Karolina Ramqvists roman blir pjäs

Foto: Staffan Claesson

Datum

31 Januari 2019

Foto

Staffan Claesson

Varför har Karin fastnat för en man som försörjer sig på våld och brott? Hon tänker på vad som drivit henne, på priset hon måste betala och om det verkligen är rätt val, samtidigt som väninnorna vill festa och skvallra och små glimtar från den vanliga världen påminner henne om hur det skulle kunna ha varit.

Nu sätts Karolina Ramqvists roman Flickvännen upp som pjäs på Uppsala Stadsteater, med premiär den 2 februari. För regi och bearbetning står Marianne Lindberg De Geer. Hon säger till Uppsala Nya Tidning:

– Jag tillhör själv en generation som inte ville göra som föräldrarna ville, var ung på 1960- och 70-talet. Mitt sista och tredje barn fick jag när jag var 43, så jag har varit mamma länge och haft åsikter om hur jag tycker att barnen ska leva. Därför är det extra kul i den här historien med fajten som Karin har med sin mamma.

Flickvännen hyllades när den gavs ut 2009. Sydsvenskans kritiker skrev: "Ramqvist själv tar ett steg tillbaka, låter Karin stå där naken med sitt begär efter en kärlek och bekräftelse bortom moralen, mitt i smutsen och fulheten. Det är modigt gjort, och hennes oroande bok förtjänar det som mytens gangsterbossar aldrig slutar kräva: Respekt”.
Sydsvenskan

– Jag känner inte Karolina Ramqvist men mejlade henne om mina planer och hon blev förtjust, berättar Lindberg De Geer för UNT. Slutet är inte detsamma i min pjäs och jag har aktat mig för att läsa Ramqvists uppföljare Den vita staden för att inte påverkas i min idé om hur det går för Karin.

Relaterat

Om boken

Innan han gick den morgonen tog John på sig nya träningskläder och nya joggingskor. Karin fick en mobiltelefon med kontantkort. Kläder och samtal som inte går att spåra. Han sa vi ses snart, men inte när.

Alla före honom hade sagt att de skulle ta hand om henne men han köpte ett fucking jävla hus. Nu går hon återigen omkring där och väntar på honom, lämnad ensam med utegångsförbud när han är ute på ett av sina jobb.

Varför har hon fastnat för en man som försörjer sig på våld och brott? Hon tänker på vad som drivit henne, på priset hon måste betala och om det verkligen är rätt val, samtidigt som väninnorna vill festa och skvallra och små glimtar från den vanliga världen påminner henne om hur det skulle kunna ha varit.


Några pressröster:
"... en stark och angelägen bok om en kvinna som är gisslan i sitt eget liv."
Gomorron Sverige, SVT

"Som samhällsskildring är den både trovärdig och problematisk, eftersom den så elegant och ängsligt flyter runt på ytan."
Göteborgs-Posten

"Och Ramqvist själv tar ett steg tillbaka, låter Karin stå där naken med sitt begär efter en kärlek och bekräftelse bortom moralen, mitt i smutsen och fulheten. Det är modigt gjort, och hennes oroande bok förtjänar det som mytens gangsterbossar aldrig slutar kräva: Respekt."
Sydsvenskan

Läs mer

Karolina Ramqvist

Flickvännen

Relaterade artiklar

Foto: Jenny Källman

31 januari 2024

Stockholm läser Karolina Ramqvist

Foto: Elvira Glänte

8 mars 2022

På promenad med: Karolina Ramqvist

IntervjuerNyheter