Beskrivning
Detaljer
Hållbarhet
Kategori
Allmänna kokböcker
Mediekontakt
Lina Sjögren
Författare
Recensionsdag
2024-09-17
Publiceringsdatum
2024-08-30
Formgivare omslag
Stefan Fält
Bokinformation
Originalspråk
Svenska
Språk
Svenska
Omslagsfotograf
Lina Eidenberg Adamo
Format
InbundenProduktion
Papper
Lessebo Zero offset
Miljömärkning
Ja
Tryckeri/Producent
Livonia Print Ltd
Produktdetaljer
ISBN
9789113129396
Antal Sidor
173
Vikt (kg)
0.624
Ryggbredd (mm)
23
Höjd (mm)
248
Bredd (mm)
177
Klimatpåverkan
Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.
Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.
Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).
Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.
Läs mer om hållbarhet
Recensioner
”Kan konsten att på ett chosefritt sätt göra mycket av lite”
”Recepten har bra beskrivningar kryddade med personliga tips och knep, och råvaror, färdiga rätter och miljöer presenteras med inspirerande färgbilder av Lina Eidenberg Adamo. Läsaren kan nästan känna doften av de komplexa smakerna och kryddblandningarna från boksidorna och man vill röra om i grytorna själv. Helhetsbetyg: 5”
BTJ
Böcker av författaren
Om boken
BibliotekstjänstMalin Mendel har blivit en av våra mest populära tv-profiler när hon tar den indiska maten till våra svenska tv-soffor. Det är chosefritt, smakrikt och alltid med en känsla för det äkta och genuina.Recepten hon bjuder på i den här boken bygger på ett halvt liv av indiskt matlagande – men även indiska restaurangkockars bästa knep. Här får du uppleva äkta indiska klassiker, festmat med lamm eller kyckling och mängder av underbara vegetariska rätter.Boken är uppbyggd som en thali, måltiden som består av flera rätter på en enda tallrik. En vanlig vardagsthali i Indien kan bestå av ris eller bröd, linssoppa, en wokad grönsaksrätt, en såsig gryta, yoghurt eller raita, pickles och chutney, ibland även en efterrätt. I boken finns alla dessa olika delar med och bidrar med variation i färg, textur och smaker.Att ta sig in i indiska kök – både på restaurang och hemma – är något av Malins specialitet. Slink in genom svängdörrarna till de indiska restaurangköken tillsammans med henne, du kommer att bli både mätt och glad av alla smaker och intryck.
Läs mer
Malin Mendel
Currymamman
Om boken
I sin senaste kokbok har Malin Mendel samlat sina allra bästa recept, sådant hon lagar till sin familj såväl som till kalas och bjudningar. Rätterna är lätta att göra, enkla att anpassa till alla och både färggranna och smakrika! Dessutom går de oftast att förbereda, grytorna blir bara godare av att stå till sig.
Malins passion för indisk mat väcktes redan när hon var liten. I denna personliga bok delar hon med sig av minnen och mat från barndomen i Pakistan, och från somrar i Bohuslän och Dalsland. I sitt eget kök lagar Malin mest indiskt, men hämtar ibland inspiration från reportageresor till andra länder eller svenska traditioner. För likheterna finns, till exempel äts makrill även i Indien.
Läs mer
Malin Mendel
Indien i mitt svenska kök
Om boken
Malin Mendel lever till vardags i två skilda världar, som korrespondent i Indien och hemma med familjen i Sverige. Därmed har hon en unik möjlighet att skildra såväl indiskt vardagsliv som mat och yoga. Den här boken bjuder på vegetariska rätter som vem som helst kan laga, många av dem inspirerade av grannar och vänner i Bombay. Det är genuin och enkel mat som gör gott - som en dal från Kerala med kokos eller ragi roti, tunna mjuka bröd bakade på hirs.
En annan del av det indiska livet är yogan, som är mer än träning. Det handlar om hur vi beter oss mot djur och natur, vikten av måttfullhet och att inte slösa. I boken utvecklar författaren sina tankar om yogans filosofi, och hur den faktiskt kan göra oss klimatsmartare.
Läs mer
Malin Mendel
Mitt indiska liv
Nyheter