Litterära stipendier på 100 000 kr var till tolv författare

Foto: Kajsa Göransson, Jasmin Storch

Datum

7 September 2018

Foto

Kajsa Göransson, Jasmin Storch

Tolv författare får Natur & Kulturs stipendier som ska göra det möjligt för författarna att läsa in sig på sina ämnen och göra research inför för ett litterärt verk inom sakprosa eller skönlitteratur. Bland dem finns Norstedts-författarna Karolina Ramqvist, Kaj Schueler och Kayo Mpoyi, som tilldelas 100 000 kronor var.

Karolina Ramqvist skriver essäromanen Björnkvinnan om en nutida författares arbete med 1500-talets franska renässanslitteratur och berättelsen om en ung kvinna som deltog under en av Frankrikes första kolonialexpeditioner till Nordamerika. Romanen kommer i vår.

Kayo Mpoyi debuterar i vår, med romanen Mai betyder vatten. Härnäst ska hon skriva en bok med arbetsnamnet Barn av Kongo. I centrum är tre personer, en flicka som arbetat i gruvorna sedan hon var fyra, hennes pappa som kämpar med sin sexualitet, hennes mor vars öde är okänt men är närvarande i flickans inre liv.

Kaj Schuelers mor kom med barntransport till Sverige 1939, samtidigt som hennes föräldrar blev kvar i Tyskland och deporterades och dog i Förintelsen. Ur en mängd brev från föräldrarna till modern, som nu är ung pionjär på en kibbutz i Hälsinggården utanför Falun och inställd på att resa vidare till Palestina, växer en berättelse.

Övriga stipendiater är Anders Rydell, Elisabeth Åsbrink, Johan Hilton, Johanna Melén, Karin Milles, Martin Schibbye, Patrik Lundberg, Stina Jofs och Tobias Andersson Åkerblom.

Relaterade artiklar

Foto: Jenny Källman

31 januari 2024

Stockholm läser Karolina Ramqvist