Malin Mendel

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Utforska författaren

Malin Mendel är korrespondent i Indien för SVT och delar sin tid mellan Mumbai och Stockholm. Tillsammans med komikern David Batra har Malin gjort serierna Världens sämsta indier och Världens bästa curry för SVT. Hon tilldelades Stora Journalistpriset 2019 i kategorin Årets förnyare för tv-serien.

Hon medverkar regelbundet som kock i Go'kväll och TV4 Nyhetsmorgon och leder nya SVT-serien Curry med korre. Har gett ut flera framgångsrika kokböcker, Mitt indiska liv (2020) och Indien i mitt svenska kök (2022), liksom tidigare Yogaköket och Bombay Takeaway.

Utgivning

Om boken

Malin Mendel har blivit en av våra mest populära tv-profiler när hon tar den indiska maten till våra svenska tv-soffor. Det är chosefritt, smakrikt och alltid med en känsla för det äkta och genuina.
Recepten hon bjuder på i den här boken bygger på ett halvt liv av indiskt matlagande – men även indiska restaurangkockars bästa knep. Här får du uppleva äkta indiska klassiker, festmat med lamm eller kyckling och mängder av underbara vegetariska rätter.Boken är uppbyggd som en thali, måltiden som består av flera rätter på en enda tallrik. En vanlig vardagsthali i Indien kan bestå av ris eller bröd, linssoppa, en wokad grönsaksrätt, en såsig gryta, yoghurt eller raita, pickles och chutney, ibland även en efterrätt. I boken finns alla dessa olika delar med och bidrar med variation i färg, textur och smaker.Att ta sig in i indiska kök – både på restaurang och hemma – är något av Malins specialitet. Slink in genom svängdörrarna till de indiska restaurangköken tillsammans med henne, du kommer att bli både mätt och glad av alla smaker och intryck.

Läs mer

Malin Mendel

Currymamman

Om boken

Indisk mat behöver inte innebära massa kryddor och krångel, utan kan vara snabb vardagsmat. Den är också som gjord för den svenska sommarens alla fester, picknickar, bufféer och grillkvällar. Till hösten passar värmande currygrytor, soppor och frasiga samosas för såväl finmiddag som svamputflykt.

I sin senaste kokbok har Malin Mendel samlat sina allra bästa recept, sådant hon lagar till sin familj såväl som till kalas och bjudningar. Rätterna är lätta att göra, enkla att anpassa till alla och både färggranna och smakrika! Dessutom går de oftast att förbereda, grytorna blir bara godare av att stå till sig.

Malins passion för indisk mat väcktes redan när hon var liten. I denna personliga bok delar hon med sig av minnen och mat från barndomen i Pakistan, och från somrar i Bohuslän och Dalsland. I sitt eget kök lagar Malin mest indiskt, men hämtar ibland inspiration från reportageresor till andra länder eller svenska traditioner. För likheterna finns, till exempel äts makrill även i Indien.

Läs mer

Indien i mitt svenska kök

Malin Mendel

Indien i mitt svenska kök

Om boken

Följ med på en smakresa till det verkliga Indien - där maten, hälsan men även klimatet står i centrum. För om vi alla åt som indierna, det vill säga tio gånger mer grönsaker, bönor och linser, skulle det göra gott, inte bara för våra kroppar utan också för klimatet.

Malin Mendel lever till vardags i två skilda världar, som korrespondent i Indien och hemma med familjen i Sverige. Därmed har hon en unik möjlighet att skildra såväl indiskt vardagsliv som mat och yoga. Den här boken bjuder på vegetariska rätter som vem som helst kan laga, många av dem inspirerade av grannar och vänner i Bombay. Det är genuin och enkel mat som gör gott - som en dal från Kerala med kokos eller ragi roti, tunna mjuka bröd bakade på hirs.

En annan del av det indiska livet är yogan, som är mer än träning. Det handlar om hur vi beter oss mot djur och natur, vikten av måttfullhet och att inte slösa. I boken utvecklar författaren sina tankar om yogans filosofi, och hur den faktiskt kan göra oss klimatsmartare.

Läs mer

Mitt indiska liv

Malin Mendel

Mitt indiska liv

Nyheter

Foto: Petter Bäcklund

5 maj 2022

Våra senaste kokböcker

NyheterJens Linder