Johannes Anyuru får 2017 års Aniarapris

Foto: Khim Efraimsson

Datum

17 November 2017

Foto

Khim Efraimsson

Svensk Biblioteksförenings Aniarapris delas sedan 1974 ut årligen till en svenskspråkig författare av skönlitteratur för vuxna. Priset består av 50 000 kronor och en skulptur av Linnea Jörpeland. I går tog Johannes Anyuru emot priset vid en ceremoni i Stockholms Stadsbibliotek. 

Anyuru debuterade 2003 med diktsamlingen Det är bara gudarna som är nya och har sedan givit ut flera diktsamlingar och romaner, varav den senaste De kommer att drunkna i sina mödrars tårar kom ut våren 2017. Den handlar om hopp och hopplöshet i dagens Europa, om terrorns och fascismens teater, och är i vissa delar inspirerad av Harry Martinsons epos Aniara.

Juryns motivering lyder:

”Johannes Anyuru tilldelas Svensk Biblioteksförenings Aniarapris 2017 för hela sitt författarskap. Sedan debuten 2003 med diktsamlingen Det är bara gudarna som är nya har han med sin vackert och betonghårt pulserande textkonst borrat sig allt djupare in i samtidens hjärta, utan att förlora kontakten med skapelsens mirakel och vårt kosmiska urspung. I sin senaste bok, romanen De kommer att drunkna i sina mödrars tårar, visar Anyuru att han i Harry Martinsons anda också förmår framlocka den paradoxala strimma av hopp som varje verklig dystopi rymmer.”

– Det betyder mycket för mig att få Aniarapriset, särskilt som jag länge tyckt om Harry Martinson, och framförallt hans poesi. Aniara var ett modigt verk att skriva vid den tiden, och det drabbar människor fortfarande. Därför ville jag ha det som ett eko i min bok. Det språnget han tog då öppnade upp för litteraturen idag, säger Johannes Anyuru.

– Johannes Anyuru påminner om Harry Martinssson med sina skildringar av de utsatta grupperna i samhället, och har både prosan och lyriken, precis som Martinsson. Han ser in i framtiden och sätter fingret på våra svaga punkter. Samtidigt så skriver han så vackert, säger Gunnel Arvidson Nilsson, juryns ordförande. Övriga jurymedlemmar är Petter Lindgren, författare och Elias Hillström, bibliotekarie.

Relaterat

Om boken

En vinterkväll kliver tre individer som svär trohet till den sönderfallande terrorstaten Daesh in i en bokhandel. En kontroversiell konstnärs framträdande avbryts av ett pistolskott, panik utbryter och samtliga i lokalen tas som gisslan. Men en av de tre angriparna, en ung kvinna som har som uppgift att filma våldet, bär på en hemlighet som kan ändra allt. Under attacken vänder hon sig till en av de andra och viskar: Allt är fel. Vi borde inte vara här. Vi borde sticka.

Två år senare besöker en författare kvinnan på en rättspsykiatrisk klinik. Hon har läst hans böcker och ger honom en bunt papper, där hon har skrivit ner en sällsam berättelse.

Hon menar att hon kommer från framtiden.

Johannes Anyurus nya roman De kommer att drunkna i sina mödrars tårar handlar om hopp och hopplöshet i dagens Europa, om vänskap och svek, och om terrorns och fascismens teater.

Läs mer

Johannes Anyuru

De kommer att drunkna i sina mödrars tårar

Relaterade artiklar

Foto: Maja Kristin Nylander

29 maj 2023

Johannes Anyuru hedersdoktor i Lund