Kayo Mpoyi nominerad till Katapultpriset

Foto: Kajsa Göransson

Datum

9 Januari 2020

Foto

Kajsa Göransson

Kayo Mpoyi debuterade förra året med romanen Mai betyder vatten. Nu är den nominerad till Katapultpriset som delas ut under Littfest i Umeå i mars.

Katapultpriset delas ut av skönlitterära sektionen i Sveriges Författarförbund.

”Årets böcker rör sig i gränslanden mellan arv, minne, identitet och historia. Bland årets nominerade hör vi kraftfulla, nya författarröster i genreöverskridande och poetiskt präglade verk”, skriver Sveriges Författarförbund i ett pressmeddelande.

På Littfest i Umeå den 13 mars klockan 19.00 på Bildmuséet, under den så kallade Katapultkvällen, kommer de nominerade att läsa ur sina böcker. Vinnaren offentliggörs dagen efter, den 14 mars klockan 09.30 i Idunsalen på Folkets Hus i Umeå.

Kayo Mpoyis Mai betyder vatten är en uppväxtskildring präglad av smärtan efter århundraden av övergrepp och våld. I boken följer vi Adi som bor i ambassadens tjänstebostad på i Dar es-Salaam. Hon har två systrar, en mamma med mystiska linjer på kroppen och en pappa som står i skuld till döden.

I hemlandet Zaire finns de andra syskonen och smärtan efter århundraden av övergrepp och våld. Adi har också en smutsig hemlighet.

Relaterat

Om boken

Det här är berättelsen om hur en flicka blir till.

Adi bor i ambassadens tjänstebostad på Upanga 81 i Dar es-Salaam. Hon har två systrar, den dansande Dina och den ständigt sjuka Mai som stirrar på henne med sina mörka ögon. Hon har en pappa som är skyldig döden ett liv och en mamma med mystiska linjer på kroppen. Hon har också en smutsig hemlighet.

I hemlandet Zaire finns de andra syskonen, de döda och smärtan efter århundraden av övergrepp och våld. Överallt finns myterna och förbannelserna som lever kvar, överallt finns också gud - som ser det som Adi helst vill gömma.

Mai betyder vatten är Kayo Mpoyis debutroman. Den belönades med Katapultpriset 2019.

Läs mer

Kayo Mpoyi

Mai betyder vatten

Relaterade artiklar

Foto: Kajsa Göransson

11 oktober 2022

Kayo Mpoyi: Redan när hon föds har hon en skuld att betala till världen