Stockholm läser Karolina Ramqvist

Foto: Jenny Källman

Datum

31 Januari 2024

Foto

Jenny Källman

Romanen Alltings början är utvald till 2024 års Stockholm läser-bok. Var med i Stockholms största bokcirkel och samtala om boken.

Årets Stockholm läser-bok är Karolina Ramqvists roman Alltings början från 2012. Norstedts ger ut den i ny pocketutgåva med ett nyskrivet förord av författaren Tone Schunnesson.

Juryns motivering lyder:

”I generationsromanen Alltings början fångar Karolina Ramqvist med sin särpräglade stil ungdomens specifika kombination av tristess och gränslösa förväntningar. Här finns den första stora förälskelsen, kvinnokampen och kroppen. Och även om svärmeriet för en ouppnåelig man utgör bokens centrala tema, är det 90-talets Stockholm som framstår som den sanna kärleken. Sällan har kullersten och inneställen beskrivits med samma intensiva nerv, sällan har en nyss svunnen tid framträtt så nära och närvarande.”

Alltings början gavs ut 2012. Romanen rönte stora läsar- och kritikerframgångar och belönades med Stockholms Stads kulturpris. ”Genialt och skitroligt”, skrev Sveriges Radio. ”Klassikervarning”, tyckte Upsala Nya Tidning.

I och med offentliggörandet går startskottet för Stockholms största läsecirkel 2023. Under året arrangeras flertal aktiviteter på Stockholms 40 bibliotek, såväl fysiska som digitala. Här hittar du alla aktiviteter!

Stockholm läser är ett samarbete mellan Författarcentrum Öst och Stockholms stadsbibliotek med stöd från Kulturrådet och Svenska Akademien. 

Relaterat

Om boken

Saga minns mycket väl hur själva födelseögonblicket såg ut. Konstigt vore det annars. Varenda gång hon fyller år visar hennes mamma filmen från förlossningen. Det ögonblick där det lilla barn som blir Saga själv krystas ut.

Sagas mamma är konstnär och radikalfeminist. Hon lär Saga att det viktigaste av allt är att bli en stark och självständig kvinna som inte behöver någon man. Kort sagt, en sådan kvinna som Sagas mamma är. Och som dotter till en sådan får man också räkna med att klara sig på egen hand. Saga har längtat efter allt som vuxenlivet innebär. Hon vill ut i staden, erövra dagen och natten.

Första steget är gymnasiet på Södra Latin, nya vänskaper, café au lait, cigaretter och klubbar. Det är Stockholm, det är 90-tal, och Saga tar sig snabbt in i de inre kretsarna. Hon och hennes kompis Pauline lär känna de rätta människorna, får ligga, festa och vara fria. Det är nu allt ska hända och alla vill ha en ung tjej. Samtidigt plågas Saga av en gnagande känsla av leda. Och känslan av att hon borde GÖRA någonting. Som 40-talisterna gjorde vid Grupp 8:s stencileringsapparater och i demonstrationerna för fri abort och dagis. De hade mål och mening. Men vad blev över till kvinnorna i nästa generation? Hur blir man Kvinna?

Ur tomheten försöker Saga vaska fram en egen karta över vilka slag som finns kvar att utkämpa. Saga har länge spanat in Victor Schantz, Stockholms vackraste man. Han är äldre, han känner alla och alla vill framför allt känna honom. De inleder ett förhållande. Eller: hon får i alla fall ligga med honom. Han befaller och hon följer. Deras relation är hemlig, destruktiv, förnedrande. Ett förhållande som står i rak motsats till allt Saga fått lära sig att hon ska vara. Till allt det hon till synes är.

I Karolina Ramqvists nya roman får vi följa en ung kvinna genom ungdomens alla stadier, från de första stegen ut ur barndomen och fram till klivet in i ett självständigt vuxenliv. Det är skrivet med nerv och klarsynthet om en generation pressad mellan uttalade och outtalade krav och en känsla av övergivenhet.

Läs mer

Karolina Ramqvist

Alltings början

Relaterade artiklar

Foto: Jenny Källman

31 januari 2024

Stockholm läser Karolina Ramqvist

Foto: Elvira Glänte

8 mars 2022

På promenad med: Karolina Ramqvist

IntervjuerNyheter