Kayo Mpoyi får Katapultpriset

Foto: Fotograf: Kajsa Göransson

Datum

22 April 2020

Foto

Fotograf: Kajsa Göransson

Skönlitterära sektionen i Författarförbundet har tilldelat Kayo Mpoyi Katapultpriset för romanen Mai betyder vatten med motiveringen:

”En enastående stilsäker debutroman som spänner över flera generationer på den afrikanska kontinenten och i Sverige. De stora berättelserna om krig och konflikter som skär genom geografi, familj och politik, bryts mot barndomens vardagliga upplevelser i barnets blick på världen.”

Kayo Mpoyis Mai betyder vatten är en uppväxtskildring präglad av smärtan efter århundraden av övergrepp och våld. I boken följer vi Adi som bor i ambassadens tjänstebostad på i Dar es-Salaam. Hon har två systrar, en mamma med mystiska linjer på kroppen och en pappa som står i skuld till döden.

I hemlandet Zaire finns de andra syskonen och smärtan efter århundraden av övergrepp och våld. Adi har också en smutsig hemlighet.

Katapultpriset delas varje vår ut till en skönlitterär författare – prosaist eller lyriker – som debuterat under föregående år. Med Katapultpriset vill Skönlitterära sektionens styrelse bidra till att lyfta den nya litteraturen. Priset delades ut för första gången 1991. Årets prissumma är 40 000 kr.

Relaterat

Om boken

Det här är berättelsen om hur en flicka blir till.

Adi bor i ambassadens tjänstebostad på Upanga 81 i Dar es-Salaam. Hon har två systrar, den dansande Dina och den ständigt sjuka Mai som stirrar på henne med sina mörka ögon. Hon har en pappa som är skyldig döden ett liv och en mamma med mystiska linjer på kroppen. Hon har också en smutsig hemlighet.

I hemlandet Zaire finns de andra syskonen, de döda och smärtan efter århundraden av övergrepp och våld. Överallt finns myterna och förbannelserna som lever kvar, överallt finns också gud - som ser det som Adi helst vill gömma.

Mai betyder vatten är Kayo Mpoyis debutroman. Den belönades med Katapultpriset 2019.

Läs mer

Kayo Mpoyi

Mai betyder vatten

Relaterade artiklar

Foto: Kajsa Göransson

11 oktober 2022

Kayo Mpoyi: Redan när hon föds har hon en skuld att betala till världen