Fredagsreceptet: Sotad regnbåge sashimi style

Datum

22 September 2017

Klassikern Vår kokbok kommer nu i en ny, reviderad upplaga av Sara Begner som gör det enklare än någonsin att laga smakrik och färgglad mat från det svenska köket, med inslag från hela världen. Här finns inspiration och hjälp till alla som vill äta varierat och laga bra vardagsmat, bufféer, festmiddagar, mellanmål och baka.

Här bjuder vi på ett enkelt recept på en helglyxig rätt.

Alla våra fredagsrecept hittar du här!

4 portioner. Tid 25 min (plus 2 tim kylning)

400 g filé av regnbåge, gärna den tjockare delen
1 msk sesamfrön
1 msk flingsalt
1 gulbeta
½ lime, pressad saft
salt
1 stor avokado
30 g småbladig salladsmix
2 dl gröna sojabönor, tinade frysta
1 dl gari (inlagd ingefära)

Dressing
2 msk japansk soja
1 msk flytande honung
1 tsk ättiksprit (12%)
½ tsk sesamolja

Behåll fisken hel eller dela den i två delar på längden. Rulla i sesamfrön och flingsalt så att det täcker runt om. Låt en stekpanna bli riktigt het. Droppa i lite olja och stek fisken 1-2 min per sida. Den ska få färg på ytan men vara rå inuti. Täck fisken med plast och ställ i kyl att kallna, minst 2 tim.

Skala och hyvla gulbetan riktigt tunt med en mandolin eller potatisskalare. Vänd runt i limesaft och lite salt. Dela avokadon, ta bort kärnan och gröp ut fruktköttet med en sked. Skär avokadon i bitar. Vänd ihop sallad, gulbeta, avokado och sojabönor på ett fat.

Skär fisken i 1 cm tjocka skivor med en vass kniv. Blanda soja, honung, ättiksprit och sesamolja. Droppa lite av dressingen över salladen och fisken.

Servera med gari och resten av dressingen. 

Relaterat

Om boken

Vår kokbok i ny upplaga gör det enklare än någonsin att laga smakrik och färgglad mat från det svenska köket, men med inslag från hela världen. Här finns inspiration och hjälp till alla som vill äta varierat och laga bra vardagsmat, bufféer, festmiddagar, mellanmål och baka. Nya maträtter och råvaror varvas med grönare varianter på gamla matklassiker. Med över 1 200 recept är detta den enda kokboken du behöver om du vill laga riktig mat från grunden. Oavsett om du nyss lärt dig laga mat eller om du är en van matlagare kommer du hitta massor av bra, noggrant genomlagade recept. Smaklig måltid!

Läs mer

Sara Begner, Kristin Lidström

Vår kokbok

Relaterade artiklar

Foto: Kajsa Göransson

31 maj 2024

Sommarens nya böcker 2024

NyheterBoknyheter