Internationella framgångar för Moa Herngren

Foto: Anna-Lena Ahlström

Datum

1 Juni 2023

Foto

Anna-Lena Ahlström

Romanen Skilsmässan har sålts till 20 länder, bland annat USA, Kanada och Storbritannien.

Stort grattis Moa! Hur känns det?

– Overkligt! Men helt fantastiskt roligt, jag är så enormt glad och tacksam över att mina böcker äntligen har fått vingar ut i världen.

Det är ju ingen hemlighet att dina böcker har gått hem hos de svenska läsarna. Men vad tror du det är som gjort att de fått en så enorm spridning till så många, vitt skilda, länder?

– Även om det är olika länder och kulturer så tror jag många kan känna igen sig i hur svårt det är med långa relationer och att man kan känna sig väldigt ensam trots att man lever i tvåsamhet och att man utvecklas åt olika håll utan att man förstår riktigt hur det går till. Det där att man kan vara gift med någon i trettio år som man tror att man känner och plötsligt så inser man att det finns en del av den människan som man inte haft en aning om hur han eller hon mått.

– Både Skilsmässan och Svärmodern är berättade ur olika perspektiv där man som läsare växlar sympatier och lojaliteter med karaktärerna vilket läsarna verkar uppleva som ganska omtumlande och ibland provocerande men också fängslande. Man tvingas ifrågasätta och titta lite på sig själv också och hur man är i sina egen relation.

Vi är många som väntar på din nästa bok. Kan du avslöja något om vad du skriver på just nu?

– Jag skriver på ännu en perspektivroman men den här gången har jag nördat ner mig i syskonrelationer vilket är mycket spännande. Jag har precis skrivit klart det första grovmanuset så nu återstår en massa omskrivningar och bearbetningar men det är kanske också det jag tycker är den roligaste delen av skrivprocessen.

Moa Herngren representeras av Salomonsson Agency.

Relaterat

Om boken

Nominerad till Årets bok 2022!
Moa Herngren skildrar i Skilsmässan än en gång mästerligt de tabun som finns i relationer och de känslor som vi kanske inte pratar om så ofta. Precis som i succéromanen Svärmodern beskriver hon hur situationer kan uppfattas så totalt olika och om hur små händelser i vardagen kan växa till oöverstigliga hinder.Bea och Niklas lever ett bekvämt liv på Östermalm i Stockholm. Men efter ett ganska bagatellartat gräl försvinner Niklas hemifrån. Bea tror att han när som helst ska komma hem, bara han lugnat ner sig. Men timmarna går och ingen Niklas kommer.Under dagarna som följer fortsätter han att hålla sig borta. Och ilskan växer hos Bea. Så här beter man sig inte efter ett långt äktenskap, med två döttrar. Hon tar barnen och åker till Niklas familjs sommarställe på Gotland. Bara för att han har en livskris ska det inte gå ut över deras semester.Men när det kommer fram att han träffat en annan ställs allt på sin spets. Han är inte intresserad av att försöka lösa krisen, utan han vill skiljas. Hur kan han vara så känslokall och oresonlig efter alla år tillsammans?Men kommer verkligen skilsmässan som en blixt från klar himmel? Är alltid den som lämnar den onda? Vad kommer fram när man börjar skrapa på ytan?"Det är stundtals andlöst skickligt berättat, med alla otäcka små konsekvenser som en havererad familjerelation får."Lotta Olsson, Dagens Nyheter om Svärmodern"Svärmodern läser du med andan i halsen och en liten känsla av sorg."Blekinge Läns Tidning om Svärmodern"Moas tänkvärda bladvändare kan bli perfekt som tv-serie."Hallands Nyheter om Svärmodern"Herngren är helt enkelt otroligt bra på att skapa stämning och locka fram starka känslor."Dala-Demokraten om Svärmodern

Läs mer

Moa Herngren

Skilsmässan

Om boken

Som ensamstående mamma har Åsa och hennes son alltid varit nära. Men relationen förändras när sonen träffar en ny flickvän som snart blir gravid. Åsa gör sitt bästa för att knyta an till sin nya svärdotter, men då Åsa försöker hjälpa till uppfattas hon som gränslös. Det blir början på en konflikt som kommer att splittra hennes familj.

Det blir smärtsamt uppenbart för Åsa att den viktigaste personen i sonens liv inte längre är hon själv, utan svärdottern och den nya familjen. Och när Åsas egen mamma går bort, står hon plötsligt alldeles ensam.

Moa Herngren har ett unikt öga för relationer och dess svårigheter, vilket genomsyrar alla hennes böcker. Särskilt tydligt blir det i tv-serien Bonusfamiljen på SVT, som hon är manusförfattare till. Svärmodern är en stark berättelse om de närmaste relationerna vi har, och hur svårt det kan vara att förhålla sig till varandra när roller man tagit för givet bryts upp och förändras.

Läs mer

Svärmodern

Moa Herngren

Svärmodern

Relaterade artiklar

Foto: Anna-Lena Ahlström

13 maj 2024

Moa Herngren om syskonrivalitet