Superklassikern Vår kokbok fyller 70 år!

Datum

27 September 2021

Klassikern Vår kokbok har varit en lojal tjänare och vardagsräddare för många svenska hushåll efter att den första upplagan kom år 1951. I år är det 70-årsjubileum för kokboken och den har sålts i över tre miljoner exemplar sen starten! Det är inte konstigt att den har blivit så populär – det är grundkokboken som har precis allting man kan tänka sig behöva. Oavsett om man är en utflyttad student som precis har köpt sin första stekpanna, eller en amatörkock som har all möjlig köksutrustning hemma finns det något i boken för alla. Författaren bakom boken är Sara Bergner, som även är chef och matkreatör för Coops Provkök samt tidningen Mer Smak. Hon har även skrivit flera kokböcker i Vår kokbok-serien: Student, Veckans Vego, och Barnens kockskola är några av dem.

I boken hittar du både våra klassiska husmansrätter och nyare matinfluenser från hela världen. Den innehåller massor av snabba vardagsmiddagar, festmåltider och bufférätter liksom frukostar, mellanmål, mat- och kaffebröd samt ett kapitel om hur man syltar och saftar. Sist men inte minst en rejäl faktadel med bland annat näringslära, råvaruinformation och matlagningstermer. Även den mest ovana personen i köket kan lära sig att bli en riktigt bra amatörkock tack vare Vår kokbok!

Jubileumsutgåvan innehåller 150 nya recept och cirka 60 nya bilder. Det ekologiska och gröna säsongstänket poängteras ytterligare med ett säsongshjul, där du får inspiration och tips om vilka recept som passar bäst att göra just nu.

Med över 1 000 recept är det här den bästa grundkokboken du kan ha!

Relaterat

Om boken

Vår kokbok gavs ut första gången 1951 och har sedan dess blivit en av Sveriges mest populära kokböcker. Det är inte konstigt, för det är grundkokboken som har allt! Här hittar du både våra klassiska husmansrätter och nyare matinfluenser från hela världen. Den innehåller massor av snabba vardagsmiddagar, festmåltider och bufférätter liksom frukostar, mellanmål, mat- och kaffebröd samt ett kapitel om hur man syltar och saftar. Sist men inte minst en rejäl faktadel med bland annat näringslära, råvaruinformation och matlagningstermer.

Den här jubileumsutgåvan har inte bara ett glänsande yttre, utan också 150 nya recept och cirka 60 nya bilder. Det ekologiska och gröna säsongstänket poängteras ytterligare med ett säsongshjul, där du får inspiration och tips om vilka recept som passar bäst att göra just nu. Med över 1 000 recept är detta den enda kokboken du behöver.

Läs mer

Sara Begner, Kristin Lidström, Lotta Kühlhorn

Vår kokbok

Relaterade artiklar

Foto: Lina Eidenberg Adamo

9 november 2023

Möt våra författare på Sthlm Food & Wine