En av årets mest efterlängtade romaner

Foto: Khim Efraimsson

Datum

23 Februari 2017

Foto

Khim Efraimsson

Johannes Anyurus nya roman De kommer att drunkna i sina mödrars tårar släpps i dagarna och är en av årets mest efterlängtade svenska böcker. Berättelsen inleds en vinterkväll i en bokhandel i Göteborg. Tre individer som svär trohet till den sönderfallande terrorstaten Daesh avbryter en kontroversiell konstnärs framträdande med ett pistolskott. Panik utbryter och samtliga i lokalen tas som gisslan. Men en av de tre angriparna, en ung kvinna som har som uppgift att filma våldet, bär på en hemlighet som kan ändra allt. Under attacken vänder hon sig till en av de andra och viskar: Allt är fel. Vi borde inte vara här. Vi borde sticka.

–  Få böcker har varit så spännande att jobba med som Johannes Anyurus nya roman, berättar Håkan Bravinger, bokens förläggare. Jag minns fortfarande hur det kändes att läsa startscenen som utspelas i serietidningsbutiken. Genast insåg jag att den roman jag läste kunde gå åt precis vilket håll som helst, bli en thriller, bli en politisk dokumentarisk krutdurk, bli en kärleksberättelse, bli en science-fiction-roman. Jag är helt övertygad om att ingen annan än Johannes Anyuru hade kunnat skriva en roman med den sortens öppenhet.

Två år efter händelserna i bokaffären besöker en författare den unga kvinnan på en rättspsykiatrisk klinik. Kvinnan har läst författarens böcker och ger honom en bunt papper, där hon har skrivit ner en sällsam berättelse. Kvinnan menar att hon kommer från framtiden.

Johannes Anyurus nya roman handlar om hopp och hopplöshet i dagens Europa, om vänskap och svek, och om terrorns och fascismens teater. 


Johannes Anyuru, född 1979, debuterade 2003. Han har bland annat tilldelats Ivar Lo-Johanssons personliga pris och nominerats till Augustpriset. Hans förra roman, En storm kom från paradiset, blev hans internationella genombrott. För boken tilldelades han SvDs litteraturpris 2012.   

Relaterat

Om boken

En vinterkväll kliver tre individer som svär trohet till den sönderfallande terrorstaten Daesh in i en bokhandel. En kontroversiell konstnärs framträdande avbryts av ett pistolskott, panik utbryter och samtliga i lokalen tas som gisslan. Men en av de tre angriparna, en ung kvinna som har som uppgift att filma våldet, bär på en hemlighet som kan ändra allt. Under attacken vänder hon sig till en av de andra och viskar: Allt är fel. Vi borde inte vara här. Vi borde sticka.

Två år senare besöker en författare kvinnan på en rättspsykiatrisk klinik. Hon har läst hans böcker och ger honom en bunt papper, där hon har skrivit ner en sällsam berättelse.

Hon menar att hon kommer från framtiden.

Johannes Anyurus nya roman De kommer att drunkna i sina mödrars tårar handlar om hopp och hopplöshet i dagens Europa, om vänskap och svek, och om terrorns och fascismens teater.

Läs mer

Johannes Anyuru

De kommer att drunkna i sina mödrars tårar

Relaterade artiklar

Foto: Maja Kristin Nylander

29 maj 2023

Johannes Anyuru hedersdoktor i Lund