Podden Bakom boken är tillbaka

Foto: Khim Efraimsson & Céline Barwich

Datum

6 Mars 2017

Foto

Khim Efraimsson & Céline Barwich

Varje år skickas tusentals bokmanus in till förlagen och i Bakom boken undersöker författaren och programledaren Daniel Sjölin vägen mellan ett inskickat bokmanus och en färdig bok. I tio samtal med etablerade författare får vi veta vad som utmärker just deras skrivande och får tips på vägen för den som kämpar med sitt första verk.

Podden görs av förlagen Norstedts och Rabén & Sjögren och den här säsongen görs den i samarbete med Bokus, som erbjuder ett rabatterat lyssnarpris på gästens aktuella bok.

Det första avsnittet gästas av Johannes Anyuru, aktuell med romanen De kommer att drunkna i sina mödrars tårar, en dystopisk skildring av ett Europa runt hörnet. Efter att samtalen förra säsongen fokuserat på olika färdigheter som författarna varit unikt bra på, till exempel story, stil eller personporträtt, så kommer den nya säsongen fokusera på de aktuella böckerna och enskilda verken. 

–  Det finns ett stort sug, märker jag, efter att diskutera text och hantverk, säger Daniel Sjölin om den nya säsongen. Både från lyssnarnas och från författarnas sida. Jag blir ibland förvånad när författaren kommer till mig efter att ha gjort massor av intervjuer, och säger att hen inte fått prata text och hantverk - bara pratat liv och samhälle. De ursäktar sig till och med ibland, som om text och hantverk är något som varken marknadsavdelningen eller allmänheten är särskilt intresserad av. 

En annan nyhet den här säsongen är att författaren Tone Schunnesson, som debuterade med romanen Tripprapporter förra året, gästspelar med inslaget ”Tones kåserier” i fem av avsnitten. I inslaget kommer hon att närma sig sina författarhjältar på sitt eget oefterhärmliga sätt.

– Jag kommer bidra med – ja, vad ska man säga – kortare essäer, litterära kåserier, där jag utifrån en text, bok, dikt eller låt och sedan funderar kring olika teman, som förälskelsen, onödiga dödar och tidsmaskinen, säger Tone Schunnesson.

Bakom boken finns där poddar finns.

Följ Bakom boken på Facebook: facebook.com/bakomboken

Relaterade artiklar

Foto: Maja Kristin Nylander

29 maj 2023

Johannes Anyuru hedersdoktor i Lund