Karolina Ramqvist nominerad till Sveriges Radios novellpris 2016

Foto: Jasmin Storch

Datum

19 Augusti 2016

Foto

Jasmin Storch

En jury har nominerat fem av de totalt elva noveller som under det gångna året specialskrivits för Sveriges Radio och sänts i P1. Nu är det lyssnarna som avgör. Sveriges Radios novellpris delas ut 24 september på Bokmässan i Göteborg.

Från och med måndag kommer de utvalda novellerna sändas kl. 11.35 och kl. 19.35 i P1.

Måndag 29 augusti
1. Det är midsommarafton av och med Neftali Milfuegos

Tisdag 30 augusti
2. Den fria rörligheten av och med Karolina Ramqvist

Onsdag 31 augusti
3. Hjälten Josef Schultz på fotografiet av Olivia Bergdahl i uppläsning av Tomas von Brömssen

Torsdag 1 september
4. Mitt namn betyder liv av Mara Lee i uppläsning av Lena Endre

Fredag 2 september
5. Segraren av Pooneh Rohi i uppläsning av Nadia Hussein

Samtliga fem nominerade noveller finns också för lyssning via hemsidan www.sverigesradio.se/p1/radiofoljetongen från och med måndag 29 augusti kl. 11.30.

Vinnaren utses av lyssnarna som kan rösta genom att mejla novellpriset@sverigesradio.se, skicka SMS till 72250 och då skriva novellen (mellanslag) och sen den siffra som man vill rösta på: 1 = Neftali Milfuegos, 2 = Karolina Ramqvist osv. Eller så skriver man ett brev till Novellpriset, Sveriges Radio, 971 71 Luleå. Röstningen pågår till och med 11 september.

Om Sveriges Radios novellpris:
Priset instiftades för femton år sedan eftersom genren med uppläsning av litterära texter, inte minst i det korta formatet, lämpar sig så väl för radio. En jury som består av kulturmedarbetare på Sveriges Radio väljer ut fem av de noveller, specialskrivna för P1, som sänts under året. I år hade juryn 11 noveller att ta ställning till. Därefter är det radiolyssnarna som röstar fram den vinnande radionovellen. Sveriges Radios novellpris delas ut på Bokmässan i Göteborg lördag 24 september.

Förra årets vinnare blev Johanna Nilsson. Under årens lopp har författare som Stina Stoor, Håkan Nesser, Arkan Asaad och Beate Grimsrud tilldelats Sveriges Radios novellpris. Priset är 25 000 kronor och en statyett.

Relaterat

Om boken

"Att vilja träffa en författare för att man tycker om det han skriver är som att vilja träffa ankan för att man tycker om ankleverpastej." Så skriver Margaret Atwood om författarroll och skrivande.

Det är också utgångspunkten för Karolina Ramqvists personligt hållna essä som handlar om en författare som just står i begrepp att lansera sin nya bok. Scenen är författarens skrivhörna i hemmet. En skildring av splittringen mellan yrkesroll och modersroll, att vara kvinnlig författare och värna om det egna rummet.

Karolina Ramqvist ger ut en berättelse i ett nytt format. Lite längre än en novell, lite kortare än en roman.

Läs mer

Karolina Ramqvist

Det är natten

Om boken

Det stora huset ser fortfarande nästan nytt ut under den grå himlen. Snön ligger i vallar på trappan upp till ytterdörren, som är låst med flera lås. Därinne finns Karin med sin lilla dotter, bara drygt ett halvår gammal.

Det är smutsigt, det finns ingen värme och det är tomt i skåpen. Hon är ensam nu. Allt har förändrats. Pengarna är slut och hon har sålt det mesta av värde.

En dag knackar kronofogden på dörren. Hon är på väg att förlora det enda hon har kvar, huset som John gav henne. Vem ska skydda henne nu? Vart ska hon och Dream ta vägen?

Hon måste ta sig ut. Hon måste orka. Hon ger sig av med barnet för att få tag på det som hon har rätt till.

Karolina Ramqvists nya roman är en fristående fortsättning på Flickvännen.

Läs mer

Den vita staden

Karolina Ramqvist

Den vita staden

Relaterade artiklar

Foto: Jenny Källman

31 januari 2024

Stockholm läser Karolina Ramqvist

Foto: Elvira Glänte

8 mars 2022

På promenad med: Karolina Ramqvist

IntervjuerNyheter