Moa Herngren: “Svärmödrar har oförtjänt dåligt rykte”

Foto: Anna-Lena Ahlström

Datum

27 April 2020

Foto

Anna-Lena Ahlström

Moa Herngren har ett unikt öga för relationer och dess svårigheter, vilket genomsyrar alla hennes böcker. Särskilt tydligt blir det i tv-serien Bonusfamiljen på SVT, som hon är manusförfattare till. Hennes nya roman Svärmodern är en stark berättelse om de närmaste relationerna vi har, och hur svårt det kan vara att förhålla sig till varandra när roller man tagit för givet bryts upp och förändras.

Svärmodern handlar om Åsa som har levt som ensamstående med sin son och har svårt att släppa taget om honom när han blir vuxen, berättar Moa Herngren. När sonen träffar en ny flickvän som också snabbt blir gravid, försöker Åsa knyta an och bonda till sin nya svärdotter men istället så upplevs hon som ganska gränslös. Åsa begår ett antal övertramp som leder till att relationen kraschar och hon försöker desperat lappa ihop den.

Varför skrev du en bok om just en svärmoder?

– Svärmodern är en relation du får på köpet och som du måste förhålla dig till oavsett om ni gillar varandra eller inte. Precis som med bonusfamiljen tycker jag att det är väldigt intressant och spännande att utforska relationer som man inte har valt men som man samtidigt måste förhålla sig till. Man får klämma ihop sig på landet på somrarna och fira jular och födelsedagar ihop år efter år samtidigt som den enda gemensamma nämnaren man har är att man älskar samma person. Det är komplext och svårt men samtidigt något som de flesta av oss måste hantera.

Vilken är den största myten eller missuppfattningen kring svärmödrar?

– Hon har oförtjänt dåligt rykte kan jag tycka, tyvärr hjälper jag väl inte till att förändra den ryktesspridningen, haha. Men det finns ju också många fantastiska svärmödrar, inte minst min egen. Svärmodern har precis som styvmodern fått en slags elakhetsstämpel vilket jag tycker är ganska orättvist. Generellt så tror jag att människor vill väl och försöker göra sitt bästa, de har sällan ont uppsåt. Däremot tror jag att många av de här knepiga relationerna bygger på missförstånd och att man bara ser saker och ting ur sitt eget perspektiv. Man har svårt att sätta sig in i någon annans känslor och motiv och då blir det lätt fel.

Relaterat

Om boken

Som ensamstående mamma har Åsa och hennes son alltid varit nära. Men relationen förändras när sonen träffar en ny flickvän som snart blir gravid. Åsa gör sitt bästa för att knyta an till sin nya svärdotter, men då Åsa försöker hjälpa till uppfattas hon som gränslös. Det blir början på en konflikt som kommer att splittra hennes familj.

Det blir smärtsamt uppenbart för Åsa att den viktigaste personen i sonens liv inte längre är hon själv, utan svärdottern och den nya familjen. Och när Åsas egen mamma går bort, står hon plötsligt alldeles ensam.

Moa Herngren har ett unikt öga för relationer och dess svårigheter, vilket genomsyrar alla hennes böcker. Särskilt tydligt blir det i tv-serien Bonusfamiljen på SVT, som hon är manusförfattare till. Svärmodern är en stark berättelse om de närmaste relationerna vi har, och hur svårt det kan vara att förhålla sig till varandra när roller man tagit för givet bryts upp och förändras.

Läs mer

Moa Herngren

Svärmodern

Relaterade artiklar

Foto: Anna-Lena Ahlström

13 maj 2024

Moa Herngren om syskonrivalitet