Karolina Ramqvist får Stockholms stads litteraturpris

Foto: Elvira Glänte

Datum

28 April 2022

Foto

Elvira Glänte

"Karolina Ramqvists litterära röst har en tydlig auktoritet. Hon väljer alltid rätt ord och sätter punkt på rätt ställe", lyder juryns motivering.

Karolina Ramqvist tilldelas ett av Stockholms stads kulturpriser. Hon får hederspriset i litteratur och juryns motivering lyder:

"Karolina Ramqvists litterära röst har en tydlig auktoritet. Hon väljer alltid rätt ord och sätter punkt på rätt ställe. Det är inte lätt. Hennes unga kvinnor tar oss med ut i natten, till sena fester, till lyxvillors tomhet och skrivandets ensamhet. I flera hyllade romaner har hon skildrat kvinnoliv i Stockholms undre värld. Att vara flickvän till en gangster, eller mor till hans barn är inte heller lätt. Det riktigt spännande hos allt vad Karolina Ramqvist skriver ligger på det existentiella planet. Alla måste göra sina val och leva därefter, inte bara i den undre världen."

Sju priser i olika kategorier tilldelas aktörer av stor vikt för Stockholms kulturliv.

– Årets kulturpristagare  berikar Stockholms kulturliv och vår stad med upplevelser, perspektiv och mångfald. Det är en stor ära för mig att få dela ut priset till kulturskapare som alla utfört betydande insatser inom sina genrer, som får oss att skratta, reflektera och förundras,  säger Jonas Naddebo, kultur- och stadsmiljöborgarråd, i ett pressmeddelande.

Stockholmarna har fått nominera till kulturpriserna och en jury har sedan tagit fram ett förslag som har beslutats av kulturnämnden i Stockholms stad.

­­­– Som vanligt svårt att välja, men ett roligt uppdrag. Alla pristagarna har gjort Stockholm till en intressantare kulturstad!, säger Ulrika Knutson, kulturprisjuryns ordförande.

Karolina Ramqvist gav tidigare i år ut den kritikerhyllade boken Bröd och mjölk.

Relaterat

Om boken

I Bröd och mjölk skriver Karolina Ramqvist om en ensam flickas uppväxt fylld av doft, färg och smak. Det handlar om maten som lockar och skrämmer. Hon minns mandarinerna, det rostade brödet, hur ett av de första orden var Schwarzwaldtårta. Att en tallrik färdiggräddade pannkakor på diskbänken betydde att hon skulle vara ensam hemma. Hon minns sin mammas doft, sin mormors risgrynspudding och första gången hos pappan, hur han lagade en perfekt middag till henne.

Vem var hon? Hur blev hon? Hon spårar sin uppväxt i minnena av människorna, och maten, den som kan fylla hela hennes sinne och samtidigt hotar att förtära henne. I centrum står matsalsbordet som gått i arv, ett bord tänkt för stora middagar, som hon oftast suttit vid ensam. Hon har tagit med sig det till ettan där hon ska bo, varannan vecka med sin lilla dotter.

Allt hon vill är att överkomma besattheten vid mat - och laga en risgrynspudding som dottern ska vilja smaka.

Läs mer

Karolina Ramqvist

Bröd och mjölk

Relaterade artiklar

Foto: Jenny Källman

31 januari 2024

Stockholm läser Karolina Ramqvist

Foto: Elvira Glänte

8 mars 2022

På promenad med: Karolina Ramqvist

IntervjuerNyheter