Amanda Svensson får Svenska Dagbladets litteraturpris

Foto: Alexandra A. Ellis

Datum

19 November 2019

Foto

Alexandra A. Ellis

Författaren Amanda Svenssons senaste roman Ett system så magnifikt att det bländar har är en av årets mest hyllade böcker – både av kritiker och läsare. Tidigare under hösten fick hon Per Olov Enquists pris.

Den 18 november delade Svenska Dagbladet ut årets litteraturpris som går till Amanda Svensson. Juryn skriver att Ett system så magnifikt att det bländar är en roman som ”ledigt forsar fram över sidorna och inte sällan lockar fram ett skratt”, detta trots teman som klimatkrisen och komplicerade familjerelationer. I en intervju med Svenska Dagbladet berättar hon om hur hennes egen oro för klimatförändringarna växt sig starkare i arbetet med boken:

– Människor har väl alltid upplevt att de inte känt igen sig i världen. Men jag tänker att det ofta har handlat om att man inte känt igen sig politiskt eller ideologiskt. Men när det handlar om ekologi och klimat är det så konkret, vi vet inte hur jorden kommer att se ut rent fysiskt om femton eller tjugo år. Och det blir väldigt skrämmande.

Juryns motivering i sin helhet:

”För en vidsträckt, förgrenad och lärd berättelse som, trots tunga teman som klimatförändringar, neurologi och komplicerade familjerelationer, ledigt forsar fram över sidorna och inte sällan lockar fram ett leende hos läsaren. SvD:s litteraturpris 2019 går till en uppfinningsrik stilist som har skrivit sin hittills mest ambitiösa roman.”

Relaterat

Om boken

"En suverän känsla för unga liv." Dagens Nyheter

"knasig, surrealistisk och alldeles underbar roman med stora frågor om livet." Svenska Dagbladet

Hur långt ifrån varandra kan en familj komma innan den upphör att höra ihop? Amanda Svenssons nya roman Ett system så magnifikt att det bländar är en stor familjeberättelse om tre syskon som försöker nå varandra i en värld som blivit alltmer splittrad.

Sebastian, Clara och Matilda är trillingar, uppvuxna i Lund men nu skingrade på olika platser i världen. De har alltid haft en knepig relation till varandra, framför allt de två systrarna, och när en tragisk händelse inträffar glider de isär.

Tjugofem år efter att trillingarna fötts: En ung kvinna hänger sig i en dörrkarm. En mamma möter djävulen på en kolonilott i Lund. Sebastian reser till London, Clara till Påskön och Matilda till Västerbotten. Sedan blir allting plötsligt väldigt komplicerat.

Amanda Svenssons efterlängtade roman Ett system så magnifikt att det bländar tacklar klimatkris -- och vad som händer när det tryggaste, familjen, faller isär.

Läs mer

Amanda Svensson

Ett system så magnifikt att det bländar

Relaterade artiklar

Foto: Robin Rådenman

13 september 2023

På promenad med: Amanda Svensson

IntervjuerNyheter