Den här månaden bjuder bland annat på romaner av Louise Boije af Gennäs och Aris Fioretos, spänning av Kamilla Oresvärd och inspiration från Sofia Wood och Elsa Billgren.
Sommarvärmen håller i sig men bokhösten har redan börjat på allvar. Här är våra boksläpp under augusti.
Skönlitteratur
Iman Mohammed – Minnen av infraröd
Iman Mohammeds nya diktsamling Minnen av infraröd är både klarsynt och mystisk. Poeten fortsätter skriva fram bilder på det säregna sätt hon utvecklat sedan hennes dikter först publicerades i Brombergs poesiantologi Blå Blixt 2013.
Dikterna i Minnen av infraröd återger en vardag där förlust och våld läcker in i det förväntat trygga. Dess visuella språk angriper våra sinnen, förvränger men synliggör samtidigt detaljerna i en mörkt skimrande verklighet. Mohammed skriver fram ett surrealistiskt drömlandskap som visar sig i ögonen, om händer som tillagar tillblivelsens mat, om händer som håller i varandra för sista gången. Ögonen är nya och de är tusentals år.
Colm Toibin – Magikern
Colm Tóibín har skrivit en levande roman om en av litteraturvärldens största gåtor. Thomas Mann står bakom flera av förra århundradets mest hyllade romaner samtidigt som hans personliga kamp präglade dagböckerna och hans familjeroll. Varför denna förljugenhet till ett sådant högt pris? Var det skenhelighet eller något som gagnade hans litterära inblick? Eller kanske rädsla? Bakom masken är vi alla till sist bara människor. Thomas Mann växer upp i den nordtyska hamnstaden Lübeck. Fadern är konservativ och auktoritär, modern undflyende och oberäknelig. Den lille pojken lär sig tidigt att aldrig låta någon få veta vad han verkligen känner: i hemlighet ägnar han sig åt konst och litteratur, i hemlighet åtrår han pojkar mer än flickor.
När han möter Katia förändras allt. Hon har vuxit upp i en rik judisk familj där konsten står i centrum. Thomas och Katia gifter sig, skaffar sex barn, och med tiden blir Thomas Mann en uppburen författare som belönas med Nobelpriset i litteratur. Ändå förblir han alltid en person som alla känner till men som ingen någonsin får lära känna. Så går världen i kras. Hitler griper makten, snart står hela världen i brand och familjen måste lämna allt bakom sig.
Louise Boije af Gennäs – Stjärnfall
Louise Boije af Gennäs är tillbaka med en fristående fortsättning på Stjärnor utan svindel – 25 år senare! Louise Boije af Gennäs har än en gång skrivit en drabbande relationsroman som ställer kärleken i centrum. Är det alltid den romantiska kärleken som ska ha företräde i våra liv? Ska man följa sitt hjärta till varje pris, även när man riskerar att ödelägga så mycket för människor man älskar? Är det ens möjligt att låta bli? Samtidigt som vi släpper den nya romanen kommer Stjärnor utan svindel i en nyutgåva.
Aris Fioretos – De tunna gudarna
De tunna gudarna är en roman om längtan och sårbarhet, nerver och elektricitet. Handlingen för från ett inbillat Alaska till downtown New York, från Thatchers London och Berlin efter 9/11 till Europas sydöstliga rand, och möjligen både till helvetet och himlen. Aris Fioretos skildrar en människa som sätts i brand.
Ache Middler – rockmusiker i exil, dålig hälsa – får post från kvinnan han tillbringade en natt med för tolv år sedan. Det är andra gången hon skriver, nu som då om barnet hon fick. Kvinnan ber honom att rannsaka sig »inifrån och ut«.
Det blir tjugo brev till en okänd dotter, om vad han gjort och inte borde ha gjort i livet. De stolta drömmarna. Åren av hunger. Sin vårdslöshet. Vad händer om allt i livet kan bli konst? Är ensamhet priset för oberoende? Hur lever man med ett förflutet som inte går över? I butik: 18 augusti
Oksana Zabuzjko -- Fältstudier i ukrainskt sex
Vad gör de ukrainska männen med de ukrainska kvinnorna? Samma sak som Sovjet och omvärlden gör med Ukraina. Detta är den originella utgångspunkten för de fältstudier som Oksana Zabuzjko har utfört med sitt eget liv och sin erfarenhet som ett slags insats. Resultatet av hennes studier blev en roman som gjorde succé i hemlandet och som gavs ut på svenska av Norstedts 2006. Det är en rasande uppgörelse med unkna könsroller och förgörande politiskt förtryck. Romanen utspelar sig kort efter Sovjetunionens fall och kretsar kring en kvinnlig litteraturvetare som försöker frigöra sig från en våldsam och destruktiv kärleksrelation. Boken ses fortfarande som ett portalverk för det fria Ukrainas ord.
Till återutgivningen av Fältstudier i ukrainskt sex skriver författaren ett nytt förord, direkt till de svenska läsarna. I butik: 18 augusti
Therese Bohman – Andromeda
Therese Bohmans nya roman utspelas i Stockholm och vecklar ut sig till en berättelse om tradition och modernitet, förhoppningar och besvikelser, idealism och krass verklighet. En ung kvinna kommer till förlaget som praktikant men blir kvar under många år och får ett allt större ansvar för författarna och förlagets utgivning. Allt under överinseende av Gunnar, den litteräre chefen som står bakom förlagets finaste utgivning, den som publiceras under namnet Andromeda.
Med åren växer deras arbetsrelation till något som de båda har svårt att definiera. Kanske handlar det om ömsesidigt förtroende? Eller handlar det i själva verket om något annat? I butik: 18 augusti
Kamilla Oresvärd -- Cirkusprinsessan
Cirkusprinsessan är första delen i en ny nervkittlande spänningsserie av Kamilla Oresvärd, om den oberäkneliga och egensinniga Greta Leikler. Den framgångsrike affärsmannen Fredrik Wallin hittas mördad i sin villa på Järkholmen utanför Göteborg. Med spänning följer hela Sverige rättegången, där hans flickvän Greta Leikler – i medierna även känd som Cirkusprinsessan – döms för mordet.
Två år senare får polisinspektör Björn Carlsson ett samtal som han minst av allt har väntat sig: Greta Leikler, kvinnan han var med och satte dit, har rymt från fängelset. Björn är övertygad om att Greta är skyldig, även om hon själv hävdar motsatsen, och han tänker göra allt som krävs för att få fast henne igen.
Cirkusen är det enda stället på jorden där Greta Leikler har kunnat kontrollera rastlösheten, ångesten och mörkret hon har inom sig. Hon har tränat sig själv till att flyga högre, kasta hårdare och göra fler volter. Adrenalinkickarna har varit hennes tjack, men nu jagar hon efter något annat. Hämnd. I butik: 18 augusti
Sara Medberg – Charlotta
Charlotta är andra delen i serien Sidensystrar, en medryckande och modern romance i Jane Austens anda som utspelas i den nordiska societeten under 1800-talets början.
En strikt klasshierarki och underbara sidenvolanger i 1800-talets Åbo, där sömmerskan Charlotta drömmer om att hitta sin egen Mr Darcy. I butik: 18 augusti
Fakta
Dennis Yen - Slurp
En kokbok som tar oss med till Asien och till magin som en skål med nudlar kan vara! Här finns tipsen på hur du gör dina snabbnudlar lite lyxigare, men även riktiga långkok i buljongväg. I Slurp visar Dennis Yen, uppvuxen i en familj med rötterna i Kina och Vietnam, hur du själv kan laga den mest fantastiska ramen och andra populära nudelrätter hemma i ditt eget kök. Du får tips på tillbehör och smaksättare som lyfter vilka enkla nudlar som helst, men även recept på klassiska nudelrätter, djupa buljonger och en och annan nytänkande variant. Här finns de genuina nudelrätter som Dennis växt upp med, med inspiration från enkla kök i Sydostasien – och inte minst från hans mamma.
För den som vill göra sina egna nudlar eller vika wontons och vårrullar finns knepen. Men filosofin är att nudlar inte ska vara krångligt, det kan vara lika enkelt som att koka makaroner och steka korv! Det är du själv som bestämmer nivån. I butik: 18 augusti
Johanna Westman – Varannan vecka
För kokboksförfattaren Johanna Westman blev maten och måltiderna extra viktiga när hon blev varannan-vecka-förälder. Allt i livet blev mer intensivt och tiden var alltid så knapp. Veckorna barnen var hos henne ville hon att de skulle ha det bra varje sekund, med mer älsklingsrätter och mindre vardag, utan att hon skulle "slösa" dyrbar barntid vid spisen. Veckorna utan barn skulle måltiderna vara snabbt överstökade och slarvades ofta bort.
Det behövdes helt enkelt nya rutiner och nya smarta lösningar; recept som löser vardagsproblem och skapar goda måltider för såväl ensamätaren som storfamiljen. Allt det hon lärde sig vill Johanna Westman dela med sig av här. Resultatet är en bok som kan läsas från två håll, ett för barnveckan och ett för egenveckan och med många tips om genvägar och njutningar för hela tillvaron. Här hittar man till exempel kapitel om en rätt som blir flera och om de som blir klara på fem minuter, om bra mellanmål som barnen fixar själva och om middagar att laga tillsammans.
Varannan vecka är en bok för alla som ibland lagar för många och ibland för få, och som visar hur måltiderna kan vara en viktig nyckel till ett nytt gott kapitel i livet. I butik: 18 augusti
Anna Flodberg, Ann-Charlotte Runnvik – Med hjärtat i handen och nerverna utanpå
Som förälder till ett barn med neuropsykiatrisk diagnos känner du dig ofta ensam, missförstådd och som en krigare för ditt barn. Den här boken, skriven av två föräldrar till barn med diagnoser, erbjuder såväl igenkänning som enkla råd så att du själv kan må bättre och orka med npf-familjelivets utmaningar.
Hur du tar svåra samtal med skolan, enkla tekniker för återhämtning, hur ni klarar parrelationen eller parerar välmenta råd från personer i omgivningen. När det känns som att nerverna sitter utanpå behövs konkreta verktyg!
Författarna bjuder på personliga berättelser ur vardagen, både gripande och igenkännande, blandat med tips från experter på områden som stress och utmattning, svåra samtal samt familjestöd. Här finns hjälp för att orka med att vara en bra förälder, kunna släppa skam- och skuldkänslor och ha kraft över till dig själv. Boken är också till dig som är vän, anhörig och till dig som möter npf-föräldrar i din yrkesvardag, så att du kan stötta och hjälpa på bästa sätt. I butik: 19 augusti
Björn Wiman – I en sal på lasarettet
Björn Wimans I en sal på lasarettet är en gripande, rik och insiktsfull bok om en sjukdom, om människorna som drabbades av den och om ett samhälle som kanske gick för långt i sin iver att utplåna den. För vad gör det med ett litet barn att vara borta från sina föräldrar så länge? Och vad har det gjort med den generation som kommit efter? En kall februarikväll 1947, två dagar före hennes sjuårsdag, skrivs en flicka med tbc in på Norrtulls sjukhus. Efter fyra månader på sjukhuset skickas hon till barnsanatoriet Tjärnan i Dalarna för att tillfriskna. Först till lucia ska den lilla flickan få komma hem till sin familj igen.
Flickan kommer att bli Björn Wimans mamma. I den här boken berättar han hennes historia: vistelsen på sanatoriet, hemkomsten och rädslan för att insjukna igen, tystnaden som omgav sjukdomen i familjen, hur erfarenheten präglat henne som barn och som vuxen.
Det är också en berättelse om den fruktade lungsjukdom som skördat så många liv under mänsklighetens historia, som kommit att symbolisera såväl smuts och fattigdom som förfining, kultur och livshunger. Och om varför tuberkulosen blev det framväxande folkhemmets största fiende. I butik: 19 augusti
Vivi Wallin – En mammas överlevnadskokok
I En mammas överlevnadskokbok har Vivi Wallin glatt och utan förbehåll gjort allt för att fuska ihop så enkla och minimalt tidskrävande vardagsrätter som möjligt. Hon har gjort sitt bästa för att nyttja mataffärernas enorma sortiment av färdiga kryddblandningar och såser, just för att du där hemma inte ska behöva ha tillgång till 118 ingredienser för att laga en middag. Tanken bakom flera av rätterna är att du ska kunna laga dem med ett barn på höften, andra ska du kunna servera på samma tid som det tar för dina barn att ropa ”Maaammmmmma jag är hungrig” från soffan. I butik: 22 augusti
Sofia Wood & Elsa Billgren – Nyckeln till hemmet
I den här boken får läsarna följa med på Elsa Billgrens och Sofia Woods personliga jakt efter nycklarna till ett njutbart och vackert liv hemma. Det är laddat med inspiration, tips och reflektioner. Det är en bok där hemmets uttryck tillåts vara betydelsefullt, där detaljer kan bli centrala, där att inreda är ett sätt att vara kreativ men också att visa omsorg om sin omgivning ‒ om föremålen, miljön och människorna man omger sig med.
För att hitta de där avgörande beståndsdelarna besöker författarna inspirerande och vitt skilda hemmiljöer. Från den nationalromantiska sommarvillan till den lilla funktionalistiska lägenheten. Vad är det som skapar hemkänsla? Var går gränsen mellan tillåtande skönhet och sträng perfektion? Hur lyckas man på auktion, eller binder bäst en bukett? Det är både reflekterande och analyserande och väldigt praktiskt, med recept och DIY-projekt.
Här ryms pampigt sekelskifte, bohemisk minimalism och färgstark individualism, allt i en estetik och ton som författarnas läsare kommit att förknippa med dem. Det är varmt, personligt och generöst. Välkommen in. I butik: 22 augusti
Nu låter vi Vår kokbok vegan flytta in i Vår gröna kokbok och därmed byter den titel. I Vår kokbok vego finns dels lakto-ovo-vegetariska recept, med mjölkprodukter och ägg, dels veganska recept. Vår kokbok vego är en grundkokbok som är till för alla, oavsett om du vill äta mer grönt, hjälpa din tonåring att laga mat utan kött eller varit vegetarian länge och behöver få inspiration till nya smaker. I butik: 26 augusti
Maja Hagerman – Minnesbrunnen
Maja Hagerman har en unik förmåga att se den udda detaljen och stanna kvar vid den när andra rusar vidare. Hon vrider och vänder på händelser och fenomen i historien och frågar sig om vi verkligen sett allt. Är det inte något vi glömt eller missat?
Fem texter belyser här teman som glömska, spårtydning och minnets återkomst. Det kan handla om det medeltida helgonet S:t Botvid, om antropologen Gustaf Retzius märkliga resa på den finska landsbygden, om trädgårdsväxternas och fotografins historia och arvet efter arbetarrörelsen. De historiska nedslagen blir också en språngbräda ut i samtiden och framtiden. De visar hur vårt sätt att minnas, av flera olika skäl, nu håller på att förändras. I butik: 29 augusti
Relaterat
Om boken
Maja Hagerman har en unik förmåga att se den udda detaljen och stanna kvar vid den när andra rusar vidare. Hon vrider och vänder på händelser och fenomen i historien och frågar sig om vi verkligen sett allt. Är det inte något vi glömt eller missat?
Fem texter belyser här teman som glömska, spårtydning och minnets återkomst. Det kan handla om det medeltida helgonet S:t Botvid, om antropologen Gustaf Retzius märkliga resa på den finska landsbygden, om trädgårdsväxternas och fotografins historia och arvet efter arbetarrörelsen. De historiska nedslagen blir också en språngbräda ut i samtiden och framtiden. De visar hur vårt sätt att minnas, av flera olika skäl, nu håller på att förändras.
"Det pågår en kamp om minnen just nu. Vi lever med ett försåtligt men reellt hot, där kulturarv riskerar att kidnappas för politiska syften. Så det gäller att vara på sin vakt. Se till att berättelserna om de minnen vi delar förblir så komplexa och mångbottnade som de faktiskt är."
Läs mer
Maja Hagerman
Minnesbrunnen
Om boken
Under de senaste åren har den gröna matlagningen definitivt landat i det allmänna medvetandet och är idag mycket mer integrerat i vårt tänkande kring mat. Det är numera självklart att en grönsak kan spela huvudrollen lika bra som kött eller fisk. Husmanskost och favoriter som tacos och våfflor blir minst lika goda i växtbaserade varianter och i matbutikerna finns ett stort utbud av vegetabiliska produkter.Vår kokbok vego innehåller runt 400 recept, varav 50 är nya, för alla tillfällen: enkla vardagsrätter, festmat, tillbehör, mellanmål och frukostar, sötsaker och bröd. Fyra symboler talar om vilka recept som är lakto-ovo-vegetariska, veganska, glutenfria och snabba att göra – för att du lätt ska hitta rätt. Näringslära och fakta om olika livsmedel finns förstås också, samt ett säsongshjul som ger dig bra koll på när olika grönsaker, frukter och bär är i säsong.Det är enkelt, inspirerande och gott att laga mat med Vår kokbok vego. Välkommen till vår sköna gröna värld!
Läs mer
Sara Begner
Vår kokbok vego
Om boken
I En mammas överlevnadskokbok har Vivi Wallin glatt och utan förbehåll gjort allt för att fuska ihop så enkla och minimalt tidskrävande vardagsrätter som möjligt. Hon har gjort sitt bästa för att nyttja mataffärernas enorma sortiment av färdiga kryddblandningar och såser, just för att du där hemma inte ska behöva ha tillgång till 118 ingredienser för att laga en middag. Tanken bakom flera av rätterna är att du ska kunna laga dem med ett barn på höften, andra ska du kunna servera på samma tid som det tar för dina barn att ropa ”Maaammmmmma jag är hungrig” från soffan.Här finns måltider som kan slängas ihop på några minuter eller som kräver extremt få ingredienser, och variationer på den vanligaste vardagsmaten. Två kapitel, Vivis favoriter och Knuts favoriter, bjuder på älsklingsrätter det är värt att krångla lite extra för. I boken finns också gott om tips på genvägar och humörhöjare när tiden är kort och pressen hög.I En mammas överlevnadskokbok hittar du helt enkelt rätter att alltid lyckas med, när du egentligen varken orkar eller hinner. Och som nästan alla barn tycker om!
Läs mer
Vivi Wallin, Sara Ljungdahl Holst
En mammas överlevnadskokbok
Om boken
För att hitta de där avgörande beståndsdelarna besöker författarna inspirerande och vitt skilda hemmiljöer. Från den nationalromantiska sommarvillan till den lilla funktionalistiska lägenheten. Vad är det som skapar hemkänsla? Var går gränsen mellan tillåtande skönhet och sträng perfektion? Hur lyckas man på auktion, eller binder bäst en bukett? Det är både reflekterande och analyserande och väldigt praktiskt, med recept och DIY-projekt.Här ryms pampigt sekelskifte, bohemisk minimalism och färgstark individualism, allt i en estetik och ton som författarnas läsare kommit att förknippa med dem. Det är varmt, personligt och generöst. Välkommen in.
Läs mer
Sofia Wood, Elsa Billgren
Nyckeln till hemmet
Om boken
Flickan kommer att bli Björn Wimans mamma. I den här boken berättar han hennes historia: vistelsen på sanatoriet, hemkomsten och rädslan för att insjukna igen, tystnaden som omgav sjukdomen i familjen, hur erfarenheten präglat henne som barn och som vuxen.
Det är också en berättelse om den fruktade lungsjukdom som skördat så många liv under mänsklighetens historia, som kommit att symbolisera såväl smuts och fattigdom som förfining, kultur och livshunger. Och om varför tuberkulosen blev det framväxande folkhemmets största fiende.
I en sal på lasarettet är en gripande, rik och insiktsfull bok om en sjukdom, om människorna som drabbades av den och om ett samhälle som kanske gick för långt i sin iver att utplåna den. För vad gör det med ett litet barn att vara borta från sina föräldrar så länge? Och vad har det gjort med den generation som kommit efter?
Läs mer
Björn Wiman
I en sal på lasarettet
Om boken
Hur du tar svåra samtal med skolan, enkla tekniker för återhämtning, hur ni klarar parrelationen eller parerar välmenta råd från personer i omgivningen. När det känns som att nerverna sitter utanpå behövs konkreta verktyg!Författarna bjuder på personliga berättelser ur vardagen, både gripande och igenkännande, blandat med tips från experter på områden som stress och utmattning, svåra samtal samt familjestöd. Här finns hjälp för att orka med att vara en bra förälder, kunna släppa skam- och skuldkänslor och ha kraft över till dig själv. Boken är också till dig som är vän, anhörig och till dig som möter npf-föräldrar i din yrkesvardag, så att du kan stötta och hjälpa på bästa sätt.
Läs mer
Anna Flodberg, Ann-Charlotte Runnvik
Med hjärtat i handen och nerverna utanpå
Om boken
En strikt klasshierarki och underbara sidenvolanger i 1800-talets Åbo, där sömmerskan Charlotta drömmer om att hitta sin egen Mr Darcy.
När baron Ridderlöw anställer sömmerskan Charlotta som kammarjungfru åt sin syster, förändrads deras liv för alltid. I herrgårdens bibliotek hittar Charlotta den alldeles nyutgivna romanen Stolthet och fördom. Bokens idéer om att äktenskap byggs på kärlek, och hur den moderna kvinnans liv kan te sig förändrar Charlottas syn på kvinnans roll, den som tidigare alltid varit självklar. Men bokens moderna ideal sätts på prov när den krigshärjade baron Ridderlöw visar intresse för Charlotta. Har hon verkligen makten, som i boken, att följa sitt eget hjärta? Kan en vanlig tjänsteflicka få ett meningsfullt liv som hon väljer själv och drömprinsen?
Läs mer
Sara Medberg
Charlotta
Om boken
Det behövdes helt enkelt nya rutiner och nya smarta lösningar; recept som löser vardagsproblem och skapar goda måltider för såväl ensamätaren som storfamiljen.
Allt det hon lärde sig vill Johanna Westman dela med sig av här. Resultatet är en bok som kan läsas från två håll, ett för barnveckan och ett för egenveckan och med många tips om genvägar och njutningar för hela tillvaron. Här hittar man till exempel kapitel om en rätt som blir flera och om de som blir klara på fem minuter, om bra mellanmål som barnen fixar själva och om middagar att laga tillsammans.
Varannan vecka är en bok för alla som ibland lagar för många och ibland för få, och som visar hur måltiderna kan vara en viktig nyckel till ett nytt gott kapitel i livet.
Läs mer
Johanna Westman
Varannan vecka
Om boken
Till återutgivningen av Fältstudier i ukrainskt sex skriver författaren ett nytt förord, direkt till de svenska läsarna.
Läs mer
Oksana Zabuzjko
Fältstudier i ukrainskt sex
Om boken
Det blir tjugo brev till en okänd dotter, om vad han gjort och inte borde ha gjort i livet. De stolta drömmarna. Åren av hunger. Sin vårdslöshet. Vad händer om allt i livet kan bli konst? Är ensamhet priset för oberoende? Hur lever man med ett förflutet som inte går över?
De tunna gudarna är en roman om längtan och sårbarhet, nerver och elektricitet. Handlingen för från ett inbillat Alaska till downtown New York, från Thatchers London och Berlin efter 9/11 till Europas sydöstliga rand, och möjligen både till helvetet och himlen. Aris Fioretos skildrar en människa som sätts i brand.
Läs mer
Aris Fioretos
De tunna gudarna
Om boken
En ung kvinna kommer till förlaget som praktikant men blir kvar under många år och får ett allt större ansvar för författarna och förlagets utgivning. Allt under överinseende av Gunnar, den litteräre chefen som står bakom förlagets finaste utgivning, den som publiceras under namnet Andromeda.Med åren växer deras arbetsrelation till något som de båda har svårt att definiera. Kanske handlar det om ömsesidigt förtroende? Eller handlar det i själva verket om något annat?Therese Bohmans nya roman utspelas i Stockholm och vecklar ut sig till en berättelse om tradition och modernitet, förhoppningar och besvikelser, idealism och krass verklighet.
Läs mer
Therese Bohman
Andromeda
Om boken
Två år senare får polisinspektör Björn Carlsson ett samtal som han minst av allt har väntat sig: Greta Leikler, kvinnan han var med och satte dit, har rymt från fängelset. Björn är övertygad om att Greta är skyldig, även om hon själv hävdar motsatsen, och han tänker göra allt som krävs för att få fast henne igen.Cirkusen är det enda stället på jorden där Greta Leikler har kunnat kontrollera rastlösheten, ångesten och mörkret hon har inom sig. Hon har tränat sig själv till att flyga högre, kasta hårdare och göra fler volter. Adrenalinkickarna har varit hennes tjack, men nu jagar hon efter något annat. Hämnd.Cirkusprinsessan är första delen i en ny nervkittlande spänningsserie av Kamilla Oresvärd, om den oberäkneliga och egensinniga Greta Leikler.
Läs mer
Kamilla Oresvärd
Cirkusprinsessan
Om boken
I Slurp visar Dennis Yen, uppvuxen i en familj med rötterna i Kina och Vietnam, hur du själv kan laga den mest fantastiska ramen och andra populära nudelrätter hemma i ditt eget kök. Du får tips på tillbehör och smaksättare som lyfter vilka enkla nudlar som helst, men även recept på klassiska nudelrätter, djupa buljonger och en och annan nytänkande variant. Här finns de genuina nudelrätter som Dennis växt upp med, med inspiration från enkla kök i Sydostasien – och inte minst från hans mamma.För den som vill göra sina egna nudlar eller vika wontons och vårrullar finns knepen. Men filosofin är att nudlar inte ska vara krångligt, det kan vara lika enkelt som att koka makaroner och steka korv! Det är du själv som bestämmer nivån.
Läs mer
Dennis Yen
Slurp
Om boken
Sophie har klarat trettioårskrisen med glans och lever det perfekta livet med man och hundar i en ståtlig Stocksundsvilla. Hon är framgångsrik författare, tjänar hyfsat med pengar och är en lika självklar gäst på baler i Riddarhuset som på festfixarnas kändispartyn. Allt tycks gå som på räls.Men så kommer plötsligt Kaja in i hennes liv. Kaja är lesbisk radikalfeminist och vänsteraktivist och med ens råder helt andra förutsättningar för hur Sophie ska leva sitt liv. Ska hon våga ta steget? Ska hon våga trotsa alla normer för kärlekens skull?Stjärnor utan svindel är en roman om vad det innebär att ifrågasätta sig själv och sitt invanda liv. Det är en av de relationsromaner som verkligen formade sin tid genom att så öppet prata om kärlek och svek, om kvinnor och kvinnor, om kvinnor och män.”En modern klassiker.” Göteborgs-Posten
Läs mer
Louise Boije af Gennäs
Stjärnor utan svindel
Om boken
Julia och Gabriel lever ett tätt sammanflätat liv med sina nära vänner Eva och André. Deras gemensamma barn har vuxit upp nästan som syskon, de äter middagar tillsammans, firar högtider och är gudföräldrar åt varandras barn. Men plötsligt förändras allt. Julia och André inser att de har starka känslor för varandra och tvingas ställa sig frågan om de är villiga att offra allt för kärleken.Julia söker hjälp av sin äldre kusin Sophie, som vi alla lärde känna i Stjärnor utan svindel. Samtidigt måste Julia bestämma sig för om hon är villig att göra samma sak som Sophie när hon tjugofem år tidigare trotsade alla normer och konventioner för att leva helt på sina egna villkor.Louise Boije af Gennäs har än en gång skrivit en drabbande relationsroman som ställer kärleken i centrum. Är det alltid den romantiska kärleken som ska ha företräde i våra liv? Ska man följa sitt hjärta till varje pris, även när man riskerar att ödelägga så mycket för människor man älskar? Är det ens möjligt att låta bli?
Läs mer
Louise Boije af Gennäs
Stjärnfall
Om boken
När han möter Katia förändras allt. Hon har vuxit upp i en rik judisk familj där konsten står i centrum. Thomas och Katia gifter sig, skaffar sex barn, och med tiden blir Thomas Mann en uppburen författare som belönas med Nobelpriset i litteratur. Ändå förblir han alltid en person som alla känner till men som ingen någonsin får lära känna. Så går världen i kras. Hitler griper makten, snart står hela världen i brand och familjen måste lämna allt bakom sig.Colm Tóibín har skrivit en levande roman om en av litteraturvärldens största gåtor. Thomas Mann står bakom flera av förra århundradets mest hyllade romaner samtidigt som hans personliga kamp präglade dagböckerna och hans familjeroll. Varför denna förljugenhet till ett sådant högt pris? Var det skenhelighet eller något som gagnade hans litterära inblick? Eller kanske rädsla? Bakom masken är vi alla till sist bara människor.”Som med allt Colm Tóibín åstadkommer med utsökt övertygelse är Magikern ett livfullt storverk - så färgstarkt, intensivt, allmängiltigt, insiktsfullt, och därtill mästerligt komponerat.” Richard Ford
Läs mer
Colm Tóibín
Magikern
Om boken
gulbleka strumpor höga klackar vid perrongen, doft av aska under skallen ochkäkarna, det som var tänder nu vassa rötter, jag gör hål i bildenöppnar upp världen som en fasansfull ros”Iman Mohammeds nya diktsamling Minnen av infraröd är både klarsynt och mystisk. Poeten fortsätter skriva fram bilder på det säregna sätt hon utvecklat sedan hennes dikter först publicerades i Brombergs poesiantologi Blå Blixt 2013.Dikterna i Minnen av infraröd återger en vardag där förlust och våld läcker in i det förväntat trygga. Dess visuella språk angriper våra sinnen, förvränger men synliggör samtidigt detaljerna i en mörkt skimrande verklighet. Mohammed skriver fram ett surrealistiskt drömlandskap som visar sig i ögonen, om händer som tillagar tillblivelsens mat, om händer som håller i varandra för sista gången. Ögonen är nya och de är tusentals år.
Läs mer
Iman Mohammed
Minnen av infraröd
Relaterade artiklar