Karolina Ramqvist får årets Aniarapris

Foto: Elvira Glänte

Datum

7 September 2023

Foto

Elvira Glänte

I den kritikerhyllade Bröd och mjölk skriver författaren om en ensam flickas uppväxt fylld av doft, färg och smak.

Karolina Ramqvist får årets Aniarapris, som delas ut av Svensk biblioteksförening. Författaren belönas för sin roman Bröd och mjölk, som handlar om en ung flickas uppväxt där minnena av olika matupplevelser står i centrum.

Aniarapriset delas ut årligen sedan 1974 till en svenskspråkig författare av skönlitteratur för vuxna. Priset är på 50 000 kronor.

Relaterat

Om boken

I Bröd och mjölk skriver Karolina Ramqvist om en ensam flickas uppväxt fylld av doft, färg och smak. Det handlar om maten som lockar och skrämmer. Hon minns mandarinerna, det rostade brödet, hur ett av de första orden var Schwarzwaldtårta. Att en tallrik färdiggräddade pannkakor på diskbänken betydde att hon skulle vara ensam hemma. Hon minns sin mammas doft, sin mormors risgrynspudding och första gången hos pappan, hur han lagade en perfekt middag till henne.

Vem var hon? Hur blev hon? Hon spårar sin uppväxt i minnena av människorna, och maten, den som kan fylla hela hennes sinne och samtidigt hotar att förtära henne. I centrum står matsalsbordet som gått i arv, ett bord tänkt för stora middagar, som hon oftast suttit vid ensam. Hon har tagit med sig det till ettan där hon ska bo, varannan vecka med sin lilla dotter.

Allt hon vill är att överkomma besattheten vid mat - och laga en risgrynspudding som dottern ska vilja smaka.

Läs mer

Karolina Ramqvist

Bröd och mjölk

Relaterade artiklar

Foto: Jenny Källman

31 januari 2024

Stockholm läser Karolina Ramqvist

Foto: Elvira Glänte

8 mars 2022

På promenad med: Karolina Ramqvist

IntervjuerNyheter