Johannes Anyuru tillägnas Per Olov Enquists pris 2017

Foto: Khim Efraimsson

Datum

1 September 2017

Foto

Khim Efraimsson

2017 års Per Olov Enquists pris tilldelas Johannes Anyuru. För första gången delas priset ut under Stockholm Literature, lördagen den 28 oktober klockan 15.15.

Juryns motivering lyder: ”Med sin senaste roman, De kommer att drunkna i sina mödrars tårar, tar Johannes Anyuru ytterligare ett steg i sitt författarskap genom att springa ikapp en skenande samtid och utmåla en möjlig hotande framtid. Med lyrisk realism och en övertygande lyhördhet för dystopins möjligheter och begränsningar har han uppnått ett fullskaligt kalejdoskopiskt verk, vilket helt i Per Olov Enquists anda eftersträvar kravet på trohet mot den egna övertygelsen.”

Johannes Anyuru är född 1979 och debuterade 2003 med den hyllade diktsamlingen Det är bara gudarna som är nya. Han fick sitt internationella genombrott med En storm kom från paradiset, för vilken han tilldelades SvD:s och Aftonbladets litteraturpris. Den senaste romanen, De kommer att drunkna i sina mödrars tårar, utkom i februari 2017.

PO Enquists pris till en ung författare på väg ut i Europa instiftades till Enquists 70-årsdag 2004 av Norstedts, författarens utländska förläggare och Bok & Bibliotek. Priset består av 5 000 euro. Juryn består av PO Enquist, Håkan Bravinger (Norstedts), Cathrine Bakke Bolin (Gyldendal Norsk Forlag) samt Jakob Malling Lambert (Rosinante & Co.).

 

Tidigare års pristagare är:
2005 Juli Zeh
2006 Jonas Hassen Khemiri
2007 Trude Marstein
2008 Daniel Kehlmann
2009 Helle Helle
2010 Jonas T. Bengtsson
2011 Jón Kalman Stefánsson
2012 Mara Lee
2013 Ingvild H. Rishøi
2014 Dorthe Nors
2015 Karolina Ramqvist
2016 Lars Petter Sveen

Relaterat

Om boken

En vinterkväll kliver tre individer som svär trohet till den sönderfallande terrorstaten Daesh in i en bokhandel. En kontroversiell konstnärs framträdande avbryts av ett pistolskott, panik utbryter och samtliga i lokalen tas som gisslan. Men en av de tre angriparna, en ung kvinna som har som uppgift att filma våldet, bär på en hemlighet som kan ändra allt. Under attacken vänder hon sig till en av de andra och viskar: Allt är fel. Vi borde inte vara här. Vi borde sticka.

Två år senare besöker en författare kvinnan på en rättspsykiatrisk klinik. Hon har läst hans böcker och ger honom en bunt papper, där hon har skrivit ner en sällsam berättelse.

Hon menar att hon kommer från framtiden.

Johannes Anyurus nya roman De kommer att drunkna i sina mödrars tårar handlar om hopp och hopplöshet i dagens Europa, om vänskap och svek, och om terrorns och fascismens teater.

Läs mer

Johannes Anyuru

De kommer att drunkna i sina mödrars tårar

Relaterade artiklar

Foto: Maja Kristin Nylander

29 maj 2023

Johannes Anyuru hedersdoktor i Lund