Augustpriset: Nomineringsregn över Norstedtsförfattare

Foto: Magnus Liam Karlsson

Datum

24 Oktober 2022

Foto

Magnus Liam Karlsson

Anneli Jordahl, Johannes Anyuru, Iman Mohammed, Hans-Gunnar Axberger och Nina van den Brink har chans att få priset.

Hela fem författare från Norstedts är nominerade till Augustpriset 2022 i kategorierna Årets svenska skönlitterära bok och Årets svenska fackbok. Alla nominerade, samt juryns motiveringar, finner du nedan. Augustpriset delas ut måndag 28 november.

Årets svenska skönlitterära bok

Johannes Anyuru – Ixelles

”Fiktiva livsöden är ett kapital som kan styra världen, medan verkliga människor som inget har riskerar att förlora allt – och gå under i bortglömda stadsdelar utan namn. Johannes Anyurus Ixelles är en existentiell och poetisk roman om berättandets gäckande makt, och en generation barn som gjorts omöjliga att sörja.”

Anneli Jordahl – Björnjägarens döttrar 

Björnjägarens döttrar är en driven och upprorisk roman om syskonskap, våld och ensamhet. När Anneli Jordahl går i dialog med en finsk klassiker blir sju systrar föräldralösa och drar till skogs för att överleva – i en kamp mellan natur och kultur, ursprung och civilisation, begär och bildningstörst. En vildsint berättelse om längtan efter att ställa sig utanför samhället, och priset för detta.”

Iman Mohammed – Minnen av infraröd

”Dillchips, dadlar och gurkmeja. Långa flätor som klipps av. Våld som missar – och träffar. Genom förtätade bilder och språkliga vändningar som följer minnets egna lagar undersöker Iman Mohammeds diktsamling Minnen av infraröd det svåra utrymmet mellan språk, kropp och erfarenhet. Explosivt och koncentrerat intas det vardagliga av smärtan, och av det som gått förlorat.”

Årets svenska fackbok

Hans-Gunnar Axberger – Statsministermordet

”Man kan undra om vi behöver ännu ett tillskott till den rikliga litteraturen om Palmemordet, men Hans-Gunnar Axberger – huvudsekreterare i statens granskningskommission – har snart nog motiverat sitt bidrag. Metodiskt följer han händelseförloppet och med det ena exemplet lagt vid det andra styrker han sina bärande teser om misskötsel, prestigehunger och politiskt-taktiska felbeslut. Språket är stramt återhållet men mellan raderna pyser både vrede och förtvivlan fram.”

Nina van den Brink – Jag har torkat nog många golv

”Maja Ekelöf, städerska och ensamstående fembarnsmor, gjorde succé med sin dagbok Rapport från en skurhink från 1970. Nina van den Brink väver skickligt ihop Maja Ekelöf - städerska, hyllad författare, abortförespråkare och vänsteraktivist – med berättelser om städerskor i sin egen familj. De närgångna beskrivningarna av varje arbetsmoment och dess verkan på kroppen är nästintill poetiska. Boken är lika mycket ett starkt porträtt över ett av Sveriges mest gripande författarskap som en uppgörelse med välfärdsbygget  som inte kom alla till del.”

Augustpriset delas ut av Svenska Förläggareföreningen sedan 1989 i de tre kategorierna skönlitteratur, fackböcker respektive barn- och ungdomsböcker. 

Relaterat

Om boken

Sedan Mio dog har Rut ensam uppfostrat den son de fick tillsammans, och skapat ett liv åt dem: hon har ett hus vid havet, en del i rikedomen, och anställning på den gåtfulla "agenturen", som med hjälp av fiktiva röster manipulerar offentligheten. Pojken, som nu är tio år, vet ingenting om sin far: inte hur han levde, inte hur han dog. Han är trygg. Räddad.
En dag får Rut höra att det på ett sjukhus ligger en medvetslös pojke som har en inspelning med Mios röst. Hon plockar med darrande händer den ålderdomliga cd-spelaren ur hans ryggsäck. Skivan i den skimrar som guld. Det är Mio som talar på den. Mio som borde vara död. Han säger: ”Det finns tak här där man ser ända ut till havet. Här i biblioteket över ingenting.”Johannes Anyurus nya roman, den första sedan augustvinnaren De kommer att drunkna i sina mödrars tårar, är en polyfon och vindlande roman om vänskap och längtan, och ett kärleksbrev till fiktion, påhittade liv och bibliotek.

Läs mer

Johannes Anyuru

Ixelles

Om boken

Det skvallrades jämt om den beryktade björnjägarens sju döttrar. Meningarna gick isär. Levde de verkligen på helt egen hand ute i vildmarken? Det påstods att de tillbringade all sin tid med att jaga, bada och brottas, förutom när de drack sig stupfulla på hembränt och porter. Ibland syntes de på marknaden där de sålde björnskinn och dansade lättklädda och uppspelta när försäljningen gått över förväntan.
En kvinna bestämmer sig för att i hembygdsföreningens årsbok nedteckna de sju systrarna Leskinens vilda historia. Varför gick de aldrig i skola? Varför ville de leva isolerade i ödemarken, femton mil från närmaste stad? Varför betedde de sig som grovhuggna pojkar?Det blir till en berättelse om vrede och sorg, om ensamhet och gemenskap, om syskonrivalitet och en förhöjd livskänsla i den krävande tillvaron långt in i vildmarken.Anneli Jordahl har inspirerats av Aleksis Kivis finska romanklassiker Sju bröder från 1870 men har valt att flytta berättelsen till nutid och till namnlösa platser i Finland - och att istället placera sju systrar i förgrunden.

Läs mer

Björnjägarens döttrar

Anneli Jordahl

Björnjägarens döttrar

Om boken

“månen lockar mig att dra ut och härja komma nära, sminket i plastpåse
gulbleka strumpor höga klackar vid perrongen, doft av aska under skallen ochkäkarna, det som var tänder nu vassa rötter, jag gör hål i bildenöppnar upp världen som en fasansfull ros”Iman Mohammeds nya diktsamling Minnen av infraröd är både klarsynt och mystisk. Poeten fortsätter skriva fram bilder på det säregna sätt hon utvecklat sedan hennes dikter först publicerades i Brombergs poesiantologi Blå Blixt 2013.Dikterna i Minnen av infraröd återger en vardag där förlust och våld läcker in i det förväntat trygga. Dess visuella språk angriper våra sinnen, förvränger men synliggör samtidigt detaljerna i en mörkt skimrande verklighet. Mohammed skriver fram ett surrealistiskt drömlandskap som visar sig i ögonen, om händer som tillagar tillblivelsens mat, om händer som håller i varandra för sista gången. Ögonen är nya och de är tusentals år.

Läs mer

Minnen av infraröd

Iman Mohammed

Minnen av infraröd

Om boken

VINNARE AV AUGUSTPRISET 2022
"En jävla skurhink!"1970 vinner en okänd 52-årig städerska Rabén & Sjögrens stora romantävling med Rapport från en skurhink, en dagbok från en hård låglönevardag. Maja Ekelöf får komma till Stockholm och ta emot priset från den tidens stora: Astrid Lindgren, Lars Gyllensten och Alva Myrdal. Över en natt har städerskan och fembarnsmamman från Karlskoga blivit en rikskändis. Plötsligt är hon en del av Sveriges politiskt engagerade kulturetablissemang. Alla vill ha med henne: Grupp 8, FNL, KFML(r), hon valkampanjar med Sven Wollter och Fred Åkerström och åker på kurser i DDR.Men berättelsen om Maja Ekelöf är inte bara en framgångssaga. Hon ser igenom omgivningens välvilliga men nedlåtande attityder, hur hon blir ett slags maskot för de vänsterintellektuella, och mot slutet av sitt liv blir hon alltmer desillusionerad.Jag har torkat nog många golv är en berättelse om en enastående kvinna, ett dokument över det politiskt präglade 1970-talets kulturliv, och en angelägen påminnelse om hur samhället fortfarande ser på kvinnor med låglöneyrken. För alla framsteg, all utveckling till trots - hur kommer det sig att så många lågavlönade kvinnor fått det sämre och inte bättre? Vad skulle Maja Ekelöf ha svarat på det?

Läs mer

Jag har torkat nog många golv

Nina van den Brink

Jag har torkat nog många golv

Om boken

VINNARE AV STORA FACKBOKSPRISET 2022
När chefsåklagare Krister Petersson vid en presskonferens i juni 2020 meddelade sitt beslut att avsluta utredningen av mordet på Olof Palme, med motiveringen att den misstänkte var avliden, blev det ett kollektivt antiklimax för många svenskar. Alla som minns den där sena februarikvällen 1986, som följt utredningen med dess huvudspår och villospår, skulle de aldrig få något entydigt svar på vad som hände? Något som hjälpte dem att äntligen lämna det här nationella såret och gå vidare?Hans-Gunnar Axberger återvänder till början och ger oss en bred och detaljerad beskrivning av världens största polisutredning, som redan från början missköttes så grovt att det efter några månader stod klart att förövaren med största sannolikhet skulle komma att klara sig undan.Vad var det som gick fel? Hur kunde Sveriges statsminister mördas på öppen gata? Och hur kunde så många poliser och utredningstimmar ändå inte leda till en lösning av mordet?Som huvudsekreterare i statens granskningskommission har Hans-Gunnar Axberger djupare kunskap om Palmeutredningen än de flesta. Statsministermordet är ett oumbärligt stycke nutidshistoria. Det är också en berättelse om Sverige, om vår bild av oss själva, och om vår oförmåga att lära av våra misstag.

Läs mer

Statsministermordet

Hans-Gunnar Axberger

Statsministermordet

Relaterade artiklar

Foto: Maja Kristin Nylander

29 maj 2023

Johannes Anyuru hedersdoktor i Lund