Årets måltidslitteratur 2021 till Jenny Neikell, John Taylor och Sara Begner

Foto: Manne Widung

Datum

29 November 2021

Foto

Manne Widung

Sverige fortsätter att vara det land som ger ut flest kokböcker per capita, skriver Måltidsakademien i ett pressmeddelande. I år finns runt 300 böcker i den uppställning som konkurrerade om utmärkelsen Årets måltidslitteratur i en rad olika kategorier.

I kategorin Köksträdgårdslitteratur får Jenny Neikell och John Taylor priset för boken Taylor och surtanten

Sara Begner (red) får utmärkelsen i kategorin Grundkokböcker för Vår kokbok student.

 

Information om böckerna:

Köksträdgårdslitteratur
Författare: Jenny Neikell, John Taylor
Titel: Taylor och Surtanten: odla grönsaker och fyll ditt skafferi
Förlag: Norstedts    
Formgivning: Kristin Lidström
Motivering: Vad kan trädgården ge? Ett kunskapsrikt uppslagsverk om odling och en inspirerande kokbok för köket. Egenodlat grönt kan man snabbt njuta av som primör – eller länge som marmelad, kimchi, ketchup och chutney. 

Grundkokböcker
Författare: Sara Begner (red.) m.fl.
Medförfattare: Anna K. Sjögren (bidragsgivare)
Titel: Vår kokbok student
Förlag: Norstedts
Foto/Illustratör: Wolfgang Kleinschmidt, Eva Hildén
Formgivning: Lotta Kühlhorn
Motivering: En utmärkt bok för studenter som vill äta välsmakande, prisvärd och bra mat, hjälpta av goda råd, utmärkta recept och vackra foton på prisvärda råvaror som bönor, ärter, linser, bladgrönsaker, pasta, gryn och frön.

Relaterat

Om boken

För dig som vill odla dina egna grönsaker är det här en riktig grundbok. Den visar hur du bygger en grönsaksodling från ingenting, hur du planerar, sår och planterar, vattnar, gödslar och gräver. Men den visar också hur du tar till vara allt det som du skördar, med olika metoder som fermentering, pickling, frysning, syltning och torkning. Helt enkelt hur du fyller ditt skafferi!

Ett trettiotal grödor och lika många recept ingår i den här boken som kan användas både som uppslagsverk för grönsaksodling och som kokbok. Här samlas kunskaperna från två verkliga proffs; John Taylor, välkänd trädgårdsexpert från tv och Jenny Neikell, fermenteringsexpert och mathantverkare samt författare till flera böcker om fermentering. De ger sina allra smartaste odlingstips och visar hur favoritgrönsakerna förädlas till chutney, kimchi, marmelad, salt och mycket mer.

Du får massor av användbara tips som kan appliceras på den egna trädgården, kolonilotten eller balkongen.

Läs mer

Jenny Neikell, John Taylor

Taylor och Surtanten

Om boken

I Vår kokbok student hittar du billiga och goda middagstips och hundratals recept med noga utvalda råvaror med influenser från hela världen. Du lär dig allt om att spara pengar när du handlar mat, ta vara på rester, hur du förbereder och planerar veckan och letar upp de bästa råvarorna. Du får mer är 200 härliga recept och handfasta råd på vad du kan göra för att lägga så lite pengar som möjligt och samtidigt få näringsrik, vällagad, god och inspirerande mat.

Vår kokbok student är din uppslagsbok i köket när du pluggar, har kompisar hemma på buffé, vill äta något gott på kvällen eller ha med dig mättande snacks till tentorna. Här hittar du de självklara klassikerna men också helt nya rätter med tydliga smaker till en bra budgetpeng. Rejäl mat som man blir mätt av!

Läs mer

Vår Kokbok Student

Sara Begner

Vår Kokbok Student

Relaterade artiklar

Foto: Kajsa Göransson

31 maj 2024

Sommarens nya böcker 2024

NyheterBoknyheter