”Varför är det fint att vara smal och fult att vara tjock?”

Foto: Anna-lena Ahlström

Datum

24 Augusti 2017

Foto

Anna-lena Ahlström

Författaren och journalisten Moa Herngren kommer i dagarna med sin sjunde roman. I Tjockdrottningen får vi möta Annie Ek som tillbringar sina dagar med att äta och drömma sig bort i andras liv på sociala medier. Annie är gravt överviktig och har knappt lämnat sitt hem på flera år då hon blir kontaktad av en tv-redaktör som övertalar henne att medverka i bantningsserien du är vad du väger. Över en natt förändras Annies liv totalt och hon blir ”Tjockdrottningen” med hela svenska folket.

Moa Herngren, som själv har jobbat med tv-produktioner som Bonusfamiljen, har med sin bok skrivit en svart komedi om jakten på lycka, status och kärlek i dokusåpornas värld som präglas av cynism och människoförakt. Tjockdrottningen är en roman som landar rätt i samtiden där alla kämpar med sitt förflutna, sina fasader och den ständiga jakten på bekräftelse.

– Jag försöker skildra den samtid vi lever i och hoppas väcka reflektioner och tankar hos läsaren och samtidigt förhoppningsvis beröra och underhålla. 

Hur fick du idén till din bok Tjockdrottningen?

– Som många gånger tidigare så poppade plötsligt en romankaraktär upp i mitt huvud och ville bli skriven. Ofta är det ett tema som surrat i min skalle ett tag och som ger sig i uttryck av en idé som dyker upp utan att jag har planerat det. När det gäller Tjockdrottningen så har jag nog funderat hela livet över det här med hur vi förhåller oss till våra kroppar och varför vi är så fixerade dem. Varför är det så fint att vara smal och så fult att vara tjock? 

Berätta om Annie och Johanna, två av huvudkaraktärerna i romanen!

– Annie är en helt vanlig men väldigt ensam tjej som inte tror att hon är värd att älskas. Ända sen hon var liten har hon känt sig tjock och blivit bedömd utifrån hur mycket eller hur lite hon vägt. Ju tjockare hon blivit desto mer har hon isolerat sig från omvärlden. Hon gömmer sig i sin lägenhet i Årsta och lever ut sitt liv genom andra på Facebook och Instagram. En dag hör en tv-redaktör av sig och vill att hon ska vara med i en bantningssåpa. 

– Johanna är på ett sätt ganska lik Annie men samtidigt hennes motsats. Johanna är också en väldigt ensam person som drömmer om att slå igenom som programledare och som försöker kontrollera sina känslor genom vad hon inte äter. Efter skilsmässan kraschade Johannas ekonomi och hon döljer ett shoppingmissbruk och stora skulder under sin kändisfasad. 

Vad var roligast med att skriva den här berättelsen?

– Eftersom berättelsen delvis utspelar sig i tv-världen där jag själv jobbat i många år var det roligt att gå loss med intryck och erfarenheter som jag samlat på mig under åren och sen blanda runt det i fantasimaskinen och göra fiktion av det. 

Och svårast?

– Att skildra Annie på ett trovärdigt och respektfullt sätt och sätt mig in i hur det är att väga över 200 kilo. Jag ville att hon skulle kännas som en vanlig tjej som går igenom något ovanligt. Jag intervjuade människor i liknande situation som Annie och gjorde research på hur det är att leva som väldigt tjock. Hur man blir bemött som väldigt tjock av omvärlden och hur det kan kännas att snabbt förändras drastiskt på utsidan men känna sig som samma person på insidan. 


Möt Moa Herngren (tillsammans med bland andra Johannes Anyuru, Laura Lindstedt, Ebba Witt-Brattström och Marie Göranzon) på den första upplagan av vår litteraturfestival Norstedts Live den 26 augusti! Läs mer och köp biljetter här.

Relaterat

Om boken

Annie Ek väger över 200 kilo och tillbringar sina dagar med att äta och drömma sig bort i andras liv på Facebook och Instagram. Så blir hon kontaktad av tv-redaktören Camilla Willdow som lyckas övertala henne att medverka i bantningsserien Du är vad du väger. Annie blir Tjockdrottningen med hela svenska folket. Programmet leds av Johanna Broman som desperat vill slå igenom och gör allt för att hålla uppe bilden av framgång fast hon sitter djupt i skuldfällan. Hon dövar sin ångest med sms-lån och shopping på nätet.

Annie dras med i mediehypen och kändiseriet. Plötsligt vill alla vara hennes vänner. Inuti känner hon sig fortfarande som en 200-kilosklump som världen ser på med avsmak, men så småningom hittar hon sig själv och den stora kärleken visar sig där hon minst anar det.

Tjockdrottningen är en svart komedi om jakten på lycka, status och kärlek i dokusåpornas värld som präglas av cynism och människoförakt. Moa Herngrens roman landar rätt i samtiden där alla kämpar med sitt förflutna, sina fasader och den ständiga jakten på bekräftelse.

Läs mer

Moa Herngren

Tjockdrottningen

Relaterade artiklar

Foto: Anna-Lena Ahlström

13 maj 2024

Moa Herngren om syskonrivalitet