Per Olov Enquists pris 2019 till Amanda Svensson

Foto: Alexandra A. Ellis

Datum

13 September 2019

Foto

Alexandra A. Ellis

Per Olov Enquists pris 2019 går till författaren Amanda Svensson. Juryns motivering lyder: ”I sin nya roman skildrar Amanda Svensson med allvar och humor hur det finns system för galenskapen och galenskap i systemen. Det är ett vindlande verk som etablerar henne bland de stora berättarna med de egna rösterna.”

Amanda Svensson är författare, kulturskribent och översättare, uppvuxen i Malmö men numera bosatt i England. Hon debuterade 2008 med den uppmärksammade Hey Dolly. Våren 2019 utkom hennes senaste roman, Ett system så magnifikt att det bländar.

”P.O. Enquists författarskap är ett av Sveriges främsta, nu och någonsin, och att få ett pris i hans namn är naturligtvis en stor ära. Att priset tidigare gått till så många fantastiska författare får det att kännas extra roligt. Jag är helt enkelt jätteglad – och stolt!” säger Amanda Svensson.

P.O. Enquists pris instiftades av Per Olov Enquists förläggare på hans sjuttioårsdag 2004 av Norstedts, författarens utländska förlag och Bok & Bibliotek. Priset ska gå till ”en yngre författare på väg ut i Europa” och stor vikt läggs på författarens senast publicerade verk. Flera av pristagarna har sedan de mottagit priset utgivits på flera språk runt om i världen. Prissumman är 5 000 Euro.

Sedan 2010 består juryn av förläggare från förlagen Norstedts i Sverige, Gyldendal i Norge samt Rosinante i Danmark.

Priset delas ut i Helsingör under Nord, Nordiskt Litteratur Festival, fredagen den 13 september. Där samtalar Amanda Svensson med tidigare års pristagare, Dorthe Nors och Jonas Hassen Khemiri.

Tidigare års pristagare är:

2005 Juli Zeh
2006 Jonas Hassen Khemiri
2007 Trude Marstein
2008 Daniel Kehlmann
2009 Helle Helle
2010 Jonas T. Bengtsson
2011 Jón Kalman Stefánsson
2012 Mara Lee
2013 Ingvild H. Rishøi
2014 Dorthe Nors
2015 Karolina Ramqvist
2016 Lars Petter Sveen
2017 Johannes Anyuru
2018 Caroline Albertine Minor

Relaterat

Om boken

"En suverän känsla för unga liv." Dagens Nyheter

"knasig, surrealistisk och alldeles underbar roman med stora frågor om livet." Svenska Dagbladet

Hur långt ifrån varandra kan en familj komma innan den upphör att höra ihop? Amanda Svenssons nya roman Ett system så magnifikt att det bländar är en stor familjeberättelse om tre syskon som försöker nå varandra i en värld som blivit alltmer splittrad.

Sebastian, Clara och Matilda är trillingar, uppvuxna i Lund men nu skingrade på olika platser i världen. De har alltid haft en knepig relation till varandra, framför allt de två systrarna, och när en tragisk händelse inträffar glider de isär.

Tjugofem år efter att trillingarna fötts: En ung kvinna hänger sig i en dörrkarm. En mamma möter djävulen på en kolonilott i Lund. Sebastian reser till London, Clara till Påskön och Matilda till Västerbotten. Sedan blir allting plötsligt väldigt komplicerat.

Amanda Svenssons efterlängtade roman Ett system så magnifikt att det bländar tacklar klimatkris -- och vad som händer när det tryggaste, familjen, faller isär.

Läs mer

Amanda Svensson

Ett system så magnifikt att det bländar

Relaterade artiklar

Foto: Robin Rådenman

13 september 2023

På promenad med: Amanda Svensson

IntervjuerNyheter