Statsministermordet

Författare

Hans-Gunnar Axberger

Statsministermordet

Svenska

2022-02-11

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Hållbarhet

Kategori

Reportage

Författare

Recensionsdag

2022-03-09

Publiceringsdatum

2022-02-11

Formgivare omslag

Miroslav Sokcic

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Format

Inbunden, E-bok, Ljudbok, Storpocket

Produktion

Papper

LABB Munken Print

Miljömärkning

Ja

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

Livonia Print Ltd

Produktdetaljer

ISBN

9789113118994

Antal Sidor

456

Vikt (kg)

0.772

Ryggbredd (mm)

34

Höjd (mm)

235

Bredd (mm)

160

Klimatpåverkan

808g CO2e
Papper
ca 489 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.

Tryck
ca 8 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 310 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Statsministermordet

Recensioner

”Statsministermordet är ett mästarprov; sakprosa där de pedagogiska och litterära ambitionerna på ett lyckligt sätt samverkar.”

”Han berättar distinkt, ofta med värme, då och då med ett snett, möjligen ironiskt leende ... till skillnad från andra författare har Axberger ingen ambition att presentera en lösning som kan förpassa mordet till den kollektiva glömskan. Han gestaltar i stället ett svenskt sårbart samhällstillstånd, som blev synligt direkt efter mordet på Sveavägen, och som i högsta grad omger oss också i dag.”

”Det är en välskriven och spännande bok. Trots det snåriga, oändliga materialet skriver Hans-Gunnar Axberger pedagogiskt och drivet fram misstagen och nyckelspelarna i historien.”

Göteborgs-Posten

”Hans-Gunnar Axbergers nyutgivna bok Statsministermordet är det bästa som skrivits i ämnet. Mycket lämplig för Augustpriset i fackboksklassen. Utmärkt lektyr för den som bara vill läsa en enda bok om mordet på Olof Palme.” Jan Guillou, Aftonbladet

Aftonbladet

Böcker av författaren

Om boken

VINNARE AV STORA FACKBOKSPRISET 2022
När chefsåklagare Krister Petersson vid en presskonferens i juni 2020 meddelade sitt beslut att avsluta utredningen av mordet på Olof Palme, med motiveringen att den misstänkte var avliden, blev det ett kollektivt antiklimax för många svenskar. Alla som minns den där sena februarikvällen 1986, som följt utredningen med dess huvudspår och villospår, skulle de aldrig få något entydigt svar på vad som hände? Något som hjälpte dem att äntligen lämna det här nationella såret och gå vidare?Hans-Gunnar Axberger återvänder till början och ger oss en bred och detaljerad beskrivning av världens största polisutredning, som redan från början missköttes så grovt att det efter några månader stod klart att förövaren med största sannolikhet skulle komma att klara sig undan.Vad var det som gick fel? Hur kunde Sveriges statsminister mördas på öppen gata? Och hur kunde så många poliser och utredningstimmar ändå inte leda till en lösning av mordet?Som huvudsekreterare i statens granskningskommission har Hans-Gunnar Axberger djupare kunskap om Palmeutredningen än de flesta. Statsministermordet är ett oumbärligt stycke nutidshistoria. Det är också en berättelse om Sverige, om vår bild av oss själva, och om vår oförmåga att lära av våra misstag.

Läs mer

Hans-Gunnar Axberger

Statsministermordet

Nyheter

Foto: Magnus Liam Karlsson

2 december 2022

Hans-Gunnar Axberger får Stora Fackbokspriset 2022

Nyheter