Anneli Jordahl har tilldelats Hedenvindplaketten

Foto: Sara Mac Key

Datum

6 September 2017

Foto

Sara Mac Key

Hedenvindplaketten är utformad av Kerstin Bränngård och delades i år ut för 38:e gången, och går till en författare som skrivit i Gustav Hedenvinds anda. I år går priset till Anneli Jordahl.

Hela motiveringen lyder:

”Kan vi tala om klasser i välfärdslandet Sverige? Författaren Anneli Jordahl hävdar det med emfas. Hon gör detta obestridligt tydligt i sin sparsmakade produktion och visar samtidigt diskret hur mansdominansen lever vidare. I böckerna om Ellen Key och Elsie Johansson får två starka kvinnor bära fram hoppet om ett mera jämlikt och jämställt samhälle.”

Anneli Jordahl, född 1960 i Östersund, är författare och litteraturkritiker. Hon har skrivit flera kritikerhyllade romaner som Låt inte den här stan plåga livet ur dig, Mona (2014) och senast romanen Som hundarna i Lafayette Park.

Relaterat

Om boken

"Hunden lägger sig på en solbelyst fläck på golvet. Vill lägga mig bredvid, smälta ihop, bli svartvitfläckig, sova, äta, leka alldeles ovetande om vilka onda handlingar människor begår mot varandra där ute i världen. Jag ger det här ett år, inte en dag till."

Hon är nybliven änka, bor ensam ute på landet med hunden Boris. Så fort hon får syn på en notis om en arbetsplatsolycka klipper hon ut den och klistrar in i sitt dödsalbum. I samma album sitter den lilla notisen som beskriver olyckan i vilken hennes man omkom. Ibland kommer dottern och hälsar på men det känns aldrig bekvämt. Men så börjar hon läsa om Angela Davis, legenden från Black Power-rörelsen. Det blir ett uppvaknande som förändrar hennes liv.

Anneli Jordahls nya roman handlar om att bli så stark att man förmår vara delaktig i det som sker och att inte vara ensam i världen om en dröm om upprättelse. Medborgarrättsrörelsens historia är långt ifrån avslutad.

Läs mer

Anneli Jordahl

Som hundarna i Lafayette Park

Relaterade artiklar

13 mars 2023

Följ med på Litteraturtåget 2023

Foto: Kajsa Göransson

11 januari 2023

Nominerade till Sveriges Radios Romanpris 2023

Foto: Kajsa Göransson

27 september 2022

Anneli Jordahl: Jag ville syna modersföraktet

IntervjuerNyheter