Amanda Svenssons hyllade roman äntligen i pocket

Foto: Alexandra A. Ellis

Datum

11 Februari 2020

Foto

Alexandra A. Ellis

Hur långt ifrån varandra kan en familj komma innan den upphör att höra ihop? Amanda Svenssons nya roman Ett system så magnifikt att det bländar är en stor familjeberättelse om tre syskon som försöker nå varandra i en värld som blivit alltmer splittrad. Sebastian, Clara och Matilda är trillingar, uppvuxna i Lund men nu skingrade på olika platser i världen. De har alltid haft en knepig relation till varandra, framför allt de två systrarna, och när en tragisk händelse inträffar glider de isär.

— Det hela blir mer komplicerat när deras pappa bestämmer sig för att avslöja en hemlighet som legat och pyrt ända sedan den dramatiska natt då de föddes, berättar Amanda Svensson. På sina olika håll försöker de hantera den här nya vetskapen, samtidigt som de måste deala med sina egna allt rörigare liv – trådar flätas samman, och något som liknar en konspiration eller kanske till och med en högre ordning utkristalliserar sig.

Romanen hyllades av kritikerna. ”Äntligen! vill jag ropa när jag sjunker ner i Amanda Svenssons nya roman med den långa titeln. Ingen autofiktion, inga essäer utan en riktigt maffig roman, helt påhittad med ändå fast förankrad i vår tid”, skriver Aftonbladet, som även kallar boken ”ett magnifikt romanbygge”.

Dagens Nyheters kritiker skriver: ”Det här är en rolig, underhållande, snabbfotad roman om det liv som pågår medan vi står vid avgrundens brant och tittar ner” och menar att Amanda Svensson har en suverän känsla för unga liv.

”Svensson genomför sitt närmast riskfyllt ambitiösa romanprojekt med en lätthet som impar på mig; det må vara en atlantångare hon styr, men hon gör det som om hon surfade på vågorna”, skriver Expressens kritiker.

Amanda Svensson tilldelades Per Olov Enquists pris 2019 för boken. 

Relaterat

Om boken

"En suverän känsla för unga liv." Dagens Nyheter

"knasig, surrealistisk och alldeles underbar roman med stora frågor om livet." Svenska Dagbladet

Hur långt ifrån varandra kan en familj komma innan den upphör att höra ihop? Amanda Svenssons nya roman Ett system så magnifikt att det bländar är en stor familjeberättelse om tre syskon som försöker nå varandra i en värld som blivit alltmer splittrad.

Sebastian, Clara och Matilda är trillingar, uppvuxna i Lund men nu skingrade på olika platser i världen. De har alltid haft en knepig relation till varandra, framför allt de två systrarna, och när en tragisk händelse inträffar glider de isär.

Tjugofem år efter att trillingarna fötts: En ung kvinna hänger sig i en dörrkarm. En mamma möter djävulen på en kolonilott i Lund. Sebastian reser till London, Clara till Påskön och Matilda till Västerbotten. Sedan blir allting plötsligt väldigt komplicerat.

Amanda Svenssons efterlängtade roman Ett system så magnifikt att det bländar tacklar klimatkris -- och vad som händer när det tryggaste, familjen, faller isär.

Läs mer

Amanda Svensson

Ett system så magnifikt att det bländar

Relaterade artiklar

Foto: Robin Rådenman

13 september 2023

På promenad med: Amanda Svensson

IntervjuerNyheter