Hans-Gunnar Axberger

Foto: Magnus Liam Karlsson

Utforska författaren

Hans-Gunnar Axberger är professor i konstitutionell rätt. Han har bland annat varit byråchef på Brottsförebyggande rådet, pressombudsman, PO, 1990–92 samt justitieombudsman, JO, 2008–2013. Han var ledamot och huvudsekreterare i Granskningskommissionen (1996–99), den statliga kommission som tillsattes för att granska polisens arbete med utredningen av mordet på Olof Palme.

Utgivning

Om boken

VINNARE AV STORA FACKBOKSPRISET 2022
När chefsåklagare Krister Petersson vid en presskonferens i juni 2020 meddelade sitt beslut att avsluta utredningen av mordet på Olof Palme, med motiveringen att den misstänkte var avliden, blev det ett kollektivt antiklimax för många svenskar. Alla som minns den där sena februarikvällen 1986, som följt utredningen med dess huvudspår och villospår, skulle de aldrig få något entydigt svar på vad som hände? Något som hjälpte dem att äntligen lämna det här nationella såret och gå vidare?Hans-Gunnar Axberger återvänder till början och ger oss en bred och detaljerad beskrivning av världens största polisutredning, som redan från början missköttes så grovt att det efter några månader stod klart att förövaren med största sannolikhet skulle komma att klara sig undan.Vad var det som gick fel? Hur kunde Sveriges statsminister mördas på öppen gata? Och hur kunde så många poliser och utredningstimmar ändå inte leda till en lösning av mordet?Som huvudsekreterare i statens granskningskommission har Hans-Gunnar Axberger djupare kunskap om Palmeutredningen än de flesta. Statsministermordet är ett oumbärligt stycke nutidshistoria. Det är också en berättelse om Sverige, om vår bild av oss själva, och om vår oförmåga att lära av våra misstag.

Läs mer

Hans-Gunnar Axberger

Statsministermordet

Recensioner

”Statsministermordet är ett mästarprov; sakprosa där de pedagogiska och litterära ambitionerna på ett lyckligt sätt samverkar.”

”Han berättar distinkt, ofta med värme, då och då med ett snett, möjligen ironiskt leende ... till skillnad från andra författare har Axberger ingen ambition att presentera en lösning som kan förpassa mordet till den kollektiva glömskan. Han gestaltar i stället ett svenskt sårbart samhällstillstånd, som blev synligt direkt efter mordet på Sveavägen, och som i högsta grad omger oss också i dag.”

”Det är en välskriven och spännande bok. Trots det snåriga, oändliga materialet skriver Hans-Gunnar Axberger pedagogiskt och drivet fram misstagen och nyckelspelarna i historien.”

Göteborgs-Posten

”Hans-Gunnar Axbergers nyutgivna bok Statsministermordet är det bästa som skrivits i ämnet. Mycket lämplig för Augustpriset i fackboksklassen. Utmärkt lektyr för den som bara vill läsa en enda bok om mordet på Olof Palme.” Jan Guillou, Aftonbladet

Aftonbladet

Nyheter

Foto: Magnus Liam Karlsson

2 december 2022

Hans-Gunnar Axberger får Stora Fackbokspriset 2022

Nyheter