Amanda Svensson kan få International Booker Prize 2023

Foto: Alexandra A. Ellis

Datum

14 Mars 2023

Foto

Alexandra A. Ellis

Romanen Ett system så magnifikt att det bländar finns med på långlistan till det prestigefyllda priset.

Amanda Svenssons roman Ett system så magnifikt att det bländar kom ut på svenska 2019 och hyllades av både kritiker och läsare. Nu finns den med på långlistan till årets International Booker Prize, ett av litteraturvärldens finaste priser.

Linda Altrov Berg, Amanda Svenssons agent på Norstedts Agency:

– Redan vid första läsningen insåg vi på Norstedts Agency att Amanda Svenssons Ett system så magnifikt att det bländar skulle passa väl för anglosaxiska läsare. Förlaget Scribe har ända sen de förvärvade rättigheterna jobbat med siktet inställt mot en nominering. Det känns underbart och faktiskt inte mer än rätt att Amandas Svenssons roman i Nichola Smalleys kongeniala översättning nu uppmärksammas i detta fina sammanhang.

– Vi har följt hennes författarskap ända sedan debuten med Hey Dolly, 2008, och kan tydligt se hur hennes arbete som översättare från engelska (Ali Smith, Salman Rushdie, Tessa Hadley, Lea Ypi, Leila Mottley med fler) har påverkat författarskapet, säger Linda Altrov Berg.

Molly Slight, förlagschef på Scribe:

– Jag är så glad över att Amanda Svenssons fängslande och intrikata roman Ett system så magnifikt att det bländar, superbt översatt av Nichola Smalley, är nominerad till the International Booker Prize. Det är en briljant läsupplevelse, den lurar in dig med sina udda karaktärer och sina ovanliga händelsebågar, och håller kvar dig med den fascinerande, övergripande frågan: är vi fria att skapa våra egna öden eller är vi bara del av ett system bortom vår kontroll?

A System So Magnificent It Is Blinding, som romanen heter i översättning, gavs ut i Storbritannien förra året och hyllades av både The Guardian och The Telegraph.

Amanda Svensson är författare, kulturskribent och översättare. Hon debuterade med den uppmärksammade Hey Dolly (2008), som följdes av den Augustprisnominerade Välkommen till den här världen (2011) och Allt det där jag sa till dig var sant (2014).

Hon tilldelades Per Olov Enquists pris 2019 samt Svenska Dagbladets litteraturpris samma år för romanen Ett system så magnifikt att det bländar.

Relaterat

Om boken

"En suverän känsla för unga liv." Dagens Nyheter

"knasig, surrealistisk och alldeles underbar roman med stora frågor om livet." Svenska Dagbladet

Hur långt ifrån varandra kan en familj komma innan den upphör att höra ihop? Amanda Svenssons nya roman Ett system så magnifikt att det bländar är en stor familjeberättelse om tre syskon som försöker nå varandra i en värld som blivit alltmer splittrad.

Sebastian, Clara och Matilda är trillingar, uppvuxna i Lund men nu skingrade på olika platser i världen. De har alltid haft en knepig relation till varandra, framför allt de två systrarna, och när en tragisk händelse inträffar glider de isär.

Tjugofem år efter att trillingarna fötts: En ung kvinna hänger sig i en dörrkarm. En mamma möter djävulen på en kolonilott i Lund. Sebastian reser till London, Clara till Påskön och Matilda till Västerbotten. Sedan blir allting plötsligt väldigt komplicerat.

Amanda Svenssons efterlängtade roman Ett system så magnifikt att det bländar tacklar klimatkris -- och vad som händer när det tryggaste, familjen, faller isär.

Läs mer

Amanda Svensson

Ett system så magnifikt att det bländar

Relaterade artiklar

Foto: Robin Rådenman

13 september 2023

På promenad med: Amanda Svensson

IntervjuerNyheter