Anneli Jordahl får Eva Bonniers stipendium 2020

Foto: Kajsa Göransson

Datum

31 Mars 2020

Foto

Kajsa Göransson

Onsdagen den 22 april utdelas Stiftelsen Eva Bonniers 70-årsfonds stipendium 2020 till författaren Anneli Jordahl för Orm med två huvuden. Stipendiet är på 50 000 kronor. 

Motiveringen lyder:

Orm med två huvuden är en livsberättelse som med utgångspunkt i klassmedvetande skildrar såväl skrivmotstånd som nödvändigheten i att skriva och det dubbla i att vara både författare och recensent. I en tid då bibliotek läggs ner och läsandet minskar förmedlar Anneli Jordahl med stor intensitet litteraturens glädje och kraft.”

I samband med Eva Bonniers 70-årsdag i april 2015 överlämnade hennes fem barn som gåva möjligheten att bilda en stiftelse.

Stiftelsen Eva Bonniers 70-årsfond har till ändamål att genom utdelande av stipendium understödja sakprosa och populärvetenskapligt berättande om i första hand kvinnor och den kvinnliga erfarenheten i dåtid och nutid.

Utdelningen sker vid en kort ceremoni på Nedre Manilla i Stockholm.

Relaterat

Om boken

"Varje gång jag skriver känner jag mig bakbunden, dels av mina egna begränsningar, dels av en motvilja att riskera att såra mina närmaste. Ständigt detta huvudbry om hur mycket orm jag kan tillåta mig vara ... Hamnar min sanningssträvan, min vilja att försöka säga något väsentligt hur obehagligt det än må vara, i en återvändsgränd eftersom jag inte vill såra mamma?"

Vad ska man göra när man inte längre kan skriva? Skriv en essä om skrivande, blir förläggarens svar till författaren. Och det blir en essä, om författandets förutsättningar och gränser. Om att komma ur en klass men skriva för en litterär offentlighet som tillhör en annan. En undersökning av det som är en förutsättning för allt skrivande: motstånd.

Anneli Jordahls nya bok Orm med två huvuden handlar om att skriva ifrån det fruktsamma underläget. Hur tar man sig mod att skriva? Varför belönas ständigt den hänsynslösa författaren? Går det att bli omtyckt och att samtidigt vara en bra författare?

Läs mer

Anneli Jordahl

Orm med två huvuden

Relaterade artiklar

13 mars 2023

Följ med på Litteraturtåget 2023

Foto: Kajsa Göransson

11 januari 2023

Nominerade till Sveriges Radios Romanpris 2023

Foto: Kajsa Göransson

27 september 2022

Anneli Jordahl: Jag ville syna modersföraktet

IntervjuerNyheter