Anna-Lena Laurén

Foto: Oksana Yushko

Utforska författaren

Anna-Lena Laurén (f.1976) är en finlandssvensk journalist, bosatt i Sankt Petersburg, sedan 2016 Dagens Nyheters Rysslandskorrespondent. År 2015 tilldelades hon Publicistklubbens pris Guldpennan för "engagerande rapportering med lyskraft och språklig rikedom".

Utgivning

Om boken

"Jag får ofta frågan hur jag står ut med att bo i Ryssland, både av ryssar och västerlänningar. Varför bo och arbeta i ett land där vardagen är så fylld av besvär? Där byråkratin är så snårig och myndigheterna så opålitliga. Du skulle ju kunna ha ett mycket enklare liv i Europa.
Det är sant. Men också ett mycket mindre intressant liv."

Det är farligt att vara oppositionell i Ryssland. Om man deltar i demonstrationer och gör motstånd riskerar man sitt liv och sin frihet. Ändå gör ryssar det - trotsar regimen för att stå upp för det de tror på.

Samtidigt är det många ryssar som väljer att tiga, att ignorera landets blodiga historia och komplicerade förhållande till demokratin så länge makthavarna lämnar dem själva och deras familjer i fred.

Hur kommer det sig?

Med sin djupa kunskap om Ryssland och sin stora kärlek till dess folk har Anna-Lena Laurén blivit en av våra mest lästa och uppskattade journalister. I Sammetsdiktaturen får vi en inblick i det politiska spelet i Kreml och följer med hem till köken hos vanliga ryssar. Levande och personligt ger Laurén värdefulla inblickar i vardagen i ett av världens mest motsägelsefulla och fascinerande samhällen.

Läs mer

Anna-Lena Laurén

Sammetsdiktaturen

Recensioner

”Anna-Lena Lauréns bok blir en medryckande kärleksförklaring till det ryska folket och landet utanför Kremls mur.”

Norrländska Socialdemokraten

”Med sin djupa kunskap om Ryssland och sin stora kärlek till dess folk har Anna-Lena Laurén blivit en av våra mest lästa och uppskattade journalister. I Sammetsdiktaturen får vi en inblick i det politiska spelet i Kreml och följer med hem till köken hos vanliga ryssar. Levande och personligt ger Laurén värdefulla inblickar i vardagen i ett av världens mest motsägelsefulla och fascinerande samhällen.”

Uppsala Nya Tidning

”Kunnigt, varmt och humoristiskt berättar hon om vardagslivet och kulturen i det gigantiska land som vi oftast hör talas om genom rapporter om Putin eller hans opponenter.”

Fokus

”Som få andra kan hon dra en linje från det lilla, privata och vardagliga exemplet till en djupare förståelse för Ryssland och dess folk. Det kan handla om hur demokratibygget fungerar i ett land som aldrig varit en demokrati. Om ett folk som tiger tacksamma över att bli lämnade i fred och om dem som är beredda att riskera allt för att göra motstånd. Det är galant, initierat, lärorikt - och ofta väldigt roligt.”

Kommunalarbetaren

”Laurén är en penna som nyfiket, handfast och på liten yta klarar av att kombinera alla de svåra trådar som det innebär att belysa ett så stort och komplext land.”

”Den fångar mörkret med esprit.” ”Fascinerad följer jag med när hon öppnar entrén till vardagslivets svårmanövrerade labyrint av överrumplande öppenhet och tillknäppta tystnader. Varje dag tvingas människor hantera glappet mellan olika fantasifulla besked ovanifrån och den faktiska verkligheten.”

”Lauréns språk som lyckas vara både målande och avskalat på en och samma gång. Hennes granskande men kärleksfulla blick på mänskan och alla de märkligheter vi sysslar med. Känslan för situationskomik.”

Nyheter

Foto: Oksana Yushko

25 maj 2021

Anna-Lena Laurén är Årets stilist

Nyheter