Johannes Anyuru och Moa Herngren bland årets sommarpratare

Foto: Hans Alm/Sveriges Radio

Datum

14 Juni 2017

Foto

Hans Alm/Sveriges Radio

På en presskonferens på Berwaldhallen idag presenterade idag Bibbi Rödöö, programchef för Sommar i P1, och programledaren Johar Bendjelloul namnen på årets 58 sommarvärdar.

Johannes Anyuru är aktuell med den kritikerhyllade romanen De kommer att drunkna i sina mödrars tårar, en dystopisk vision om en framtid obehagligt nära oss. Johannes Anyuru medverkar i programmet för andra gången och den 14 juli sänds hans sommarprogram.

– Mitt program handlar om en ängel i tunnelbanan och om döden pa Drottninggatan, om att finna och försvara sanningen i terrorns virvlar, om poesi, om en roman som en vardag kanske blev allt för samtida, säger Anyuru till Sveriges Radio.

Moa Herngren är författare och journalist. Hon är en av upphovspersonerna till tv-serien Bonusfamiljen och i höst kommer hennes sjunde roman, Tjockdrottningen, en svart komedi om jakten på lycka, status och kärlek i dokusåpornas värld som präglas av cynism och människoförakt. Så här beskriver hon sitt program, som sänds 20 juli:

– Mitt program kommer bland annat att handla om familjen. Sen jag blev med bonusfamilj har jag funderat mycket över vad en familj är egentligen. Måste man vara fler än två för att få kalla sig en familj? Hur gör man för att bli en och hur definierar man den? Och älskar man varandra per automatik bara för att man är en familj?

Karin Laserow är ett annat namn på listan. Hon har i över trettio år arbetat med antikviteter och är känd från TV4:s Bytt är bytt, gav 2012 ut boken Antikviteter i modern miljö. Hör hennes sommarprat 22 juli. 

Programmet Sommar i P1 har sänts i radio sedan 1959. Programmet sända som vanligt i radio klockan 13 men nytt för i år är att en poddversion av programmet släpps redan klockan 7 på morgonen. Sedan 2005 är det även möjligt att lyssna på programmen i efterhand.

”Vi lever i en alltmer fragmentiserad värld. I sommar ska ni få höra olika personer, från olika sfärer, som står för olika perspektiv”, sade Sveriges Radios VD Cilla Benkö när hon introducerade presskonferensen.

Relaterat

Om boken

Annie Ek väger över 200 kilo och tillbringar sina dagar med att äta och drömma sig bort i andras liv på Facebook och Instagram. Så blir hon kontaktad av tv-redaktören Camilla Willdow som lyckas övertala henne att medverka i bantningsserien Du är vad du väger. Annie blir Tjockdrottningen med hela svenska folket. Programmet leds av Johanna Broman som desperat vill slå igenom och gör allt för att hålla uppe bilden av framgång fast hon sitter djupt i skuldfällan. Hon dövar sin ångest med sms-lån och shopping på nätet.

Annie dras med i mediehypen och kändiseriet. Plötsligt vill alla vara hennes vänner. Inuti känner hon sig fortfarande som en 200-kilosklump som världen ser på med avsmak, men så småningom hittar hon sig själv och den stora kärleken visar sig där hon minst anar det.

Tjockdrottningen är en svart komedi om jakten på lycka, status och kärlek i dokusåpornas värld som präglas av cynism och människoförakt. Moa Herngrens roman landar rätt i samtiden där alla kämpar med sitt förflutna, sina fasader och den ständiga jakten på bekräftelse.

Läs mer

Moa Herngren

Tjockdrottningen

Om boken

En vinterkväll kliver tre individer som svär trohet till den sönderfallande terrorstaten Daesh in i en bokhandel. En kontroversiell konstnärs framträdande avbryts av ett pistolskott, panik utbryter och samtliga i lokalen tas som gisslan. Men en av de tre angriparna, en ung kvinna som har som uppgift att filma våldet, bär på en hemlighet som kan ändra allt. Under attacken vänder hon sig till en av de andra och viskar: Allt är fel. Vi borde inte vara här. Vi borde sticka.

Två år senare besöker en författare kvinnan på en rättspsykiatrisk klinik. Hon har läst hans böcker och ger honom en bunt papper, där hon har skrivit ner en sällsam berättelse.

Hon menar att hon kommer från framtiden.

Johannes Anyurus nya roman De kommer att drunkna i sina mödrars tårar handlar om hopp och hopplöshet i dagens Europa, om vänskap och svek, och om terrorns och fascismens teater.

Läs mer

De kommer att drunkna i sina mödrars tårar

Johannes Anyuru

De kommer att drunkna i sina mödrars tårar

Relaterade artiklar

Foto: Anna-Lena Ahlström

13 maj 2024

Moa Herngren om syskonrivalitet