DNA-tekniken som löste dubbelmordet i Linköping

Foto: Magnus Liam Karlsson

Datum

10 Juni 2021

Foto

Magnus Liam Karlsson

När det fruktansvärda dubbelmordet i Linköping kunde klaras upp efter 16 långa år var det en släktforskare som stod för genombrottet. I den nya boken Genombrottet av Peter Sjölund, Sveriges främste expert på DNA-släktforskning, och journalisten Anna Bodin får vi veta hur det gick till. Peter Sjölund gick 200 år bakåt i tiden och byggde ett släktnät som lyckades ringa in mördaren, som greps och erkände direkt.

En lagändring hade gjort det möjligt att använda släktforskningsdatabaser och för första gången i Europa kunde ett mord klaras upp med den banbrytande metoden, ett genombrott som kan bli viktigare än fingeravtrycket. Nu väntar en lång rad kalla fall på sin lösning.

Den typ av DNA-teknik som användes för att ringa in dubbelmördaren i Linköping är ifrågasatt och under utredning. Vill ni berätta varför och hur läget ser ut nu?

– Enligt Integritetsskyddsmyndigheten strider metoden mot lagen. De hänvisar till förbudet i brottsdatalagen mot polisiära sökningar, grundade på känsliga personuppgifter och med syfte att att få fram ett urval av personer. DNA räknas som en sådan känslig personuppgift. Nu är metoden stoppad och en statlig utredning, biometriutredningen, tillsatt. Den ska lämna förslag till en förändrad lagstiftning i januari 2023, vilket betyder att framtiden ligger i inrikesdepartementets händer.

Genombrottet handlar om jakten som ledde fram till att Peter Sjölund kunde identifiera mördaren. Men också om alla liv som slogs i spillror av morden den där oktoberdagen 2004 och de anhörigas långa väntan på ett svar.

Peter, hur kände du när du var helt säker på att fallet var löst och att du hade hittat rätt person?

– Det var en tudelad känsla av lättnad och av genombrott. Lättnad, dels för att jag lyckats lösa fallet efter att alla satt sitt hopp till mig och dels för att de anhöriga och vi andra nu skulle få svaret på varför det hände. Känslan av ett historiskt genombrott, då jag visste att detta var första gången i Europa ett fall lösts med DNA-släktforskning och att det var jag som gjort det.

Relaterat

Om boken

När det fruktansvärda dubbelmordet i Linköping kunde klaras upp efter 16 långa år var det en släktforskare som stod för genombrottet. Peter Sjölund gick 200 år bakåt i tiden och byggde ett släktnät som lyckades ringa in mördaren, som greps och erkände direkt.

En lagändring hade gjort det möjligt att använda släktforskningsdatabaser och för första gången i Europa kunde ett mord klaras upp med den banbrytande metoden, ett genombrott som kan bli viktigare än fingeravtrycket. Nu väntar en lång rad kalla fall på sin lösning.

Det här är boken om jakten som ledde fram till att Peter Sjölund kunde identifiera mördaren. Men också om alla liv som slogs i spillror av morden den där oktoberdagen 2004 och de anhörigas långa väntan på ett svar.

Journalisten Anna Bodin har följt Peter Sjölund från allra första början. Här är deras unika berättelse om jakten som satte punkt för den största mordutredningen i Sveriges historia efter Palmemordet.

Läs mer

Anna Bodin, Peter Sjölund

Genombrottet: Så löste släktforskaren dubbelmordet i Linköping

Relaterade artiklar

Foto: Magnus Liam Karlsson

21 augusti 2023

Alla är valloner – eller?