Norstedtsförfattare nominerade till Nöjesguidens priser

Foto: Alexander Dahl

Datum

17 December 2019

Foto

Alexander Dahl

I januari delas Nöjesguidens priser ut i Stockholm, Göteborg och Malmö. Tre Norstedtsförfattare är nominerade i år!

Karolina Ramqvist är nominerad till Stockholmspriset i kategorin Text för sin roman Björnkvinnan. Motiveringen lyder:

”Skildringen av den historiska Björnkvinnan Margurite de la Rocque är gripande. Efter Karolina Ramqvists senaste utmanande år i offentligheten adderar hon genom den här romanen ett nytt perspektiv till mediernas rapporteringar. Det är svårt att inte se Karolina Ramqvist själv i den fiktiva författarkaraktären, och med sitt skickliga berättande låter hon den svåra tiden porträtteras på ett smakfullt vis.”

Iman Mohammed är nominerad till Malmöpriset i kategorin Litteratur. Hon gav 2018 ut den hyllade diktsamlingen Bakom trädet ryggar. Motiveringen lyder:

”Iman Mohammed är en unik poet på litteraturscenen. Hon är aktuell med diktverken Aureolia och Bakom trädet ryggar samt ett antal antologier och tidskrifter, med en poesi som växer fram med suggestiv, drömlik stil. Hon växlar med finess mellan det allvarliga, existensiella och det lekfulla och experimenterande.”

Tone Schunnesson, som under 2020 följer upp sin uppmärksammade debutroman Tripprapporter från 2016, är nominerad till Göteborgspriset i kategorin Teater & scen för sin dramatisering av Jane Eyre. Motiveringen lyder:

”Uppsättningen av Charlotte Brontës klassiker i Tone Schunnesson tappning lyfte fram galenskapen till scenens främsta ytor i år. Tillsammans med regissören Ragna Wei skapade Tone en tolkning som imponerade stort.”

Relaterat

Om boken

År 1542 följer en föräldralös ung kvinna sin förmyndare på en kolonialexpedition till Nordamerika. Hennes resa blir beskriven av tre franska renässansförfattare och många år senare vänder sig en nutida författare till dem för att förstå vad som hände. Från den första dagen då författaren får höra talas om Björnkvinnan kan hon inte släppa tanken på henne. Hon tänker på ön i världens största estuarium och en enda ensam människa på den. Hon tänker på mörkret och svälten och kölden och en kvinna med gevär, klädd i djurhud.

I framskrivandet av Björnkvinnan tränger författarens liv in. Utforskandet vävs samman med frågor om varför hon skriver, vad en berättelse är, vem författaren en gång var och vad hon har blivit: "Mitt skrivande hade fört mig ut i en tillvaro av utsatthet men det hade också varit ett sätt för mig att skydda mig själv mot allt det jag upplevde hotade mig."

Karolina Ramqvists roman berättar den fantastiska historien om Björnkvinnan och låter samtidigt läsaren bli delaktig i dess tillblivelse.

Läs mer

Karolina Ramqvist

Björnkvinnan

Om boken

Hur ser ett minne ut? Hur arbetar ett minne? Vad är det dikten minns? Den minns barndom, den minns flykt. Den minns glömska som strategi. Den minns omvägarna till skolan. Den minns våldets omgestaltningar. Att det kollektiva minnet är kort trots insatser för att minnas. Den minns jaget i oändligheten.

Iman Mohammed har redan gjort sig känd som en ung lovande poet. Hennes diktsamling Bakom trädet ryggar går att läsa som en enda lång minnesdikt utifrån en logik eller en ordning som är drömmens.

Läs mer

Bakom trädet ryggar

Iman Mohammed

Bakom trädet ryggar

Om boken

"Jag är hel. Jag är en perfekt maskin, Gud har rört vid mig och sett mig i min olycka och sagt åt mig att leva som jag gör för att jag är hans perfekta dotter. Jag rör mig genom livet med min ensamhet och min övergivenhet och jag är stolt och stor, oövervinnlig, inget i livet kan bli fel för jag är perfekt. Jag är så vacker, jag är så vacker. Jag är ensam. Jag är ful, jag är så vidrig."

Hon lever hela tiden på gränsen, utnyttjar andra och låter sig utnyttjas. Ständigt på jakt efter att komma undan folk hon är skyldig pengar försöker hon värja sig mot minnenas sentimentalitet genom att inte sluta dricka. Men ibland nyktrar hon till och tänker att det ändå finns någon som kan rädda henne. Kanske någon av dem hon trots allt älskar eller har älskat? Går det att bli räddad om man själv inte vet om man vill det?

Tone Schunnessons debutroman Tripprapporter är en kompromisslös och poetisk resa in i en ung kvinnas mentala tillstånd.

Läs mer

Tripprapporter

Tone Schunnesson

Tripprapporter

Relaterade artiklar

Foto: Jenny Källman

31 januari 2024

Stockholm läser Karolina Ramqvist