Moa Herngren skildrar det snåriga – med en lättsam ton

Foto: Anna-Lena Ahlström

Datum

6 Juli 2022

Foto

Anna-Lena Ahlström

Romanerna Skilsmässan och Svärmodern är måste-läsning i sommar.

I sin senaste roman Skilsmässan åskådliggör Moa Herngren känslorna vi inte alltid vågar prata om – och de tabun som finns i våra närmaste relationer. Precis som i succéromanen Svärmodern, som nu finns i pocket, beskriver hon hur situationer kan uppfattas så totalt olika och om hur små händelser i vardagen kan växa till oöverstigliga hinder.

Skilsmässan har fått ett väldigt fint mottagande. Vad tror du det är i dina böcker som läsarna känner igen sig i?

– Relationer i alla dess former, till våra partners, föräldrar, syskon, barn, vänner, är ju navet som våra liv kretsar kring och trots att vi verkligen vill få det att funka så är det sällan enkelt vilket nog många kan relatera till. Jag utforskar gärna det här ”skavet” mellan människor: Våra förväntningar och föreställningar om vilka vi är och den krock som blir när den inte stämmer överens med verkligheten och andra människors behov och uppfattningar av oss. Oavsett vilka vi är så tror jag det är något som de flesta brottas med.

Din förra bok Svärmodern handlade om problem som kan uppstå när en familj får nya medlemmar och i den senaste skriver du om en skilsmässa, ur olika perspektiv. Vad är det svåraste med att skriva om relationer?

– Det finns så många bottnar och underliggande orsaker till mänskligt beteende av olika slag och varför vi agerar som vi gör och varför vi söker oss till en viss typ av relation och människor. Jag strävar efter att försöka skildra den komplexiteten men på ett lättillgängligt sätt. Det brukar ta ganska lång tid för mig att borra ner mig i mina karaktärer och att försöka förstå dem kan vara rätt utmattande stundvis.

Och vad är roligast med det?

– På samma gång som det är utmattande och svårt så är det ju också otroligt spännande och roligt! Det som driver mig att skriva är att försöka förstå människor och det är oerhört intressant.

Relaterat

Om boken

Nominerad till Årets bok 2022!

Moa Herngren skildrar i Skilsmässan än en gång mästerligt de tabun som finns i relationer och de känslor som vi kanske inte pratar om så ofta. Precis som i succéromanen Svärmodern beskriver hon hur situationer kan uppfattas så totalt olika och om hur små händelser i vardagen kan växa till oöverstigliga hinder.

Bea och Niklas lever ett bekvämt liv på Östermalm i Stockholm. Men efter ett ganska bagatellartat gräl försvinner Niklas hemifrån. Bea tror att han när som helst ska komma hem, bara han lugnat ner sig. Men timmarna går och ingen Niklas kommer.

Under dagarna som följer fortsätter han att hålla sig borta. Och ilskan växer hos Bea. Så här beter man sig inte efter ett långt äktenskap, med två döttrar. Hon tar barnen och åker till Niklas familjs sommarställe på Gotland. Bara för att han har en livskris ska det inte gå ut över deras semester.

Men när det kommer fram att han träffat en annan ställs allt på sin spets. Han är inte intresserad av att försöka lösa krisen, utan han vill skiljas. Hur kan han vara så känslokall och oresonlig efter alla år tillsammans?

Men kommer verkligen skilsmässan som en blixt från klar himmel? Är alltid den som lämnar den onda? Vad kommer fram när man börjar skrapa på ytan?

"Det är stundtals andlöst skickligt berättat, med alla otäcka små konsekvenser som en havererad familjerelation får."

Lotta Olsson, Dagens Nyheter om Svärmodern

"Svärmodern läser du med andan i halsen och en liten känsla av sorg."

Blekinge Läns Tidning om Svärmodern

"Moas tänkvärda bladvändare kan bli perfekt som tv-serie."

Hallands Nyheter om Svärmodern

"Herngren är helt enkelt otroligt bra på att skapa stämning och locka fram starka känslor."

Dala-Demokraten om Svärmodern

Läs mer

Moa Herngren

Skilsmässan

Om boken

Som ensamstående mamma har Åsa alltid haft en nära relation till sin son. Men den relationen, som Åsa har tagit för given, förändras då sonen träffar sin flickvän. När paret akut behöver någonstans att bo ställer Åsa sin egen lägenhet till förfogande. Men att plötsligt bo tillsammans med sin vuxne son och hans flickvän ställer helt andra krav på relationerna. Och när Åsa en dag, med de godaste av intentioner, råkar få veta något hon inte borde, blir det början på en konflikt som kommer att splittra hennes familj.

Missförstådd lämnas Åsa med en ny bild av sin sons uppväxt, fylld av anklagelser hon inte alls känner igen. Är det verkligen han själv bakom orden, eller har han låtit sig påverkas av någon annan? Det blir smärtsamt uppenbart för Åsa att den viktigaste personen i hennes sons liv inte längre är hon, utan hennes svärdotter. Och när hennes egen mamma går bort upptäcker hon att ingen längre finns vid hennes sida.

Svärmodern är en stark berättelse om de närmaste relationerna vi har, och hur svårt det kan vara att förhålla sig till varandra när roller man sett som självklara bryts upp och förändras.

"Moa Herngren berättar med träffsäkerhet om hur manipulativt ett kollektiv kan handla och hur självuppfyllande förtal är." SvD

"Ännu en bladvändare av Moa Herngren" Sveriges Radio

Läs mer

Svärmodern

Moa Herngren

Svärmodern

Relaterade artiklar

Foto: Anna-Lena Ahlström

6 juli 2022

Moa Herngren skildrar det snåriga – med en lättsam ton

IntervjuerNyheter