Moa Herngren skildrar det snåriga – med en lättsam ton

Foto: Anna-Lena Ahlström

Datum

6 Juli 2022

Foto

Anna-Lena Ahlström

Romanerna Skilsmässan och Svärmodern är måste-läsning i sommar.

I sin senaste roman Skilsmässan åskådliggör Moa Herngren känslorna vi inte alltid vågar prata om – och de tabun som finns i våra närmaste relationer. Precis som i succéromanen Svärmodern, som nu finns i pocket, beskriver hon hur situationer kan uppfattas så totalt olika och om hur små händelser i vardagen kan växa till oöverstigliga hinder.

Skilsmässan har fått ett väldigt fint mottagande. Vad tror du det är i dina böcker som läsarna känner igen sig i?

– Relationer i alla dess former, till våra partners, föräldrar, syskon, barn, vänner, är ju navet som våra liv kretsar kring och trots att vi verkligen vill få det att funka så är det sällan enkelt vilket nog många kan relatera till. Jag utforskar gärna det här ”skavet” mellan människor: Våra förväntningar och föreställningar om vilka vi är och den krock som blir när den inte stämmer överens med verkligheten och andra människors behov och uppfattningar av oss. Oavsett vilka vi är så tror jag det är något som de flesta brottas med.

Din förra bok Svärmodern handlade om problem som kan uppstå när en familj får nya medlemmar och i den senaste skriver du om en skilsmässa, ur olika perspektiv. Vad är det svåraste med att skriva om relationer?

– Det finns så många bottnar och underliggande orsaker till mänskligt beteende av olika slag och varför vi agerar som vi gör och varför vi söker oss till en viss typ av relation och människor. Jag strävar efter att försöka skildra den komplexiteten men på ett lättillgängligt sätt. Det brukar ta ganska lång tid för mig att borra ner mig i mina karaktärer och att försöka förstå dem kan vara rätt utmattande stundvis.

Och vad är roligast med det?

– På samma gång som det är utmattande och svårt så är det ju också otroligt spännande och roligt! Det som driver mig att skriva är att försöka förstå människor och det är oerhört intressant.

Relaterat

Om boken

Nominerad till Årets bok 2022!
Moa Herngren skildrar i Skilsmässan än en gång mästerligt de tabun som finns i relationer och de känslor som vi kanske inte pratar om så ofta. Precis som i succéromanen Svärmodern beskriver hon hur situationer kan uppfattas så totalt olika och om hur små händelser i vardagen kan växa till oöverstigliga hinder.Bea och Niklas lever ett bekvämt liv på Östermalm i Stockholm. Men efter ett ganska bagatellartat gräl försvinner Niklas hemifrån. Bea tror att han när som helst ska komma hem, bara han lugnat ner sig. Men timmarna går och ingen Niklas kommer.Under dagarna som följer fortsätter han att hålla sig borta. Och ilskan växer hos Bea. Så här beter man sig inte efter ett långt äktenskap, med två döttrar. Hon tar barnen och åker till Niklas familjs sommarställe på Gotland. Bara för att han har en livskris ska det inte gå ut över deras semester.Men när det kommer fram att han träffat en annan ställs allt på sin spets. Han är inte intresserad av att försöka lösa krisen, utan han vill skiljas. Hur kan han vara så känslokall och oresonlig efter alla år tillsammans?Men kommer verkligen skilsmässan som en blixt från klar himmel? Är alltid den som lämnar den onda? Vad kommer fram när man börjar skrapa på ytan?"Det är stundtals andlöst skickligt berättat, med alla otäcka små konsekvenser som en havererad familjerelation får."Lotta Olsson, Dagens Nyheter om Svärmodern"Svärmodern läser du med andan i halsen och en liten känsla av sorg."Blekinge Läns Tidning om Svärmodern"Moas tänkvärda bladvändare kan bli perfekt som tv-serie."Hallands Nyheter om Svärmodern"Herngren är helt enkelt otroligt bra på att skapa stämning och locka fram starka känslor."Dala-Demokraten om Svärmodern

Läs mer

Moa Herngren

Skilsmässan

Om boken

Som ensamstående mamma har Åsa och hennes son alltid varit nära. Men relationen förändras när sonen träffar en ny flickvän som snart blir gravid. Åsa gör sitt bästa för att knyta an till sin nya svärdotter, men då Åsa försöker hjälpa till uppfattas hon som gränslös. Det blir början på en konflikt som kommer att splittra hennes familj.

Det blir smärtsamt uppenbart för Åsa att den viktigaste personen i sonens liv inte längre är hon själv, utan svärdottern och den nya familjen. Och när Åsas egen mamma går bort, står hon plötsligt alldeles ensam.

Moa Herngren har ett unikt öga för relationer och dess svårigheter, vilket genomsyrar alla hennes böcker. Särskilt tydligt blir det i tv-serien Bonusfamiljen på SVT, som hon är manusförfattare till. Svärmodern är en stark berättelse om de närmaste relationerna vi har, och hur svårt det kan vara att förhålla sig till varandra när roller man tagit för givet bryts upp och förändras.

Läs mer

Svärmodern

Moa Herngren

Svärmodern

Relaterade artiklar

Foto: Anna-Lena Ahlström

13 maj 2024

Moa Herngren om syskonrivalitet