Vi minns Pelle Holmberg

Foto: Göran Segeholm

Datum

19 Maj 2020

Foto

Göran Segeholm

Vi har nåtts av det sorgliga beskedet att författaren och folkbildaren Pelle Holmberg har avlidit. Förutom att ordna kurser och exkursioner för att lära ut vad han visste om växter och svamp skrev han en stor mängd böcker. Många av dem är oumbärliga följeslagare på vandringar i naturen, inte minst Nya svampboken och dess mindre variant Lilla svampboken, fotograferade av Hans Marklund. I samarbeten med bland andra Inger Ingmanson, Marie-Louise Eklöf och sin hustru Ingrid Holmberg skrev han flera uppskattade böcker om träd, bär och vilda växter och hur vi på olika sätt kan använda oss av det vi hittar i den svenska naturen.

Pelle hade redan skrivit några böcker när han i mitten av 1980-talet kom till dåvarande Rabén & Sjögren och kom att fram till bara några år före sin död ge ut ett tjugotal verk på förlaget, varav många gavs ut i flera omarbetade och uppdaterade upplagor. Som föreläsare och folkbildare var han mycket engagerad och underhållande. Hans stora kunskap och förmåga att dela med sig av sina kunskaper ledde också till att han ombads vara värd för radions Sommar 2013, och han var ofta inbjuden till TV4 Nyhetsmorgon för att tala om svamp och bär. 

– Vi minns Pelle med värme. När han besökte förlaget kom han ofta direkt från en vandring i något av Stockholms grönområden. Han hade gummistövlarna på och inte sällan något nyplockat, som en påse ramslök i handen. Han var alltid full av nya bokidéer och brann verkligen för uppgiften att få fler att upptäcka naturen, inte minst barn och ungdomar. Han är mycket saknad, säger Cecilia Kerstell, chef för faktautgivningen på Norstedts. 

Pelle Holmberg (1948–2020)

Relaterade artiklar

Foto: Göran Segeholm

19 maj 2020

Vi minns Pelle Holmberg