Mormorordning, hägringsöar

Författare

Kalle Hedström Gustafsson

Mormorordning, hägringsöar

2019-01-03

Svenska

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Hållbarhet

Författare

Publiceringsdatum

2019-01-03

Recensionsdag

2019-01-21

Formgivare omslag

Norstedts atelier

Kategori

Lyrik

Bokinformation

Språk

Svenska

Originalspråk

Svenska

Format

E-bok, Inbunden

Produktion

Papper

LABB Bokpapper träfritt

Miljömärkning

Ja

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

ScandBook AB

Produktdetaljer

ISBN

9789113092713

Antal Sidor

93

Vikt (kg)

0.26

Ryggbredd (mm)

12

Höjd (mm)

203

Bredd (mm)

157

Miljöpåverkan

140g CO2e
Papper
ca 110 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar med utsläpp från deras inköpta el och utsläpp skogsbruk och transporter.

Tryck
ca 20 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el och fjärrvärme per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 10 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. Vi beräknar att en genomsnittlig lastbil med dieselmotor används och olika fartyg vid t ex långväga frakt (container) eller frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen utifrån genomsnittstal från alla transporter och genomsnittliga utsläpp från tryckeri och pappersval. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut mycket mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Mormorordning, hägringsöar

Recensioner

”I Hedström Gustafssons dikt ryms en komplexitet som hos en uppenbar talang kan räcka långt in i ett författarskap.”

”... han arbetar muskulöst med hjälp av ljud, bildspråk, komposition och referenser. Som debut betraktat är det mycket stabilt och väl genomfört.”

Böcker av författaren

Om boken

En mormor har dött och ett barnbarn försöker begripa. Men vilka ord kan bära? Saknad, sorg, du? Kanske går det att vända sig till naturen och historien.

"Hur var hennes organiska ordning?
Jag kan inte säga. Vill bara Strandkvanne Drömma
Valeriana Hålla
Tunga gröna bronskärl"

Med ett prövande språk ger sig Kalle Hedström Gustafsson försiktigt ut i markerna där allt faller sönder, där dikten på samma gång blir avskedsrit och utgrävning.

För larverna gräver sina kläckgångar i tallarna och bronsålderns gravar ligger stumma. Men ur samma tallstammar kravlar vivlarna mot solen, och bronssmycken kan lyftas oskadda ur jorden.


Läs mer

Kalle Hedström Gustafsson

Mormorordning, hägringsöar

Nyheter

Foto: Kajsa Göransson

10 januari 2020

Kalle Hedström Gustafsson nominerad till Borås Tidnings Debutantpris

Nyheter