”Saknaden är enorm” – Per Olov Enquist 1934-2020

Foto: Magnus Liam Karlsson

Datum

27 April 2020

Foto

Magnus Liam Karlsson

Den 25 april 2020 dog PO Enquist, 85 år gammal. Hans betydelse för svenska och utländska författare och förlag kan inte överskattas. Här är reaktioner från författar- och förlagsvärlden på beskedet att PO Enquist gått bort.

”PO var en storartad författare och en storartad människa. Hans röst var alldeles egenartad, en verkligt intellektuell man, men skrev så man blev berörd in i hjärteroten. Han var också min vän. Hela förlagets vän. Han var inte bara Norstedts trogen genom alla år, han var en av oss. Jag kommer sakna honom innerligt.”
Eva Gedin, VD/Publisher Norstedts Förlagsgrupp

”Jag tänker förstås på PO:s familj och på dem som stod honom nära, men också på de många litterära sammanhang där han kommer att saknas. För mig som läsare har flera av hans böcker varit viktiga och jag har fascinerats av att märka hur mycket de tycks ha betytt för läsare utanför Sverige, men när jag fick höra nyheten i morse tänkte jag inte så mycket på dem som på en sällsamt vänlig och rolig person som jag har tyckt så mycket om att få möta i olika sammanhang och som jag alltid känt mig så uppmuntrad av. Jag kan tänka mig att det är en känsla som jag delar med många yngre svenska författare. Att skriva och vara författare kan kännas så svårt, tro det eller ej, och jag har ibland tänkt att den vänliga uppmuntran jag redan ganska tidigt fick av honom nog betytt mer för mig än jag riktigt förstått själv.”
Karolina Ramqvist, författare och mottagare av PO Enquist-priset 2015

”PO Enquist var en litterär kämpe och en hedersman. Han gjorde världen större genom sitt liv och sin konst, och vi på Gyldendal Norsk Forlag är djupt tacksamma för vårt femtio år långa samarbete. Han kommer alltid att vara hos oss med sin litteratur, sin klokskap och sin generositet, och vi på förlaget ska förvalta hans minne på bästa sätt. När jag träffade honom första gången, som ny jurymedlem i PO Enquists Pris, kände jag omedelbart – utifrån hans varma handslag – att jag befann mig i trygga händer. Precis på samma sätt som han också tog sig an alla nya unga röster vars författarskap han läste och engagerade sig i.”
Cathrine Bakke Bolin, PO:s förläggare Gyldendal

”Saknaden är enorm. Alla dessa samtal om allt mellan himmel och jord, diskussioner om litteratur, om livet, oväntade infallsvinklar åtföljda av ett pillemariskt leende. Jag ska se till att bevara dem i mitt minne så länge jag bara kan. I sitt Sommarprogram 2009 sa PO: En dag ska vi dö, alla andra dagar ska vi leva. En sak är jag säker på och det är att hans böcker kommer att leva långt längre än alla vi som lever nu. Nog är det en tröst, trots allt.”
Håkan Bravinger, Litterär chef Norstedts
 
”PO Enquist var en gigant. Det var en ära att få vara hans danska förläggare. Med sitt liv och sina verk förde han oss i Norden närmare varandra. Hans konst gjorde världen större och rikare. Den är en gåva till kommande generationer. Och i livet var han en vän och en kunskapskälla som gjorde ett outplånligt intryck på mig och som fyller mig med djup tacksamhet.”
Jakob Malling Lambert, PO:s tidigare förläggare Rosinante

”Det är med sorg vi på hans danska förlag får besked om att Per Olov Enquist är död. En stor svensk författare som många danskar uppfattar som lika mycket dansk. Han bodde i många år i Köpenhamn och skrev där epokgörande skådespel och vände ut och in på dansk självinsikt: I Från regnormarnas liv om Guldålderns baksida och H.C. Andersens och Louise Heiberg; om Strindberg, likt PO själv i köpenhamnsk exil, i Tribadernas natt; om kommunisten Aksel Larsens dubbla förräderi mot sitt parti och sin älskade i Magisk cirkel; om Struensee och den blinda idealismen i Livläkarens besök. Men först och främst var Enquist en av århundradets största skandinaviska författare. Hans romaner från Västerbotten, från sjuttiotalet fram till början av nittiotalet – Musikanternas uttåg, Nedstörtad ängel, Kapten Nemos bibliotek – om förräderi, förnedring, skuld och nåd kommer att räknas som bestående verk i europeisk litteratur. Ärat vare hans minne.”  
Simon Pasternak, PO:s förläggare Gyldendal Dansk

”Som konstnär var PO i en klass för sig, men han var också en otroligt viktig mentorsfigur för många yngre författare. Jag upplevde att han var genuint intresserad av vad vi yngre sysslade med, att han läste praktiskt taget allt med en osviklig uppmärksamhet. Att prata med honom, om än kort, var att känna sig sedd, både som författare och människa. Trots att jag bara träffade honom ett fåtal gånger känns det som att han funnits med mig under hela mitt skrivande liv, och jag tror att många, många andra känner likadant. Han var en inspiration genom sina böcker, men lika mycket genom sin person – den ständigt nyfikna, arbetsamma och (mestadels) ödmjuka människa han var.”
Amanda Svensson, författare och mottagare av PO Enquist-priset 2019

”Det finns ett före och ett efter PO. Med värme kommer vi att minnas hans charmerande kvickhet, hans oändliga vänlighet och hans omisskännliga finurliga leende.”
Hege Rouel Rousson, förläggare Actes Sud

”Han var en författare med enorm betydelse och räckvidd; han var också i hela sitt liv en dramatiker; och han var en trollbindande talare vid litterära evenemang... Han var den snällaste, mest charmerande, nyfikna och kvicktänkte av män: väldigt lång och en hundälskare.”
Christopher MacLehose, förläggare MacLehose Press

”Genom åren har han för mig blivit inte bara en av de mest framstående europeiska författarna vi varit så stolta att ge ut, men också en sorts storartad inkarnation av allt jag någonsin uppskattat, beundrat och älskat med den skandinaviska världen.”
Emilia Lodigiani, förläggare Iperborea

”Per Olov Enquist var betydelsefull för oss, både som läsare och för vår identitet som förlag. Han var en av Hansers viktigaste författare. Hans verk kännetecknar litteraturens löften - skönhet, styrka och ärlighet.”
Jo Lendle, Hanser

”PO Enquists Kapten Nemos bibliotek är en bok som skakade mig i grunden. En historia skuren ur tvättäkta verklighet. Boken tar ett järngrepp kring en undangömd del av svensk, hemsk historia, den delen vi inte vill kännas vid, den som är fylld av barnagråt – mylingarnas, rotehjonens, bortbytingarnas. Min bok Salome föddes just där. Via en uppmaning från ett oälskat barn från det förflutna. Skriv om oss. Glöm oss inte.”
Mara Lee, författare och professor i konst, mottagare av PO Enquist-priset 2011

 

Mer om PO Enquist:

PO Enquist i Norstedts podd Bakom boken med Daniel Sjölin, 26 juni 2017
Uttalande från H.M. Konungen med anledning av Per Olov Enquists bortgång (Kungahuset)
Jonas Gardell: För mig förändrade PO Enquists text allt (Expressen)
Per Wirtén: Jag beundrade P O Enquist, alla gjorde det (Expressen)
Karin Olsson: PO Enquist var inte rädd för att smutsa ner sig (Expressen)
Vännen Annika Hagström: ”En kraft jag kommer sakna” (Expressen)
PO Enquists bästa citat (Expressen)
PO Enquist är död – blev 85 år (DN)
Författaren PO Enquists liv i bilder (DN)
Björn Wiman: Kanske var Per Olov Enquist 1900-talets största svenska diktare (DN)
Vännerna om PO Enquist: ”Han har betytt så mycket” (DN)
Leif Zern: Författaren från Hjoggböle slutade aldrig att tolka tecknen (DN)
Per Svensson: Hos PO Enquist kommer kärleken och nåden i form av en röd katt (DN)
Statsministern: En av de riktigt stora berättarna (DN)
Så minns världen PO Enquist: ”Han var klar och gåtfull” (DN)
Olle Svenning: Han var solidarisk med de utstötta och eländiga (Aftonbladet)
Recensenter om Enquists bästa böcker (Aftonbladet)
En av de stora har lämnat – PO Enquist är död (Aftonbladet)
Älskad författare och dramatiker i världsklass (Aftonbladet)
Per Wästberg: Vår främste författare är död – men hans böcker lever vidare (SvD)
”Jag fick äta palt med honom i Hjoggböle”​​​​​​​ (SvD)
P O Enquist hade öga för individerna i folkhavet​​​​​​​ (SvD)
K Special om PO Enquist från 2003 (SVT)
Tribadernas natt från 2013 på Dramaten (SVT)
Kapten Nemos barn, dokumentär från 2010 (SVT)
Babel - PO Enquist om Ett annat liv (SVT)
Babel – PO Enquist om Liknelseboken (SVT)
Babel - Per Olov Enquist och Kerstin Ekman om kärleken (SVT)
​​​​​​​PO Enquists önskemiddag (SVT)
Författaren PO Enquist är död (SR)
PO Enquist – en av våra största svenska konstnärer, någonsin (SR)
Till minne av Per Olov Enquist (1934-2020) (SR)
”Han tillhörde den yttersta tyska litteratureliten” (SR)
PO Enquist och smärtan (SR)
PO Enquist: ”Att skriva romaner är det svåraste du kan göra” (Tidningen Vi läser)
Per Olov Enquist, celebrated Swedish author, dies aged 85 (The Guardian)
Per Olov Enquist, Swedish literary giant who wove history into novels, dies at 85 (Washington Post)
Meisteren Per Olov Enquist er død (Vårt Land)
Elhunyt Per Olov Enquist (Litera) 
Muere a los 85 años el escritor sueco Per Olov Enquist, gran retratista de las miserias humanas (El País) 
Forfatteren P.O. Enquist er død (Danmarks radio) 
Per Olov Enquist ist tot (Der Spiegel) 
L’écrivain suédois Per Olov Enquist est mort à l’âge de 85 ans (Le Monde) 

Relaterade artiklar

Foto: Ulla Montan

21 mars 2023

En kväll i Per Olov Enquists värld