Möt våra författare på Sthlm Food & Wine

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Datum

9 November 2023

Foto

Lina Eidenberg Adamo

Under tre dagar bjuds besökarna på gastronomisk inspiration, stort scenprogram, tävlingar, vinprovningar och spännande matutställare.

Fredag 10 november slår Sthlm Food & Wine upp dörrarna i Älvsjö för tre dagar av mat- och dryckesinspiration. Möt Norstedts matproffs:

Fredrik Eriksson – aktuell med Min barndoms jul - Astrid Lindgrens julkokbok

Sara Begner – aktuell med boken Laga lunch på typ 4 minuter

Jenny Neikell – aktuell med Fermentera: Kokboken

Helan Shabani – aktuell med Helans bästa

Steven Ekholm och Christina Wedén - aktuella med boken Tryffelfeber

Här hittar du hela programmet.

Relaterat

Om boken

Astrid Lindgrens berättelser har präglat de svenska drömmarna om julen, och maten spelar ofta en avgörande roll i dem. Här kommer äntligen en rikt illustrerad julkokbok utifrån hennes värld, att ständigt återvända till. Bakom recepten står Fredrik Eriksson, en av våra mest prisbelönta och rutinerade kockar.
Min barndoms jul tar avstamp i pepparkaksbak med Bullerbybarnen vid första advent och sedan följer vi karaktärer, berättelser och Astrids egna traditioner genom högtiden, med tabberas och annandagskalas, fram till att Pippi avslutar firandet med en magnifik julgransplundring. På vägen bjuds vi på oemotståndliga recept på klassiska rätter och godsaker. Fokus ligger på julen i Småland under tidigt 1900-tal, i Katthult, Bullerbyn och Junibacken och framför allt Astrids eget barndomshem Näs. Men här finns också plats för avstickare till Saltkråkan, Bråkmakargatan och Dalagatan i Stockholm, där Astrid levde större delen av sitt liv. Måltidshistorikern Richard Tellström bidrar med kulturhistoriska texter om julmat och traditioner.Även mer okända berättelser om och av Astrid Lindgren återfinns här, liksom flera personliga texter där hon skriver om julen: ”Min barndoms jul var den rödaste, gladaste, mest ljustindrande och pepparkaksdoftande jul man kan begära, en hederlig gammaldags jul så som den firades överallt i bondehemmen för inte så otroligt länge sedan. Att berätta om den är som att ramsa upp vilken gammal julberättelse som helst, allt det där med slakt och korvstoppning och byk och brygd och bak och hämta julgran i skogen och sätta upp julkärvar åt sparvarna och gå runt i de små stugorna med smakbitar av julmaten. Jag försäkrar att det var som en gammal julberättelse alltihop.”Boken är rikt illustrerad med bilder ur böckerna, privata foton ur Astrid Lindgrens arkiv samt nytagna mat- och miljöbilder på ett Näs i julskrud.Astrid Lindgren är en av våra mest älskade författare. Fredrik Eriksson är en av Sveriges mest erfarna kockar och krögare. Han driver Långbro värdshus och restaurangen på Nationalmuseum, är gastronomisk rådgivare åt Nobelstiftelsen och har varit involverad i matutvecklingen på Astrid Lindgrens värld.

Läs mer

Astrid Lindgren, Fredrik Eriksson

Min barndoms jul - Astrid Lindgrens julkokbok

Om boken

Denna bok handlar om tryffel. Men den handlar också om upptrissade auktioner och smutsiga pengar, påkostade festivaler och våldsamma uppgörelser. Och stora matupplevelser förstås. Boken följer tryffelåret och tar sin utgångspunkt i de sensationella fynden av tryffel på Gotland, som Christina Wedén arbetade med som doktorand. Vi åker sedan ut i världen, till tryffelhubbar i Frankrike och Italien och till framtida centra för denna ädla knöl i Serbien, västra Australien och amerikanska Oregon. Vi återvänder sedan till den gotländska mylla där allt − åtminstone ur svensk synvinkel − började.
Det är författaren och gourmanden Steven Ekholm som är bokens jag på denna upptäcktsfärd, och Christina Wedén experten vid hans sida. Tillsammans blottlägger de en spännande industri, och följer de kulturhistoriska trådarna hundratals år tillbaka i tiden. På jakt efter tryffelns nirvana, en flyktig doft som kanske aldrig lämnar en.
Som en bakomliggande fond ligger hela tiden spänningen mellan vad som syns och vad som är, vad något kallas och vad det heter. Samt det faktum att det som de flesta av oss känner som tryffelsmak, har väldigt lite med tryffel att göra.

Läs mer

Tryffelfeber

Christina Wedén, Steven Ekholm

Tryffelfeber

Om boken

Helan Shabani har gjort succé på sociala medier med sina filmer där hon visar sina enkla men gudomligt goda kakor, bakverk och desserter. Med stor kreativitet bakar hon snabba saker som alla kan göra, med enkla ingredienser och ett utsökt resultat. I den här boken finns hennes bästa bakverk för fester och sommar, snabba räddare i nöden när sötsuget kickar in eller till hemmakvällen när du bara behöver något extra mumsigt.
Helans bästa innehåller 50 recept; riktigt kladdiga och fudgy brownies och blondies, hennes eftertraktade äppelpajsrullar, nutellafyllda fattiga riddare eller en biscoffcheesecake som självklart bakas utan ugn. Sättet hon kombinerar smaker av olika bakverk är både nyskapande och beroendeframkallande.No bake cheesecakes utgör ett helt kapitel, i avsnittet Sommarfavoriter finns både lättgjord jordgubbstårta i glas och glass som får smak av cookie dough och i kapitlet Helans favoriter riktigt sega och drömgoda cookies. Inspireras, baka och njut som Helan!

Läs mer

Helans bästa

Helan Shabani

Helans bästa

Om boken

Många har fått upp ögonen för fermenterade grönsaker som kimchi och surkål de senaste åren. Men hur serverar man grönsakerna om man inte bara vill äta dem bredvid som en sallad?
I den här boken bidrar Jenny ”Surtanten” Neikell med sin gedigna kunskap om fermentering, men framför allt; Hur du tar dina fermenterade grönsaker från burk till tallrik. Här finns soppor, mackor, smårätter, röror, rejäla huvudrätter och desserter som alla innehåller fermenterade grönsaker. Vegetariska vardagsrätter som är enkla att laga, smakrika och lätta att tycka om. Dessutom med en boost av snälla bakterier!Fermenterat bidrar till maten med såväl syra, sälta och umami som textur och kan lyfta kända rätter till nya höjder. I boken finns många nya smakkombinationer att testa, till exempel fermenterad majrovesallad med brynt smör, våffeltacos med morot eller chokladkaka med öl och surkål. Dessutom mängder av andra tips på hur du kan inkorporera fermenterade grönsaker i matlagningen.

Läs mer

Fermentera: Kokboken

Jenny Neikell

Fermentera: Kokboken

Om boken

Det här är vardagsinspiration när den är som bäst – luncher som är tidseffektiva, goda och enkla, och dessutom vänliga mot plånboken. Nej, det tar inte 4 minuter att laga rätterna som titeln lite slängigt säger, men med smarta genvägar och lite förberedelser så är det inte långt ifrån.
Under pandemin när många av oss jobbade hemifrån startade matprofilen Sara Begner Coops lunchtips på Instagram med ambitionen att visa hur snabbt det kan gå att få till en lagad lunch. Det blev uppskattade inlägg som vi här bygger vidare på, nu när det blivit det nya normala att jobba hemifrån några dagar i veckan. Kanske vill du hinna med en lunchpromenad, eller varför inte ta med lunchlådan och sätta dig på en parkbänk en stund? Sara hjälper dig också att handla på ett mer ekonomiskt och klimatsmart sätt, och att verkligen ta vara på det du köper. Kanske ”upptäcker” du sådant som finns i ditt kök – ofta har vi redan ingredienser, konserver eller frysta rester som går att trolla med!Recepten är uppdelade i kapitlen Snabbt (de tar mellan 12 minuter och en kvart att tillaga), Snabbare (mellan 7 och 10 minuter) och Snabbast – här går det undan (rätterna tar faktiskt inte mer än drygt 4 minuter att tillaga, Sara har provlagat alla).Oavsett om du jobbar hemma ensam, vill bjuda över en kollega eller vän på lunch, eller har en ledig lördag med hungriga barn hemma, så har du här 50 snabba och lättlagade recept att välja bland.

Läs mer

Laga lunch på typ 4 minuter

Sara Begner

Laga lunch på typ 4 minuter

Relaterade artiklar

Foto: Lina Eidenberg Adamo

20 november 2023

Kom i stämning med Astrid Lindgrens julkokbok