”Äntligen! vill jag ropa när jag sjunker ner i Amanda Svenssons nya roman”

Foto: Alexandra A. Ellis

Datum

8 April 2019

Foto

Alexandra A. Ellis

Amanda Svenssons nya roman Ett system så magnifikt att det bländar är en stor familjeberättelse om tre syskon som försöker nå varandra i en värld som blivit alltmer splittrad.

— Man måste sikta högt, annars kan det kvitta, berättade Amanda Svensson för oss tidigare i våras och det tycks ha lönat sig. Boken hyllas idag av kritikerkåren.

”Äntligen! vill jag ropa när jag sjunker ner i Amanda Svenssons nya roman med den långa titeln. Ingen autofiktion, inga essäer utan en riktigt maffig roman, helt påhittad med ändå fast förankrad i vår tid”, skriver Aftonbladet, som även kallar boken ”ett magnifikt romanbygge”.

Dagens Nyheters kritiker skriver: ”Det här är en rolig, underhållande, snabbfotad roman om det liv som pågår medan vi står vid avgrundens brant och tittar ner” och menar att Amanda Svensson har en suverän känsla för unga liv.

”Svensson genomför sitt närmast riskfyllt ambitiösa romanprojekt med en lätthet som impar på mig; det må vara en atlantångare hon styr, men hon gör det som om hon surfade på vågorna”, skriver Expressens kritiker.

Göteborgs-Postens recensent skriver att Ett system så magnifikt att det bländar är ”en bok som, för att låna författarens egna ord, gör att man känner livet i sig.”

”Amanda Svensson har en röst som forsar fram, berättelsen flyger lätt som i en melankolisk romantisk komedi av Woody Allen”, skriver Dala-Demokraten.

Tidningen Vi:s recensent skriver att boken är ”en ambitiös roman som verkligen tar ut svängarna och blir nästan oförskämt underhållande läsning.”

Relaterat

Om boken

"En suverän känsla för unga liv." Dagens Nyheter

"knasig, surrealistisk och alldeles underbar roman med stora frågor om livet." Svenska Dagbladet

Hur långt ifrån varandra kan en familj komma innan den upphör att höra ihop? Amanda Svenssons nya roman Ett system så magnifikt att det bländar är en stor familjeberättelse om tre syskon som försöker nå varandra i en värld som blivit alltmer splittrad.

Sebastian, Clara och Matilda är trillingar, uppvuxna i Lund men nu skingrade på olika platser i världen. De har alltid haft en knepig relation till varandra, framför allt de två systrarna, och när en tragisk händelse inträffar glider de isär.

Tjugofem år efter att trillingarna fötts: En ung kvinna hänger sig i en dörrkarm. En mamma möter djävulen på en kolonilott i Lund. Sebastian reser till London, Clara till Påskön och Matilda till Västerbotten. Sedan blir allting plötsligt väldigt komplicerat.

Amanda Svenssons efterlängtade roman Ett system så magnifikt att det bländar tacklar klimatkris -- och vad som händer när det tryggaste, familjen, faller isär.

Läs mer

Amanda Svensson

Ett system så magnifikt att det bländar

Relaterade artiklar

Foto: Robin Rådenman

13 september 2023

På promenad med: Amanda Svensson

IntervjuerNyheter