Johannes Anyurus succéroman blir pjäs

Foto: Khim Efraimsson

Datum

29 Januari 2020

Foto

Khim Efraimsson

Hösten 2020 har Johannes Anyurus roman De kommer att drunkna i sina mödrars tårar urpremiär på Unga Klara i Stockholm för att sedan få premiär på Uppsala stadsteater och gästspela på Malmö stadsteater. Föreställningen är en samproduktion mellan Unga Klara och Uppsala stadsteater och för regi och dramatisering står Farnaz Arbabi. 

De kommer att drunkna i sina mödrars tårar utspelar sig i en närliggande framtid, där samhällsutvecklingen lett till en djupgående fascism. Berättelsen inleds med ett misslyckat terrordåd, där den enda överlevande gärningspersonen är en flicka som påstår sig komma från framtiden. Hon beskriver framtidens Sverige som ett samhälle där segregation och rädsla lett till att delar av befolkningen fösts ihop i övervakade inhägnader och fråntagits sina medborgerliga rättigheter.

– Jag är otroligt glad över samarbetet med Unga Klara och att vi gör just den här unika, starka berättelsen, säger Petra Brylander, teaterchef/vd, Uppsala stadsteater i ett pressmeddelande. Det är ett konstnärligt utbyte och en gemensam kraftsamling som blir så mycket större genom samarbetet som ju visar att vi vill mer och nå fler. 

Farnaz Arbabi, som med kritikerrosade pjäser som Angels in America och X dramatiserat och regisserat tematik utifrån antirasism och människorätt genom kritiskt historiska perspektiv, förflyttar sig nu in i det framtidsteoretiska. Genom en förstärkning och förlängning av samhällsutvecklingen hoppas hon kunna åskådliggöra nutiden. Hur ser den morgondagen ut som vi skapar idag? Vad kan vi lära oss av att se framåt?

De kommer att drunkna i sina mödrars tårar är en science fiction-thriller, en dystopisk men ändå hoppfull bok, som briljant väver ihop parallella tidsuniversum till en skrämmande aktuell berättelse, säger Farnaz Arbabi. Anyuru kombinerar filosofi med politik i en intelligent och laddad berättelse som gav mig både gåshud och rörde mig till tårar. Det är en av mina absolut starkaste läsupplevelser och jag har inte kunnat sluta tänka på den. 

Efter spelperioderna på Unga Klara och Uppsala stadsteater väntar gästspel på Malmö Stadsteater 17-21 mars 2021.

De kommer att drunkna i sina mödrars tårar
Urpremiär 15 oktober 2020 på Unga Klara
Premiär 8 januari 2021 på Uppsala stadsteater

Relaterade artiklar

Foto: Maja Kristin Nylander

29 maj 2023

Johannes Anyuru hedersdoktor i Lund