Moa Herngren: “Svärmödrar har oförtjänt dåligt rykte”

Foto: Anna-Lena Ahlström

Datum

27 April 2020

Foto

Anna-Lena Ahlström

Moa Herngren har ett unikt öga för relationer och dess svårigheter, vilket genomsyrar alla hennes böcker. Särskilt tydligt blir det i tv-serien Bonusfamiljen på SVT, som hon är manusförfattare till. Hennes nya roman Svärmodern är en stark berättelse om de närmaste relationerna vi har, och hur svårt det kan vara att förhålla sig till varandra när roller man tagit för givet bryts upp och förändras.

Svärmodern handlar om Åsa som har levt som ensamstående med sin son och har svårt att släppa taget om honom när han blir vuxen, berättar Moa Herngren. När sonen träffar en ny flickvän som också snabbt blir gravid, försöker Åsa knyta an och bonda till sin nya svärdotter men istället så upplevs hon som ganska gränslös. Åsa begår ett antal övertramp som leder till att relationen kraschar och hon försöker desperat lappa ihop den.

Varför skrev du en bok om just en svärmoder?

– Svärmodern är en relation du får på köpet och som du måste förhålla dig till oavsett om ni gillar varandra eller inte. Precis som med bonusfamiljen tycker jag att det är väldigt intressant och spännande att utforska relationer som man inte har valt men som man samtidigt måste förhålla sig till. Man får klämma ihop sig på landet på somrarna och fira jular och födelsedagar ihop år efter år samtidigt som den enda gemensamma nämnaren man har är att man älskar samma person. Det är komplext och svårt men samtidigt något som de flesta av oss måste hantera.

Vilken är den största myten eller missuppfattningen kring svärmödrar?

– Hon har oförtjänt dåligt rykte kan jag tycka, tyvärr hjälper jag väl inte till att förändra den ryktesspridningen, haha. Men det finns ju också många fantastiska svärmödrar, inte minst min egen. Svärmodern har precis som styvmodern fått en slags elakhetsstämpel vilket jag tycker är ganska orättvist. Generellt så tror jag att människor vill väl och försöker göra sitt bästa, de har sällan ont uppsåt. Däremot tror jag att många av de här knepiga relationerna bygger på missförstånd och att man bara ser saker och ting ur sitt eget perspektiv. Man har svårt att sätta sig in i någon annans känslor och motiv och då blir det lätt fel.

Relaterat

Om boken

Som ensamstående mamma har Åsa alltid haft en nära relation till sin son. Men den relationen, som Åsa har tagit för given, förändras då sonen träffar sin flickvän. När paret akut behöver någonstans att bo ställer Åsa sin egen lägenhet till förfogande. Men att plötsligt bo tillsammans med sin vuxne son och hans flickvän ställer helt andra krav på relationerna. Och när Åsa en dag, med de godaste av intentioner, råkar få veta något hon inte borde, blir det början på en konflikt som kommer att splittra hennes familj.

Missförstådd lämnas Åsa med en ny bild av sin sons uppväxt, fylld av anklagelser hon inte alls känner igen. Är det verkligen han själv bakom orden, eller har han låtit sig påverkas av någon annan? Det blir smärtsamt uppenbart för Åsa att den viktigaste personen i hennes sons liv inte längre är hon, utan hennes svärdotter. Och när hennes egen mamma går bort upptäcker hon att ingen längre finns vid hennes sida.

Svärmodern är en stark berättelse om de närmaste relationerna vi har, och hur svårt det kan vara att förhålla sig till varandra när roller man sett som självklara bryts upp och förändras.

"Moa Herngren berättar med träffsäkerhet om hur manipulativt ett kollektiv kan handla och hur självuppfyllande förtal är." SvD

"Ännu en bladvändare av Moa Herngren" Sveriges Radio

Läs mer

Moa Herngren

Svärmodern

Relaterade artiklar

Foto: Thron Ullberg

4 april 2022

Våra nya böcker i april 2022