2001.

I juryn ingår Borås Tidnings kulturchef Lena Kvist, tillsammans med Björn Kohlström, författare och kritiker i Jönköpings-Posten och Linnéa Lindsköld, lärare och forskare vid Högskolan i Borås.

Prisutdelningen i Borås sker måndagen 5 mars 2020 under en debutantdag med författarna i centrum.

De fem nominerade författarna möter elever på Bäckängsgymnasiet i Borås. Dagen avslutas med en prisgala på Stadsteatern i Borås.

Relaterat

Om boken

En mormor har dött och ett barnbarn försöker begripa. Men vilka ord kan bära? Saknad, sorg, du? Kanske går det att vända sig till naturen och historien.

"Hur var hennes organiska ordning?
Jag kan inte säga. Vill bara Strandkvanne Drömma
Valeriana Hålla
Tunga gröna bronskärl"

Med ett prövande språk ger sig Kalle Hedström Gustafsson försiktigt ut i markerna där allt faller sönder, där dikten på samma gång blir avskedsrit och utgrävning.

För larverna gräver sina kläckgångar i tallarna och bronsålderns gravar ligger stumma. Men ur samma tallstammar kravlar vivlarna mot solen, och bronssmycken kan lyftas oskadda ur jorden.

Läs mer

Kalle Hedström Gustafsson

Mormorordning, hägringsöar

Relaterade artiklar

Foto: Kajsa Göransson

10 januari 2020

Kalle Hedström Gustafsson nominerad till Borås Tidnings Debutantpris