Anneli Jordahl nominerad till Vi:s Litteraturpris

Foto: Sara Mac Key

Datum

26 December 2016

Foto

Sara Mac Key

Anneli Jordahl nomineras till priset för sin roman Som hundarna i Lafayette Park.

Juryns motivering:
”Som hundarna i Lafayette Park är en uppslukande roman om änkan Jeanette, som tar steget ut i världen för att jämka sin privatforskning på arbetardöd med Angela Davis kamp för de svarta. Därtill är det en oförutsägbar skildring av existentiell värdighet i det krackelerande folkhemmet.”

Om priset:
Tidningen Vi:s Litteraturpris har delats ut sedan 1947. Det går till en skönlitterär författare ”på väg”; som har debuterat och publicerat max fem prosaböcker för vuxna. Bland tidigare års pristagare återfinns bland andra Kerstin Ekman, Stig Claesson, Torgny Lindgren, Jonas Hassen Khemiri och Sara Stridsberg.

Årets jury har bestått av Torbjörn Elensky (litteraturkritiker och författare), Lina Kalmteg (litteraturkritiker och författare), Annina Rabe (litteraturkritiker), Sofia Wadensjö Karén (chefredaktör, Vi), Ebba Witt-Brattström (litteraturprofessor) samt Peter Fröberg Idling (litteraturkritiker, författare och juryns ordförande).

Relaterat

Om boken

"Hunden lägger sig på en solbelyst fläck på golvet. Vill lägga mig bredvid, smälta ihop, bli svartvitfläckig, sova, äta, leka alldeles ovetande om vilka onda handlingar människor begår mot varandra där ute i världen. Jag ger det här ett år, inte en dag till."

Hon är nybliven änka, bor ensam ute på landet med hunden Boris. Så fort hon får syn på en notis om en arbetsplatsolycka klipper hon ut den och klistrar in i sitt dödsalbum. I samma album sitter den lilla notisen som beskriver olyckan i vilken hennes man omkom. Ibland kommer dottern och hälsar på men det känns aldrig bekvämt. Men så börjar hon läsa om Angela Davis, legenden från Black Power-rörelsen. Det blir ett uppvaknande som förändrar hennes liv.

Anneli Jordahls nya roman handlar om att bli så stark att man förmår vara delaktig i det som sker och att inte vara ensam i världen om en dröm om upprättelse. Medborgarrättsrörelsens historia är långt ifrån avslutad.

Läs mer

Anneli Jordahl

Som hundarna i Lafayette Park

Relaterade artiklar

13 mars 2023

Följ med på Litteraturtåget 2023

Foto: Kajsa Göransson

11 januari 2023

Nominerade till Sveriges Radios Romanpris 2023

Foto: Kajsa Göransson

27 september 2022

Anneli Jordahl: Jag ville syna modersföraktet

IntervjuerNyheter