Norstedtsförfattare prisas i Årets Svenska Måltidslitteratur 2017

Datum

24 November 2017

Vinnarna i Årets Svenska Måltidslitteratur utsågs torsdagen den 23 november 2017 i Hörsalen på Kungliga biblioteket, Stockholm.

Bland vinnarna finns inte mindre än fyra titlar från Norstedts. Bland andra står Björn Frantzén som ensam pristagare i kategorin Hälsa med boken Björn Frantzén lagar mat för sugna diabetiker och annat folk och Sara Begner tilldelas första pris i kategorin Barn och mat för Barnens kockskola.

– Med denna stora konkurrens känns det extra roligt att vinna i så många kategorier! säger Johanna Kullman, förläggare hos Norstedts.

Norstedts böcker i Årets Svenska Måltidslitteratur 2017 är:

Herrgårdsfruns recept av Olof Hedengren

Boken tilldelas andra pris i kategorin Historisk måltidslitteratur. Livet för herrgårdsfrun Lina på godset Riseberga i Närke bestod inte så mycket i att virka spets och lyssna till Chopin. Snarare var det vardagens göromål som stod i fokus: matlagning, slakt, djurskötsel och linfärgning. Utifrån Linas bevarade recept- och dagbok, där rätter som bensoppa, sillmjölkskakor och pöstårta varvas med kunskap om hur segt kött kan göras mört, skildrar Linas sons sonson, författaren Olof Hedengren, hur livet gestaltade sig på en 1800-talsherrgård. En fängslande berättelse om ett kvinnoöde där 1800-talets finare kokkonst stod i centrum. Boken är vackert illustrerad av Stina Wirsén.
Illustrationer: Stina Wirsén, form: Pompe Hedengren.

Barnens kockskola av Sara Begner

Boken tilldelas första pris i kategorin Barn och mat. Det här är en kokbok för alla matglada barn som vill lära sig att planera, handla efter inköpslista, fixa egna mellanmål och laga middag till hela familjen. Släpp loss barnen i köket och låt dem stå för fredagsmyset eller lördagsmiddagen! Här finns tydliga steg för steg-bilder, smarta trix och tips och 60 recept som även små kockar kan lyckas med, och som alla gillar, stora som små. För visst är det godare att äta mat som man har lagat själv?
Fotograf: Eva Hildén, form: Pernilla Qvist

Björn Frantzén lagar mat för sugna diabetiker och annat folk av Björn Frantzén

Boken tilldelas pris i kategorin Hälsa. När Björn och Sara Frantzéns dotter fick diabetes när hon var tre år, 2013. Familjen Frantzéns hela tillvaro ställdes på kant och de fick omvärdera allt, inte minst maten. Snabba kolhydrater byttes mot långsamma, socker mot alternativa sötningsmedel. Men mat ska vara en njutning, måltiderna något att längta efter. I boken får du Björns bästa recept för både vardag och helg – för diabetiker och alla andra som gillar god mat. Folkhälsovetaren Sara delar med sig av mellanmål och sina bästa tips för ett jämnare blodsocker.
Fotograf: Erik Olsson, form: Karin van der Kwast.

Malmö cooking av Titti Qvarnström

Boken tilldelas andra pris i kategorin Regional måltidslitteratur. Stjärnkocken Titti Qvarnström är vår ciceron i Malmö, staden som har tagit sig upp på den gastronomiska världskartan. Hon låter oss möta krafterna i den unga matstaden och ger oss en urban matupplevelse med egna recept inspirerade av berättelser från stadens mataktörer. Tillsammans med Titti plockar vi vilda örter i staden, besöker fiskehoddorna vid slottet och handlar på marknaden på Möllevångstorget med mat från världens alla hörn.
Medförfattare: Karin Ericson, fotograf: Christoffer Lomfors, form: Kristin Lidström.

Måltidsakademien grundades år 2000 med syftet att främja forskning kring och utveckling av måltiden ur ett helhetsperspektiv. Det innebär att Måltidsakademien uppmuntrar forskning och utveckling av måltiden inom universitets- och högskolevärlden samt strävar efter att vara en länk mellan forskare och allmänhet.

Relaterade artiklar

Foto: Lina Eidenberg Adamo

9 november 2023

Möt våra författare på Sthlm Food & Wine