”Handlar inte allt om sex, gud och djävulen?”

Foto: Kajsa Göransson

Datum

14 Januari 2019

Foto

Kajsa Göransson

I Kayo Mpoyis debutroman Mai betyder vatten följer vi Adi som bor i ambassadens tjänstebostad på i Dar es-Salaam. Hon har två systrar, en mamma med mystiska linjer på kroppen och en pappa som står i skuld till döden.

I hemlandet Zaire finns de andra syskonen och smärtan efter århundraden av övergrepp och våld. Adi har också en smutsig hemlighet.

I boken får vi följa 9-åriga Mai. Hon bor med sin familj i en av Zaires ambassadbostäder i Tanzania. Kan du berätta lite om vem den här flickan är?

– Adi är berättaren i berättelsen. Allt som händer i berättelsen sker i relation till hennes tankar, önskningar och utveckling. Hon är den som ger berättelsen det språk det har, vi befinner oss i hennes värld.

Du brukar säga att boken handlar om sex, gud och djävulen och en gnutta kolonialism. Vill du utveckla det?

– Jag säger det i ett försök att förklara det jag gjort. Kan man inte säga att allt handlar om sex, gud och djävulen? Jag väntar egentligen på att få höra vad läsaren tycker att berättelsen handlar om. Jag som skapare, har använt händelser, minnen, berättelser, det jag har läst för att undersöka en fråga. En fråga som består av många frågor och som kan formuleras på många olika sätt. Vem är jag, är en formulering. Vad är det jag bär som det barn jag var, den som växte upp i den familj jag växte upp i, med den historia den har, är också ett sätt att formulera det. För mig personligen är den här berättelsen en slags inre arkeologi, jag gräver inåt, tittar på lämningarna och försöker bilda mig en uppfattning om vad som skapar en flicka.

Vad betyder titeln på boken?

– Titeln är titeln för att Mai betyder vatten i två av språken som talas av familjen. Vattnet tog den här berättelsen från att vara en samling korta texter om barndomsminnen till att bli en berättelse. Jag valde inte det själv utan upptäckte den, ett återkommande och sammanhållande tema i de texter jag skrev. I det land familjen bor finns bara två säsonger, regn eller torrsäsong, så antingen mycket vatten eller frånvaro av vattnet. Vattnet är viktigt för dopet, för rening, näring men är också dödligt och farligt. Vattnet är kvinnligt enligt gamla berättelser och i vattnet bor en guddinna som har en stark koppling till kvinnas sexualitet. På grund av floden kunde landet kolonialiseras och det var över havet kolonisatörerna kom.

Så sportfrågan, hur känns det att debutera?

– Fantastiskt! Jag har längtat och sett fram emot den här dagen sen jag var sex år.

Relaterat

Om boken

Det här är berättelsen om hur en flicka blir till.

Adi bor i ambassadens tjänstebostad på Upanga 81 i Dar es-Salaam. Hon har två systrar, den dansande Dina och den ständigt sjuka Mai som stirrar på henne med sina mörka ögon. Hon har en pappa som är skyldig döden ett liv och en mamma med mystiska linjer på kroppen. Hon har också en smutsig hemlighet.

I hemlandet Zaire finns de andra syskonen, de döda och smärtan efter århundraden av övergrepp och våld. Överallt finns myterna och förbannelserna som lever kvar, överallt finns också gud - som ser det som Adi helst vill gömma.

Mai betyder vatten är Kayo Mpoyis debutroman. Den belönades med Katapultpriset 2019.

Läs mer

Kayo Mpoyi

Mai betyder vatten

Relaterade artiklar

Foto: Kajsa Göransson

11 oktober 2022

Kayo Mpoyi: Redan när hon föds har hon en skuld att betala till världen