Anna-Lena Laurén är Årets stilist

Foto: Oksana Yushko

Datum

25 Maj 2021

Foto

Oksana Yushko

Anna-Lena Laurén, Dagens Nyheters Rysslandskorrespondent och aktuell med boken Sammetsdiktaturen, är Årets stilist, enligt tidningen Journalisten. 

”Ryssland må vara ett mysterium, inbakat i en gåta, men det avskräcker inte Anna-Lena Laurén. Hon tar läsaren till höjderna i Kreml och till glada badare i den lilla banjan, från SIbiriens töande tundra till Stalins massgravar i Karelen. Som en sann folkbildare översätter hon ryskt liv för oss, med berättarglädje och stil”, skriver tidningen i motiveringen till utmärkelsen som delas ut årligen.

– Jag tycker det är viktigt särskilt i dagens medielandskap, där saker ändras väldigt snabbt och människor läser texter väldigt snabbt. Samtidigt ser vi ju att läsare vill ha långa, genomarbetade texter, säger Anna-Lena Laurén till Dagens Nyheter.

Med sin djupa kunskap om Ryssland och sin stora kärlek till dess folk har Anna-Lena Laurén blivit en av våra mest lästa och uppskattade journalister. I boken Sammetsdiktaturen får vi en inblick i det politiska spelet i Kreml och följer med hem till köken hos vanliga ryssar. Levande och personligt ger Laurén värdefulla inblickar i vardagen i ett av världens mest motsägelsefulla och fascinerande samhällen.

Relaterat

Om boken

"Jag får ofta frågan hur jag står ut med att bo i Ryssland, både av ryssar och västerlänningar. Varför bo och arbeta i ett land där vardagen är så fylld av besvär? Där byråkratin är så snårig och myndigheterna så opålitliga. Du skulle ju kunna ha ett mycket enklare liv i Europa.
Det är sant. Men också ett mycket mindre intressant liv."

Det är farligt att vara oppositionell i Ryssland. Om man deltar i demonstrationer och gör motstånd riskerar man sitt liv och sin frihet. Ändå gör ryssar det - trotsar regimen för att stå upp för det de tror på.

Samtidigt är det många ryssar som väljer att tiga, att ignorera landets blodiga historia och komplicerade förhållande till demokratin så länge makthavarna lämnar dem själva och deras familjer i fred.

Hur kommer det sig?

Med sin djupa kunskap om Ryssland och sin stora kärlek till dess folk har Anna-Lena Laurén blivit en av våra mest lästa och uppskattade journalister. I Sammetsdiktaturen får vi en inblick i det politiska spelet i Kreml och följer med hem till köken hos vanliga ryssar. Levande och personligt ger Laurén värdefulla inblickar i vardagen i ett av världens mest motsägelsefulla och fascinerande samhällen.

Läs mer

Anna-Lena Laurén

Sammetsdiktaturen

Relaterade artiklar

Foto: Oksana Yushko

25 maj 2021

Anna-Lena Laurén är Årets stilist